Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Με όρους κινήματος στην κατεύθυνση της σύγκρουσης

Για τις συνεργασίες ήταν η ερώτηση ενός δημοσιογράφου. Πιο συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτήθηκε: «Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χαρίλαος Φλωράκης μίλησε για κυβερνήσεις συνασπισμού και για συνεργασία των δυνάμεων, που αγαπούν τον τόπο. Φαντάζομαι ότι το ΚΚΕ σίγουρα είναι από τις δυνάμεις που αγαπά τον τόπο. Θα ήθελα την άποψή σας επάνω σ' αυτό και αν βλέπετε μια πιθανή ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων, που να ευνοεί κάποιες, καινούριου είδους, συνεργασίες».

«Αναμφισβήτητα», απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα, «στο πολιτικό λεξιλόγιο του ΚΚΕ, το ζήτημα της συμμαχίας και της συνεργασίας, ήταν και είναι και θα είναι και στο μέλλον, στην ημερήσια διάταξη. Οταν μιλάμε για ένα μεγάλο, παλλαϊκό κίνημα, σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο, αυτό, μια από τις προϋποθέσεις που έχει, είναι και προώθηση της πολιτικής των συμμαχιών. Να προσθέσω και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Δεν υπήρξε περίοδος στην πολιτική ζωή του τόπου, που ένα αδύνατο ΚΚΕ μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμαχίας. Μην πάμε στην περίοδο του '40 - '41, τότε ήταν πόλεμος, ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Δεν ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για το λαό, ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για τη συμμαχία.

Με αυτήν την έννοια, αναμφισβήτητα, βλέπουμε συμμαχίες στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο, στην πάλη με όρους σύγκρουσης και αναμφισβήτητα αυτή η πάλη στην πορεία, θα έχει αντίκρισμα και πρέπει να έχει αντίκρισμα στο επίπεδο της διακυβέρνησης, στο επίπεδο της εξουσίας.

Το αντίκρισμα αυτό θα έχει σχέση οπωσδήποτε και με συνεργασίες του ΚΚΕ με άλλες δυνάμεις. Με δυνάμεις αυτών που πονούν τον τόπο.

Κοιτάξτε. Ο καθένας λέει. "Εγώ πονώ τον τόπο". Το "πονώ τον τόπο", για μας, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Είναι μια πάρα πολύ ωραία έκφραση βεβαίως και τη χρησιμοποιούμε. Αλλά στο πολιτικό πεδίο, το "πονώ τον τόπο" έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Να ένα παράδειγμα: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην αγροτιά. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τους ευρωστρατούς. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την ΟΝΕ. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το ευρώ. Εχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και νομίζουμε ότι έχουμε επίσης δώσει δείγματα γραφής στην προσπάθεια που κάνουμε να διαμορφωθούν συσπειρώσεις και μέτωπα πάλης, αν όχι εφ' όλης της ύλης, που εμείς θα θέλαμε, τουλάχιστον σε μεγάλα ζητήματα, είτε αφορά στις δημοκρατικές ελευθερίες, είτε αφορά στον πόλεμο, είτε αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης το εξής: Εμείς όταν λέμε συμμαχία, συνεργασία, την εννοούμε και με όρους κινήματος. Τι συνεργασία και συμμαχία να διαπραγματευτούμε με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ; Δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος ο λαός. Ζημιά θα έχει.

Επομένως, αυτή η τοποθέτηση του συντρόφου Χαρίλαου απέδωσε αυτό που πιστεύει και παλεύει το ΚΚΕ. Με αδυναμίες, με δυσκολίες ναι, αλλά σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στελεχωθεί η ΕΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό (2012-07-25 00:00:00.0)
Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσει ο λαός τα νέα βάσανα που έρχονται (2012-06-18 00:00:00.0)
Συμμαχίες που συμφέρουν το λαό (2010-11-26 00:00:00.0)
Πονηριές με τις συμμαχίες... (2009-07-23 00:00:00.0)
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών (2002-10-15 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η λαϊκή συσπείρωση και πάλη (2002-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ