Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Απαιτείται ένταση των αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Ιμπεριαλισμός και Τρομοκρατία», πραγματοποιήθηκε χτες, στα πλαίσια της δεύτερης μέρας των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ

Αποψη του προεδρείου του χτεσινού διεθνούς σεμιναρίου της ΠΟΔΝ
Αποψη του προεδρείου του χτεσινού διεθνούς σεμιναρίου της ΠΟΔΝ
Στο «φουλ» βρίσκονται οι μηχανές του αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος. Το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Ιμπεριαλισμός και Τρομοκρατία», που διοργάνωσε χτες το πρωί η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και συμμετείχαν 34 εκπρόσωποι προοδευτικών νεολαιών, για άλλη μια φορά έδειξε πως η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην εντεινόμενη επίθεση που δέχεται. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δεύτερης μέρας των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ.

Δύο ήταν τα κύρια πολιτικά συμπεράσματα από τη συνάντηση: Η τρομοκρατία αποτελεί την κινητήρια δύναμη, η οποία και θα επιτρέψει στις μεγάλες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, σε βάρος των πλατιών στρωμάτων της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί σ' αυτή την εξέλιξη, είναι η ενδυνάμωση των αγώνων όλων όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Η ανταλλαγή εμπειριών των νεολαιών όλου του κόσμου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ειδικότερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των λαών του κόσμου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Η οργανωμένη τρομοκρατία, επί σειρά ετών, όχι μόνο δε διωκόταν από τις ΗΠΑ, αλλά αντιθέτως γινόταν αποδεκτή, από τη στιγμή που εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της», τόνισε εξαρχής στην εναρκτήρια ομιλία του σεμιναρίου, ο Ινδός Χαρτσάντ Σινκ, γενικός γραμματέας της ΠΟΔΝ. Την ίδια περίοδο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιπες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εφάρμοζαν στην πράξη την πολιτική της τρομοκρατίας: «Η πολιτική των κυρώσεων είναι μια κατ' εξοχήν τέτοια πράξη», είπε σε άλλο σημείο.

Η επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, «δεν είναι λύση για να σταματήσει η τρομοκρατία ανά τον κόσμο», τόνισε ο Χαρτσάντ Σινκ σημειώνοντας πως η ΠΟΔΝ, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή «αφού ήταν γνωστό πως η επίθεση αυτή, θα ήταν "έφοδος" κατά των αθώων πολιτών».

«Οπως, όμως, κάθε πρόβλημα έχει τις ρίζες του, το ίδιο συμβαίνει και με την τρομοκρατία», σημείωσε ο γραμματέας της ΠΟΔΝ. «Από τη στιγμή που δεν επιλύονται τα βασικά προβλήματα της υφηλίου, τότε, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η ειρήνη και να πάψει η τρομοκρατία», κατέληξε.

«Τρομοκρατία: Πρόσχημα για τον πόλεμο»

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια, ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης: «Υπάρχει κανένας», αναρωτήθηκε, «που μπορεί στα σοβαρά να πιστεύει ότι ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν διεξάγεται για να χτυπηθεί η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν; Σήμερα βλέπουμε, πως το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, ήταν απλά το πρόσχημα για να αρχίσει ένας νέος πόλεμος σε βάρος των λαών».

«Ποιοι, μιλάνε για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και για ασφάλεια των κατοίκων του κόσμου;» σημείωσε ο Θ. Παφίλης, για να απαντήσει: «Οι ίδιοι που εξωθούν εκατομμύρια εργαζομένων στην ανεργία. Αυτοί που δολοφονούν χιλιάδες νέους με τα ναρκωτικά. Αυτοί που υποθάλπουν και προωθούν χιλιάδες παιδιά στην πορνεία».

«Σήμερα ίσως να εμφανίζεται ένα ενιαίο μέτωπο των ιμπεριαλιστών», κατέληξε ο εκτελεστικός γραμματέας του Συμβουλίου Ειρήνης. «Ας μην έχουμε αυταπάτες: Οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι τέτοιες που, φοβόμαστε πως μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πιο γενικευμένο. Και οι αντιθέσεις αυτές θα οξύνονται. Μόνο ένα ισχυρό κίνημα, των λαών της γης, μπορεί να κλείσει το δρόμο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να ανοίξει τον ορίζοντα για την ειρήνη μεταξύ τους».

Τα δημοκρατικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη: «Στις μέρες μας, ζούμε μια γιγάντια επιχείρηση καταπάτησης κάθε έννοιας δημοκρατικού δικαιώματος. Συστηματική αφαίρεση, που μόνο καινούριο φαινόμενο δεν είναι, που όμως, από το 1990 και μετά - με την αλλαγή του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων - πήρε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα».

Ενας τεράστιος μηχανισμός (Σένγκεν, Ευρωαστυνομία και Εσελον), παρακολούθησης κάθε κίνησης που αντιτίθεται στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έχει ήδη στηθεί σε όλη την Ευρώπη, είπε σε άλλο σημείο ο Δ. Καλτσώνης. Τόνισε, δε, πως μετά την 11 Σεπτέμβρη, πάρθηκαν αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία όμως, ήταν ήδη έτοιμα.

Και κατέληξε, σημειώνοντας την ανάγκη, να παλέψουν οι κάτοικοι του κόσμου για τη λαϊκή εξουσία, που θα σημάνει την «έναρξη μιας άλλης δημοκρατίας». Σε αυτή την πάλη ξεχωριστή συμβολή θα έχει η ΠΟΔΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ