Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΑΒΜ
Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να μιλάμε για κίνδυνο γενικευμένου πολέμου

Ερωτήματα για δύο ζητήματα που δεν έθιξε στην εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «έπεσαν» ταυτόχρονα στο τραπέζι της συζήτησης. Το πρώτο αφορούσε την αντιπυραυλική άμυνα, όπου είχαμε την καταγγελία της Συνθήκης ΑΒΜ, τη μονόπλευρη, από τους Αμερικάνους. Για το ζήτημα αυτό ζητήθηκε το σχόλιο της ομιλήτριας για το τι σημαίνει αυτό το πράγμα και πού οδηγεί.

Το δεύτερο αφορούσε, ορισμένα ανησυχητικά - κατά τον ερωτώντα - στοιχεία που, κοντά στην αντιλαϊκή πολιτική, τελευταία εκδηλώνονται στο πολιτικό μας σύστημα. Ειδικότερα η ερώτηση αφορούσε στο θέμα του διορισμού γραμματέων των βουλευτών με doctora, την ίδια ώρα που γίνεται και η τακτοποίηση των «ημετέρων». Ζητήθηκε και εδώ το σχόλιο της ομιλήτριας για το τι σημαίνει αυτό για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Οσον αφορά το πρώτο», σημείωσε στην απάντησή της η Αλέκα Παπαρήγα, «πολύ σωστά το υπενθύμισες, γιατί κι εμείς, καμιά φορά, τα θεωρούμε όλα γνωστά και εξαντλημένα σαν συζήτηση. Κατ' αρχήν, πέραν του ότι είναι φανερό πως μπαίνουμε σε μία ακόμα πιο επικίνδυνη περίοδο όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση, τους εξοπλισμούς και την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να κατοχυρωθούν ως πρώτη δύναμη από το διάστημα και από παντού και από τη γη και από τον αέρα, απ' όπου θέλεις, να χτυπάνε την ανθρωπότητα. Και πάνε και για κούρσα εξοπλισμών, γιατί θα υπάρχει και η ανταπάντηση, νέα κούρσα εξοπλισμών. Πέραν απ' αυτό, αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι, ότι εδώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές αντιστάσεις. Παραδείγματος χάρη η Ευρωπαϊκή Ενωση τι αντίσταση πρόβαλε; Οι όποιες φραστικές αντιστάσεις είχε ή και οι όποιες πραγματικές αντιστάσεις προβλήθηκαν, ήταν περισσότερο σε σχέση με τη δική της την πλευρά, μήπως δηλαδή δεν μπορέσει να ακολουθήσει αυτή την κούρσα, μήπως δεν μπορέσει να απαντήσει στην κούρσα. Δεν ήταν αντίσταση υπέρ της ειρήνης.


Πάρτε τις αντιστάσεις του Πούτιν, της Ρωσίας: Ναι μεν, αλλά! Και παζάρια: Αν θέλεις να σου δώσω πράσινο φως να προχωρήσεις στα καινούρια συστήματα, τι θα μου δώσεις; Τι θα μου δώσεις, να κερδίσω στην Κεντρική Ασία κλπ. κλπ.

Επομένως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Και δεν είναι μόνο το αντιπυραυλικό σύστημα, είναι ο βιολογικός πόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπογράφουν καμία συνθήκη, που βάζει περιορισμούς σ' αυτά τα ζητήματα. Και δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό δεν το έκαναν και πριν τις 11 του Σεπτέμβρη.

Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλά ζητήματα, που δεν είναι εύκολο να εκτεθούν σε μία συνέντευξη. Υπάρχουν ζητήματα, που δείχνουν ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση στρέφεται κατά των λαών, όλων των λαών και του αμερικάνικου λαού, ότι οπωσδήποτε θα δεχτούν πιο σημαντικά πλήγματα οι χώρες που είναι σε υποδεέστερη θέση ή εξαρτημένες από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Και να το πω και πιο καθαρά: Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να μιλάμε για κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, όχι για τοπικές εστίες. Ολη αυτή η προετοιμασία που γίνεται και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους εκεί πάνε.

Γι' αυτό λέμε, ότι σήμερα ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να λέει, εμένα μ' ενδιαφέρει το πρόβλημά μου, όσο κι αν αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Πρέπει να ξεκινήσουμε, από το πού πάνε τα πράγματα. Πρέπει να παρέμβουμε στο σύνολο των εξελίξεων με όρους πραγματικά αντίθεσης και ρήξης και εκεί να δούμε, ακριβώς μέσα σ' αυτό το δρόμο, τι μπορεί σε ένα τέτοιο δρόμο να αποσπάσεις, για να ανακουφιστεί η ζωή σου. Αυτό είναι το τελικό μας συμπέρασμα».

Δε θα μας καθορίζει κανείς
ποιον γραμματέα θα έχουν οι βουλευτές μας

«Τέθηκε ένα σοβαρό ζήτημα», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «που μπορεί να φαίνεται και δευτερεύον. Τις μέρες που συζητήθηκε αυτό στη Βουλή ήμουνα στην Κούβα και στο τηλέφωνο μου το είπαν. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι δυνατόν η Βουλή να αποφασίζει τι προσόντα θα έχει ο γραμματέας του κάθε βουλευτή. Αν θα έχει πτυχίο ή δε θα έχει. Σ' εμάς, πρέπει να το πούμε καθαρά, η θέση του κάθε βουλευτή διαμορφώνεται και με την προσωπική του αναμφισβήτητα συμβολή, αλλά όλη η κατεύθυνση και τα βασικά στοιχεία καθορίζονται από τα επιτελεία του Κόμματος τα αντίστοιχα τμήματα και τα αντίστοιχα τμήματα δουλεύουν μέσα στη γενική κατεύθυνση της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν μπορεί δηλαδή εμένα ο γραμματέας μου να μου γράψει την ομιλία για τον προϋπολογισμό και να βάλει ό,τι του κατέβει. Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε αλλιώς οργανωμένοι.

Θα καθορίσει η Βουλή ποιος θα είναι ο γραμματέας του καθενός, αν θα έχει πτυχίο; Γιατί, λέει, έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος του βουλευτή. Ο ρόλος του βουλευτή αναβαθμίζεται ανάλογα με την πολιτική που έχει απέναντι στο λαό και στα προβλήματά του. Αυτή είναι η ιστορία, πέραν από το ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του βουλευτή όταν είναι προϊόν συλλογικής δουλιάς και όχι της ατομικής του εξυπνάδας. Δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να χειριστεί όλα τα ζητήματα της Βουλής.

Εμείς θεωρούμε, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται ο κ. Κακλαμάνης, ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ένα φτιασίδωμα, είναι μία φιγούρα. Για να μην πω ότι στο κάτω - κάτω μπορεί ο κάθε βουλευτής να χρησιμοποιήσει ένα όνομα σαν γραμματέα που να έχει 10 πτυχία, να βάζει τη γυναίκα του, άλλος την κόρη του. Είναι, δηλαδή, κοροϊδία, είναι για τη φιγούρα του Κοινοβουλίου και όχι για την ουσία.

Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτό που είπατε. Φαίνεται, υπήρχαν βουλευτές που σου λένε, τι θα τον κάνω εγώ τον γραμματέα μου, πού θα βρει δουλιά, άντε να πάει στο Δημόσιο. Εμείς έχουμε πάρει σαν Κόμμα απόφαση, ότι όσοι είναι γραμματείς βουλευτών, ασκούν το ρόλο τους, παίζουν ένα ρόλο δίπλα στο βουλευτή, δεν είναι μειωμένος ο ρόλος τους, αλλά δεν είναι αυτός που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Κακλαμάνης. Και δεύτερον, ότι κανένας δε θα πάει στο Δημόσιο, όταν δε θα χρειάζεται πια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κόμματος. Και γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρχει κίνητρο. Δηλαδή, κοίταξε, έρχομαι εγώ, σου προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως γραμματέας, ως μετακλητός και μετά πάω στο δημόσιο!

Δε θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση στα μέλη του Κόμματος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλέγει τους γραμματείς είτε με κριτήριο φιλίας, είτε με κριτήριο την τοποθέτησή τους στο Δημόσιο, ή να υπάρξει ένας ανταγωνισμός γιατί εγώ και όχι ο άλλος. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Η απόφασή μας είναι αυτή και πρέπει να σας πω, ότι έχουμε διαγράψει μέλος του Κόμματος που πέρασε στο Δημόσιο χωρίς και εμείς να το πάρουμε χαμπάρι, παλιότερα. Αυτό είναι δεδομένο, όποιος θέλει να δώσει τις υπηρεσίες του στο Κόμμα, να τις δώσει χωρίς κίνητρα.

Αλλά υπάρχει και ένα θέμα. Υπάρχουν εργάτες Δήμου, υπάλληλοι στους Δήμους, οι οποίοι εδώ και 10 χρόνια καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες των Δήμων και δε μονιμοποιούνται. Δεν είναι ζήτημα ποσότητας, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Και θα μονιμοποιούνται δηλαδή αυτοί που έγιναν Γραμματείς ή ξέρω εγώ ήταν αποσπασμένοι, μετακλητοί, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία;

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Και το λέω καθαρά, εμείς θα αντιδράσουμε και θα συνεχίσουμε την αντίδρασή μας. Τι θα πει νόμος και τι θα πει ξενόμος; Δε θα μας καθορίζει κανένας ποιον θα έχουμε γραμματέα και στο κάτω - κάτω η απόδοση του γραμματέα θα κριθεί μέσα από μία συλλογικότητα που υπάρχει στο Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ