Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «ευρω-στρατιώτης» ... Πινόκιο!

Αν το παραμύθι του Πινόκιο ήταν αληθινό, τότε οι κυβερνώντες αυτής της χώρας δε θα είχαν πού να παρκάρουν τις ...μύτες τους. Η υπόθεση του ευρωστρατού, δε, επισφραγίζει με μεγαλοπρέπεια αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Αν η πραγματικότητα δε συμβαδίζει με το ΠΑΣΟΚ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα και τη νοημοσύνη των πολιτών, που οι «αυθεντίες» του τόπου τούς θεωρούν και τους μεταχειρίζονται σαν να ήταν κουτορνίθια.

***

Ας αφήσουμε τους «Πινόκιο» της πολιτικής μας ζωής να μιλήσουν με τα ίδια τους τα λόγια:

  • «Είναι γνωστή η αντίρρησή μας στο γνωστό κείμενο της Αγκυρας (...) Η Ελλάδα έχει πει ότι θα πρέπει να αλλάξει το κείμενο της Αγκυρας και σε αυτό θα επιμείνουμε», δήλωνε ο κ. Σημίτης στις 24 Μαΐου 2002.

Η ιδιαίτερη σημασία της ημερομηνίας έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τον ευρωστρατό και εκείνη την ίδια μέρα προέβη και στο γνωστό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο ζητούσε «συσπείρωση και εθνική ομοψυχία»...

  • «Η θέση μας για το θέμα του ευρωστρατού είναι σαφής. Δε χωρεί καμία αμφισβήτηση (...) Είναι ένα θέμα αρχής, είναι ένα μείζον θέμα. Γι' αυτό δεν πρόκειται να δεχτούμε το κείμενο της Αγκυρας».

Η «κολοκοτρωνέικη» αυτή δήλωση ανήκει στον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, τον κ.Πρωτόπαππα, και έγινε στις 14 Μαΐου 2002.

  • «Δεν υπάρχουν πιέσεις. Ο καθένας γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός δε δέχεται πιέσεις στο θέμα αυτό. Οι απόψεις μας είναι σαφείς και έχουν εκφραστεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα».

Πρόκειται για δηλώσεις του ίδιου ανθρώπου, του κ.Πρωτόπαππα, που έγιναν τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, στις 10 Ιούνη 2002.

  • «Ευρωστρατός: Οι προσπάθειες συνεχίζονται (...) Θα συνεχίσουμε και στη Σεβίλλη, αλλά και επί ελληνικής προεδρίας. Θα συνεχίσουμε έως "τελευταίας ρανίδας"»!

Η παραπάνω εθνεγερτήρια παράγραφος είναι απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί τον ευρωστρατό που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σεβίλλη...

***

Ποιο το αποτέλεσμα μετά από αυτή την επίδειξη «αγέρωχου εθνικού φρονήματος»; Πού πήγαν όλα αυτά τα περήφανα, που μόνο με τη στάση του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι μπορούν να συγκριθούν;... Η απάντηση είναι απλή: Οπου πήγαν και τα προηγούμενα του στιλ «φεύγουν οι βάσεις» (που τελικά έμειναν) και «έρχονται οι S-300» (που τελικά δεν ήρθαν)...

Οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, συνεπείς με τον εαυτό τους.

Πρώτον, παραμένουν συνεπείς με την υποκρισία και το ψεύδος που πρεσβεύουν. Ακόμα και τώρα, που οι πάντες γνωρίζουν ότι το κείμενο της Αγκυρας όχι μόνο δεν αποσύρθηκε, όχι μόνο δεν άλλαξε, όχι μόνο δεν τροποποιήθηκε, αλλά παραμένει αυτούσιο και απαράλλαχτο, όπως το επέβαλαν οι ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία. Επιπλέον, ενώ η Σύνοδος της Σεβίλλης το κατέστησε ουσιαστικά «δεσμευτικό» κείμενο της όποιας διαπραγμάτευσης εξελίσσεται για το θέμα του ευρωστρατού, εκείνοι, ο κ.Σημίτης και οι συν αυτώ... «Πινόκιο», συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι πέτυχαν την «αναίρεση της αυτονομίας του κειμένου της Αγκυρας»!

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό: Οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν συνεπείς και σε ό,τι αφορά το ραγιαδισμό τους. Ούτε «βέτο» τόλμησαν να θέσουν, ούτε τη λεκτική τους άρνηση στο κείμενο της Αγκυρας φρόντισαν, τουλάχιστον, να διατηρήσουν. Κι όμως, όπως οι ίδιοι έλεγαν, επρόκειτο για «μείζον θέμα», για «θέμα αρχής» εις το βωμό, μάλιστα, του οποίου δεσμεύονταν ότι θα κατέθεταν και την «τελευταία ρανίδα» (σιγά τα αίματα, παιδιά!!) του αίματός τους!...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ