Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συντήρηση ή απεξάρτηση;

Αν κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μια μέρα προσεκτικής εκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των στόχων στη μάχη κατά των ναρκωτικών, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε προχτές να είναι διπλά - και τριπλά - προσεκτική. Και τούτο γιατί - πέραν πολλών άλλων- είχε προηγηθεί το δραματικό περιστατικό με το χρήστη, που σε κατάσταση στέρησης άρχισε να πυροβολεί την πρωθυπουργική οικία στο Κολωνάκι.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής ήταν σε προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη αλλά παράλληλα έκανε και χρήση ηρωίνης. Ετσι η «μείωση της βλάβης» - που είναι ο στόχος των προγραμμάτων υποκατάστασης - με την παράλληλη χρήση, μετατράπηκε σε αύξηση της βλάβης, τόσο για τον ίδιο το χρήστη, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Κατάληξη γνωστή για όσους έχουν εμπειρίες στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Στην κοινή όμως γνώμη «πέρασε» περισσότερο ως ζήτημα αστυνόμευσης: Πως δηλαδή ο δράστης κατάφερε να φτάσει απ' τα Εξάρχεια στο Κολωνάκι χωρίς να τον συλλάβει η αστυνομία. Αφού - μ' άλλα λόγια - δε λειτούργησε η φαρμακευτική καταστολή, έπρεπε να λειτουργήσει η κρατική (αστυνομική) καταστολή, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, είτε λόγω ναρκωτικών είτε άλλων - βασικά κοινωνικών - αιτιών.

Κι όμως, μόλις προχτές, η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή βγήκε και διακήρυξε με την ίδια ευκολία ότι «πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της μείωσης των ζημιογόνων συνεπειών που έχει η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, δηλαδή αυτό που γενικά αναγνωρίζεται ως ανάγκη μείωσης της βλάβης».

Η κυβέρνηση δεν άγγιξε γενεσιουργούς αιτίες - όπως η μακροχρόνια ανεργία - που οδηγούν στην εγκατάσταση της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής. Και επιμένει, διολισθαίνοντας στα προγράμματα υποκαταστάτων με χαμηλές προδιαγραφές, αγνοώντας - παρότι στα λόγια εκθειάζει - την προσφορά των καθαρών λύσεων από τα στεγνά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και «18 Ανω».

«Αλλο απεξάρτηση, άλλο υποκατάσταση» έγραψε ο Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής της Νομικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» (19.6.2002), στο οποίο, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει: «Ενα πρόγραμμα, επομένως χορήγησης υποκαταστάτων, ακόμη κι αν δεν οδηγεί στην απεξάρτηση, προσφέρει πολλά. Αρκεί να συνδυάζεται με ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις και όρια, καθώς και με πολιτικές αποφυγής των κοινωνικών παρενεργειών. Οσο για την καθαρή απεξάρτηση, αυτή είναι πάντα ο δρόμος όχι της συντήρησης, αλλά της ατομικής και κοινωνικής αλλαγής. Δε δημιουργεί ποτέ πιάτσες, ίσα ίσα τις διαλύει και ομορφαίνει τις γειτονιές... Τα προγράμματα υποκατάστασης, πλαισιωμένα με ενέργειες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης είναι τόσο πολύτιμα, όσο ένα σωσίβιο στη μέση του πελάγους, ενώ η θύελλα συνεχίζεται. Η καθαρή απεξάρτηση εξάλλου είναι τόσο σωτήρια και ζωογόνα, όσο το άγγιγμα του ναυαγού στην όμορφη γη της Ιθάκης. Είναι αυτονόητο, ότι η έμφαση της δημόσιας αλλά και της κοινωνικής πολιτικής πρόνοιας πρέπει να δοθεί στην απεξάρτηση και στην επανένταξη κι όχι συντήρησης της κατάστασης».

Κι όμως, τα αυτονόητα παραβλέπονται. Κι όταν αύριο θα εκδηλωθούν τα αδιέξοδα των κυβερνητικών επιλογών, τότε - όταν διαπιστωθούν - τι θα πουν; 'Η μήπως έχουν ετοιμάσει από τώρα την εύκολη λύση - της διολίσθησης ακόμα και στη χορήγηση των ίδιων των ουσιών;


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ