Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε αγαστή συνεργασία εμφανίζουν το μαύρο άσπρο στην υπόθεση του ευρωστρατού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο μεγαλύτερη και η σκιά που καλύπτει την αλήθεια. Οταν, μάλιστα, το ψέμα κατασκευάζεται με τη συνεργασία πολλών ειδικών, τότε...

Τότε, στη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη, για τον ευρωστρατό «πετύχαμε πλήρη αντιστροφή της κατάστασης», όπως είπε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή ο πρωθυπουργός. «Ειδικός» στην κατασκευή «μαγικών» εικόνων και ο υπουργός Εξωτερικών, συνέβαλε κι αυτός χτες με τις δηλώσεις του στην προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου: «Οι αλλαγές (που έγιναν στο αμερικανοβρετανικό κείμενο στη Σύνοδο της Σεβίλλης), είπε ο Γ. Παπανδρέου, διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας, διαμορφώνουν και έναν ακόμα αποτρεπτικό μηχανισμό μη επίθεσης». Και συμπλήρωσε ο υπουργός: «Δηλαδή, πέραν των αλλαγών που διασφαλίζουν τα συμφέροντά μας, θεωρούμε ότι η αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η αρχή της μη χρήσης βίας ή καν της απειλής χρήσης βίας, αυτές οι αρχές είναι πάρα πολύ βασικές στη νέα σχέση που διαμορφώνουμε, στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνουμε, είτε μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, είτε στη διευρυμένη Ευρώπη ή και στο διευρυμένο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή προσπάθεια να εμφανιστεί το μαύρο άσπρο και η συντονίστρια ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γ. Παπανδρέου «είδε το φως της», έτσι ώστε να διαπιστώσει ότι «υπήρξαν κάποια βήματα συγκεκριμένα στη Σεβίλλη, κάποια βήματα βέβαια που οδήγησαν στη θέση από την οποία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η όλη διαδικασία». Την Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, τη βοήθησε να «βρει το φως της» και ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, προφανώς για να εξασφαλίσει ότι τηρείται η γραμμή που έχει δοθεί από την Ουάσιγκτον. Ο Τόμας Μίλερ, θα πρέπει να σημειωθεί, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη, καθώς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ πήγε στο ΥΠΕΞ και συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι στη Σεβίλλη «διασφαλίσαμε τις εξής αρχές: Την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την αρχή της αυτονομίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δηλαδή αυτόνομα αποφασίζει η ΕΕ για τις όποιες αποφάσεις γύρω από το θέμα της ανάληψης επιχειρησιακής δράσης ή και ασκήσεων, της ισότητας και της μη διάκρισης μεταξύ κρατών-μελών της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν είχε αποτυπωθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση και βεβαίως είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένες αλλαγές».

Στο τέλος των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου είπε «σιγανά» και κάποιο μικρό κομμάτι της αλήθειας. Είπε, κατ' αρχήν, ότι όλα αυτά που προηγουμένως ισχυριζόταν πως διασφαλίστηκαν δεν έχουν διασφαλιστεί! «Το θέμα -- είπε -- βεβαίως δεν έχει κλείσει. Η όλη διαπραγμάτευση ήταν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αρα λοιπόν μεταξύ μας υπήρξε συμφωνία, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα». Τι θέλει να πει ο «ποιητής»; Μα ότι κουβέντα γίνεται, οι εταίροι συνυπολογίζουν τα συμφέροντά τους και κρατούν ισορροπίες ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, δίνοντας δώρα χωρίς αντίκρισμα, μιας που τις αποφάσεις για τον ευρωστρατό θα τις λάβει το ΝΑΤΟ.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψη, μια μέρα θριαμβολογιών της ελληνικής κυβέρνησης για την «πλήρη αντιστροφή της κατάστασης» γύρω από το θέμα του ευρωστρατού, αν δε ρίχναμε μια ματιά και στον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα βλέπει τις εξελίξεις για το ίδιο θέμα:

«Εξακολουθεί να ισχύει το κείμενο της Αγκυρας», δήλωσε χτες, την ίδια ώρα που θριαμβολογούσε η ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σχετικά «με ελληνική νίκη στη Σεβίλλη στο ζήτημα του ευρωστρατού».

Κατά τη διάρκεια του τακτικού εβδομαδιαίου μπρίφινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντιριόζ αναφέρθηκε στα περί «ελληνικής νίκης» και είπε πως «τέτοιες εκφράσεις είναι περιττή πολεμική και προσπάθεια να αφαιρεθεί το πλαίσιο ενός απλού ζητήματος. Το έγγραφο της Αγκυρας είναι η βάση και εξακολουθεί να ισχύει». Ο Χ. Ντιριόζ υπογράμμισε, τέλος, ότι το ζήτημα του ευρωστρατού «έχει διευθετηθεί με το κείμενο της Αγκυρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ