Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι για το βελγικό μοντέλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι κανένας δεν εισηγήθηκε την υιοθέτηση του βελγικού μοντέλου ή οποιουδήποτε άλλου ως έχει. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μιλά για συζήτηση με βάση τη φιλοσοφία σε συνταγματικά θέματα που έχει το μοντέλο του Βελγίου, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις πολιτικών για το θέμα αυτό εξέφρασε την ελπίδα αυτές να μην αποτελούν προάγγελο μελλοντικών αντιδράσεων, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κρίσιμες στο εθνικό μας θέμα.

Ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δε μεταφυτεύεται οτιδήποτε από το βελγικό μοντέλο, είπε πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά το θετικό στοιχείο από αυτό το μοντέλο είναι ότι μιλά για μια φιλοσοφία που προνοεί «για ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, ένα κράτος που σέβεται και αναγνωρίζει την εφαρμογή στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που μπορεί και λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Νομίζω, πρόσθεσε, αυτά είναι αρκετά στοιχεία για να γίνει συζήτηση σε γενικές γραμμές. «Φανταστήκατε τι μήνυμα και τι εντύπωση θα έδιδε η πλευρά μας διεθνώς, εάν έλεγε ότι αρνείται να συζητήσει αυτό το θέμα», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2003 να επηρεάσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι όλοι θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα, αφήνοντας εκτός της προεδρολογίας το εθνικό θέμα και την ενταξιακή πορεία. Σε ερώτηση κατά πόσο θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαγρυπνεί και εκεί που θα το θεωρήσει αναγκαίο θα κάνει τις παρεμβάσεις του προς όλες τις κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως ενέργειες όπως η προχτεσινή παραβίαση της περιοχής Πληροφορικών Πτήσεων Λευκωσίας από τουρκικά αεροσκάφη υποσκάπτουν το κλίμα που πρέπει να υπάρχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Είναι απαράδεκτες ενέργειες οι οποίες, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, καταγγέλλονται από την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Εθνη, σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», είπε ο κ. Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις νέες παραβιάσεις από δύο τουρκικά αεροσκάφη. Τόνισε εξάλλου πως ιδιαίτερα στις συνθήκες συνομιλιών «τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν είναι βοηθητικές αλλά υποσκάπτουν το αναγκαίο κλίμα και το αναγκαίο πνεύμα που πρέπει να υπάρχει στις πλευρές για να υπάρξει συμβιβασμός».

Τέλος ανέφερε πως οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν κανονικά μετά την επιστροφή από τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλη, του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως η τελευταία συνάντηση αυτού του γύρου των απευθείας συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιούλη και στη συνέχεια ο κ. Ντε Σότο θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Ιούλη.

Απαισιόδοξος δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι θα ήταν παραφροσύνη εκ μέρους της ελληνικής κυπριακής πλευράς να απορρίψει τη συζήτηση του βελγικού μοντέλου, το οποίο διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενότητα του κράτους, αλλά και πολλά από αυτά που αμφισβητεί ο Ραούφ Ντενκτάς για λύση του Κυπριακού.

Απέδωσε ακόμη σε κομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο Κληρίδη γιατί αποδέχτηκε τη συζήτηση του θέματος. Κατά τον κ. Αναστασιάδη, γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτε, αφού η ελληνική κυπριακή πλευρά δε θα αποδεχτεί τη χρήση αποσπασματικών άρθρων του μοντέλου που θα εξυπηρετούν το Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε απαισιοδοξία από τα έως τώρα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών, υπέδειξε ωστόσο ότι η κρίσιμη περίοδος είναι από το φθινόπωρο μέχρι και το Δεκέμβρη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, από όπου αναχώρησε για την Αθήνα για να μιλήσει σε διεθνές συνέδριο, το οποίο οργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Εστία νέας έντασης η κατασκευή ενός δρόμου

Μέτωπο με την Ουνφικίπ ανοίγουν οι Τούρκοι με αφορμή την αντίθεση, που εξέφρασε ο διεθνής οργανισμός στα σχέδια της Αγκυρας για την κατασκευή δρόμου, που θα συνδέει μέσα από τη νεκρή ζώνη τα χωριά Πύλα και Αρσος. Το κατοχικό καθεστώς, το οποίο επιμένει στην υλοποίηση των σχεδίων του με στόχο να δημιουργήσει ένα άξονα για στρατιωτικούς σκοπούς, κατηγόρησε την Ουνφικίπ πως κάνει τα «στραβά μάτια» στις περιπτώσεις που η ελληνοκυπριακή πλευρά αξιοποίησε προς όφελός της περιοχές στη νεκρή ζώνη.

Στην ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου» Εξωτερικών, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η ελληνική πλευρά έχει δήθεν παραβιάσει τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Παραλιμνίου με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, εκμεταλλεύτηκε τουρκοκυπριακές περιουσίες και κατασκεύασε το δρόμο Λάρνακας - Αγίας Νάπας και άνοιξε περιοχές για χρήση από πολίτες κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ υποστήριξε πως για όλα αυτά δεν υπήρξε αντίδραση από την Ουνφικίπ. Πάντως, το κατοχικό καθεστώς προβάλλει τον ισχυρισμό πως ο δρόμος θα χρησιμοποιείται μόνο από πολίτες.

  • Στο μεταξύ από προχθές τέθηκε σε ισχύ ο νόμος επέκτασης των χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους Ντενκτάς από 3 σε 12 ναυτικά μίλια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ