Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσιος προβληματισμός απ' όλο τον κόσμο

Από τη συμμετοχή της ΚΝΕ στο 15ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Αλγέρι
Από τη συμμετοχή της ΚΝΕ στο 15ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Αλγέρι
Πλούσια ήταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε στη διάρκεια του χτεσινού σεμιναρίου από όλες τις μεριές του πλανήτη. Εκεί, μίλησαν οι εκπρόσωποι των πέντε περιοχών της υφηλίου, ενώ μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Οι εξελίξεις και ο πόλεμος που αναγγέλθηκε από τις ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11/9 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, σημείωσε ο Κ. Παπασταύρου μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε στο σεμινάριο, από μέρος της Ευρώπης. Γιατί, «λίγους μήνες πριν τις 11/9 οικονομική κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις πλήττει για πρώτη φορά ταυτόχρονα και τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα». «Το χτύπημα λοιπόν, στη Ν. Υόρκη αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα, ώστε οι ιμπεριαλιστές να αναπτύξουν πιο επιθετικά τα σχέδιά τους».

Παράλληλα, έκανε μια σύντομη αναφορά στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ευρωστρατού, ευρωαστυνομίας καθώς και ευρωτρομονόμου.

«Να εναντιωθούμε στην αδικία»

Εκρηκτικοί μηχανισμοί μεταφέρονται μέσω ταχυδρομείου σε πρεσβείες της Κούβας ανά τον κόσμο. Πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας γίνονται σε βάρος του ηγέτη της χώρας, Φιντέλ Κάστρο. Χιλιάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου του «νησιού της Ελευθερίας», πραγματοποιούνται από κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ. Σαράντα χρόνια συνεχίζεται το εμπάργκο. Ολα αυτά είναι απλά «ψήγματα» των όσων έχουν κάνει οι ΗΠΑ σε βάρος ενός λαού που τολμά να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Και αυτή την εμπειρία, μετέφερε με τον καλύτερο τρόπο, ο Χούλιο Μαρτίνες, Β' Γραμματέας της ΚΝ Κούβας και μέλος της ΚΕ του ΚΚ της χώρας, εκπροσωπώντας τους νεολαίους της Λατ. Αμερικής και Καραϊβικής στο χτεσινό σεμινάριο της ΠΟΔΝ.


«Μπροστά σ' αυτή την εντεινόμενη επίθεση η απάντησή μας ήταν πολυποίκιλη: Προχωρήσαμε στην καταδίκη της (επίθεσης) στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ενισχύσαμε την ενότητα του λαού μας. Ανυψώσαμε την ολόπλευρη κουλτούρα του πολίτη μας.

Τη στιγμή που στον κόσμο ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, οι Κουβανοί, είχαμε ξεκάθαρη απάντηση: Ενάντια στην τρομοκρατία και τον πόλεμο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κούβας. Για να καταλήξει: «Εμείς οι νέοι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και πρώτα να οργανωθούμε ενάντια στην αδικία, όπου αυτή εμφανίζεται στον κόσμο».

Η τρομοκρατία σε βάρος των λαών

«θεωρούμε ότι ο πόλεμος του Μπους κατά της τρομοκρατίας γίνεται για να πλήξει τα λαϊκά κινήματα. Χρησιμοποιεί τον όρο τρομοκρατία μόνο για να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα και όχι για την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ». Τα παραπάνω λόγια, αποκτούν ιδιαίτερη αξία από τη στιγμή που τα λέει ένας Αμερικανός πολίτης, ο Λιμπέρο Ντε Λα Πιάνα εκπρόσωπος της ΚΝ ΗΠΑ.

Για να πει στη συνέχεια: «Η τρομοκρατία, ποτέ δεν ήταν προοδευτική. Επιθέσεις σαν κι αυτή της 11ης Σεπτέμβρη, είναι στην ουσία προάγγελοι πολέμων και δεινών. Στην ουσία τους, στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό και βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων».

«Ενωθείτε για να σωθούμε»

Τα όλο και διογκούμενα προβλήματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής, περιέγραψε ανάγλυφα στην τοποθέτησή του, ο Σάμρα Γιαλούντι, από τη Δημοκρατική Ενωση Νέων Συρίας. Περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «πάτησαν "πόδι"» και στις δυο όχθες της Κασπίας. Μίλησε για την αιματοβαμμένη κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν και το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να έχει τη δική του πατρίδα.

«Ο μόνος τρόπος», σημείωσε χαρακτηριστικά, «να ζήσουμε με ευημερία είναι να αντιμετωπίσουμε την αμερικανική αποικιοκρατία, που είναι ένας γίγαντας ο οποίος νοσεί και κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει το λαό, μπορεί και να χάσει. Αν η λογική της αποικιοκρατίας είναι διαίρει και βασίλευε, τότε όλοι οι προοδευτικοί του κόσμου, πρέπει να έχουν σαν σύνθημα, "ενωθείτε για να σωθούμε"».

Η νεοαποικιοκρατία σκοτώνει

Αν μια ήπειρος χτυπιέται πιο πολύ από τους ιμπεριαλιστές τότε αυτή είναι η Αφρική. Περιοχή με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις οποίες όμως, εκμεταλλεύονται και καρπώνονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τα παραπάνω σημείωσε ο Πάουλο Λιόγκα Κάπια, γενικός γραμματέας από τη Σουάπο της Ναμίμπια.

Μίλησε για τον τρόπο που η αποικιοκρατία μετατράπηκε σε νεοαποικιοκρατία: Οι χώρες που απελευθερώθηκαν, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δανεισμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα σήμερα, να μην μπορεί ούτε μια χώρα να πραγματοποιήσει προϋπολογισμό χωρίς την έγκρισή του! Από κει και πέρα, έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα επιβίωσης που υπάρχει στην Αφρική, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ΕΪΤΖ.

Νέο γεωπολιτικό πλαίσιο στη Λ. Αμερική

Μιλώντας στο σεμινάριο, ο εκπρόσωπος της ΚΝ Κολομβίας, αναφέρθηκε στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στους λαούς και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και ειδικότερα στο πώς εκφράζεται αυτό στη Λατινική Αμερική. Εκανε λόγο για διαμόρφωση «νέου γεωπολιτικού πλαισίου» μέσα στο οποίο η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής είναι σημαντική, γιατί η Αμερική θέλει να εγκαθιδρύσει για τα συμφέροντά της μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου όλης της ηπείρου, μέσω της λεγόμενης συμφωνίας ALCA.

Με τα παραπάνω συνέδεσε την οικονομική κρίση στην Αργεντινή, την «πρωτοβουλία των Ανδεων», το εμπάργκο κατά της Κούβας. Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση «νεομακαρθισμού», είπε χαρακτηριστικά, σε φάση αναδιοργάνωσης του καπιταλισμού που στρέφεται ενάντια στα κινήματα και οδηγεί, όχι μόνο στον πόλεμο, αλλά και στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, και αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ