Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλείνουν τα σύνορα για τους «άθλιους της παγκοσμιοποίησης»!

Περαιτέρω «μέτρα απώθησης» των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων αποφάσισε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Στόχος, να μην πατούν καν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος

Eurokinissi

Την άμεση σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι σε όσους καταφεύγουν στη χώρα μας ως οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, αποφάσισε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Η αύξηση των μέτρων ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και η εντατικοποίηση όλων των υπαρχόντων αστυνομικών μέτρων θα αποτελέσουν την «αιχμή» του κυβερνητικού δόρατος απέναντι στους απελπισμένους που ζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας ή στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ανθρωποι, που, κυνηγημένοι από την πείνα και τους πολέμους και κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές σε ναυάγια και ναρκοπέδια, θα έχουν στο εξής απέναντί τους κάννες όπλων. Η κυβερνητική εντολή στους μηχανισμούς ασφαλείας είναι όποιο πλοίο εντοπίζεται στο Αιγαίο να μεταφέρει τους «άθλιους της παγκοσμιοποίησης» να υποχρεώνεται με το ζόρι να γυρίσει πίσω. Αλλωστε, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε χτες: «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοιχτών συνόρων... Αποφασίστηκε να ληφθούν παραπέρα μέτρα απώθησης άλλων λαθρομεταναστών, οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στην πατρίδα μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα «απώθησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί «να αναλύσει την τεχνική ανάπτυξη του ζητήματος» αλλά «η πολιτική απόφαση είναι συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών, ώστε να μην επιτραπεί η περαιτέρω διέλευση λαθρομεταναστών από τα βόρεια σύνορά μας». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «...ή θα πυροβολούν, ή θα βουλιάζουν τις βάρκες», ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε: «Υπάρχει τρόπος, αλλά βεβαίως δεν είμαι ειδικός για να σας τον αναλύσω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλοι αυτοί οι εγκληματίες που καθοδηγούν τους μετανάστες -- και αναφέρομαι στους μεσίτες και σε αυτούς που αναλαμβάνουν τη διακίνηση -- όταν δουν Στρατό ή Αστυνομία ή ένοπλο λαμβάνουν τα μέτρα τους και δεν το επιχειρούν. Υπάρχει τρόπος για την αποτροπή».

Ο υπουργός Τύπου δε διευκρίνισε τι θα γίνει με τα πλοία και τα κότερα που μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάτω από τις κάννες πυροβόλων επιστρέφουν στα διεθνή, όπου περιφέρονται για μέρες με αρρώστους και πεινασμένους ανθρώπους, έρμαια στα κύματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ναυαγίων με εκατοντάδες αλλοδαπούς, που μ' αυτήν την ... πολιτισμένη τακτική έχουν «απωθηθεί» στον πάτο της θάλασσας.

Στα μέτρα απώθησης θα συμμετέχει και η Τουρκία, αφού υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών». Το θέμα απασχόλησε τους Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ στην πρόσφατη συνάντησή τους, αφού συζήτησαν την ανάγκη συνεδρίασης της επιτροπής που προβλέπει η συμφωνία. Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα δεν αποκλείεται να εισηγηθεί την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ γι' αυτό το θέμα. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε: «Εάν χρειαστεί, ναι». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «είναι διαφορετικό το θέμα της λαθρομετανάστευσης, από αυτό του πολιτικού ασύλου. Εξάλλου, κανένας δεν έθεσε θέμα ασύλου στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε». Ομως, στα καραβάνια των αλλοδαπών που ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι χιλιάδες, αφού ανάμεσά τους είναι πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας και του Ιράκ ή πολιτικοί πρόσφυγες από άλλες χώρες. Με την εντατικοποίηση των μέτρων δε θα προλαβαίνουν να πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μας.

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, εισηγήθηκε την πρόσληψη 500 συνοροφυλάκων για την Αττική και άλλων 500 για την επαρχία. Θα υπάρξει παραπέρα ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο Αστυνομίας και Στρατού στον Εβρο. Η συνεργασία με την Τουρκία θα ενισχυθεί και θα εφαρμοστούν νέοι τρόποι «επαναπροώθησης». Ανάμεσά τους θα είναι η επαναπροώθηση αλλοδαπών κατευθείαν στη χώρα τους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 250.000 «επαναπροωθήσεις», ενώ η φύλαξη των συνόρων κοστίζει 80 δισ. δραχμές το χρόνο.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι θα ζητηθεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Αναφερόμενος στους 3.000 οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες στη Θράκη, υπογράμμισε ότι γι' αυτούς θα υπάρξει πλήρης περίθαλψη και κάλυψη άμεσων ιατρικών, βιοτικών καθώς και άλλων αναγκών. Πάντως, την ώρα που λέγονταν αυτά, στη Θράκη υπάρχουν κτίρια 300 ατόμων που στεγάζουν 600 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ