Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοιραία πτήση για δύο πιλότους

«Φάντομ» συνετρίβη στο όρος Δίρφυ στην Εύβοια

Eurokinissi

Μοιραία τελικά αποδείχτηκε η εκπαιδευτική πτήση ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-4 («Φάντομ») χτες το πρωί, που παρέσυρε στο θάνατο τους δύο χειριστές του, τον σμηναγό (κυβερνήτη) Κυριάκο Καρακίτσιο του Χαρίσιου 31 χρόνων από την Κοζάνη και τον υποσμηναγό (συγκυβερνήτη) Δημήτρη Κωστόπουλο του Αντωνίου 29 χρόνων από τη Λάρισα.

Τα συντρίμμια του ανερεύθηκαν χτες το απόγευμα στις 6.30 μετά από πολύωρη αναζήτηση στην κορυφή του όρους Δίρφυ στην κεντρική Εύβοια. Για τον εντοπισμό τους χρειάστηκε να ζητηθεί η συμβολή αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130, το οποίο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για τον εντοπισμό μετάλλων. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξαγόταν από το πρωί συμμετείχαν επίσης δύο πολεμικά ελικόπτερα, ένα C-130, ένα Super Puma, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας για την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσης που περιλάμβανε άσκηση απόκρυψης του στίγματος από τα ραντάρ και προσβολή μαζί με άλλα αεροσκάφη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τανάγρας. Μόλις άφησε το Αιγαίο πίσω του, λίγο μετά τις 8.30 το πρωί και προσέγγισε τις ακτές της Εύβοιας τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πληρώματος του «Φάντομ» με τον αρχηγό της αποστολής που επέβαινε σε άλλο «Φάντομ» το οποίο πετούσε περίπου 5 χιλιόμετρα μπροστά. Ο ορεινός όγκος της Δίρφυος που πλησιάζει τα 2.000 μέτρα βρισκόταν μπροστά τους και μάλιστα η κορυφή του ήταν σκεπασμένη με σύννεφα. Ο αρχηγός της αποστολής έδωσε εντολή στο πλήρωμα του μοιραίου «Φάντομ» να ακολουθήσουν πετώντας πάνω από το βουνό. Εδώ τελείωσαν όλα. Για άγνωστους λόγους το αεροσκάφος προσέκρουσε στο βουνό σε ύψος 1.700 μέτρων.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το έκτο «Φάντομ» που χάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είναι το δεύτερο μαχητικό που πέφτει μέσα στο 2002, παρασύροντας στο θάνατο τους πιλότους του. Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι ηλικίας άνω των 27 ετών. Ενας επίσης ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η εντατικοποίηση την οποία υφίστανται τα πληρώματα των ελληνικών μαχητικών. Οι χειριστές είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας λόγω της συμπεριφοράς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τον εντοπισμό του «Φάντομ» στο Αιγαίο, διεξάγονταν αναχαιτίσεις και εμπλοκές με δεκάδες τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ