Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παίρνουν "μέτρα" σε Αιγαίο και Κύπρο
  • Πιέσεις από τον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον Τ. Μίλερ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο
  • Ετοιμοι να αναθεωρήσουμε την πολιτική του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αν προχωρήσει η συζήτηση για την αποστρατικοποίηση, δηλώνουν Σημίτης - Κληρίδης

Καθώς η Ουάσιγκτον επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση τις "προτάσεις" της για υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ετοιμότητά του για την "επανεξέταση της πολιτικής του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

Η επανεξέταση της αμυντικής πολιτικής της χώρας συνδέθηκε χτες από τον πρωθυπουργό με την πορεία της συζήτησης της πρότασης του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, για την καθολική αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και, προφανώς, αποτελεί την "απάντηση" της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης. Μέτρων που, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, υπονομεύουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Τα προτεινόμενα από την αμερικανική διπλωματία μέτρα είναι, λίγο - πολύ, γνωστά. Εχουν διατυπωθεί δημόσια και χτες τα επανέλαβε, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία, ο εντεταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.Η συνέντευξη του Τ. Μίλερ, πρέπει να σημειωθεί, κατά παράδοξο και ασυνήθιστο τρόπο πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, προφανώς γιατί είχε γίνει γνωστό πως ο Ελληνας υπουργός είχε "απαγορεύσει" την προσέλευση του Τύπου και είχε ρητά διαμηνύσει πως μετά τη συνάντηση "δε θα υπάρξουν δηλώσεις".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όμως, "κάτι ήθελε να πει" και, κυρίως, όπως σχολιάζουν Ελληνες διπλωμάτες, προσπαθεί να δημιουργήσει μέσω των ΜΜΕ ένα οικείο προφίλ στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία άλλωστε θα "κρίνει" και τη δραστηριότητα που έχει αναλάβει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά, ακριβώς, αυτή τη δραστηριότητα, ο Τ. Μίλερ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τους δημοσιογράφους, δεν προσέφερε κανένα νέο στοιχείο. Επανέλαβε όμως με ιδιαίτερη ένταση τις γνωστές αμερικανικές απόψεις για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων. Κάποια από αυτά τα μέτρα ο Τ. Μίλερ τα περιέγραψε, αναφέροντας πως αποτελούν πάγιες αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από το 1996 στις διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο Τ. Μίλερ μίλησε για την ανάγκη μιας συμφωνίας για μορατόριουμ πτήσεων και πραγματοποίησης ασκήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επανέλαβε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο και ιδιαίτερα για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 και υπογράμμισε την ανάγκη για την ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο, ο οποίος μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Από κει και έπειτα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αρκέστηκε σε κοινοτοπίες όπως ότι το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που, όμως, οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με αισιοδοξία, ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της προσπάθειας, ότι θα εκμεταλλευτούμε και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες...

Ως προς την ουσία, πάντως, των αμερικανικών προτάσεων, που περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι διαβουλεύσεις προχωρούν, όχι όμως με την ταχύτητα που επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση που είχε χτες το βράδυ ο Τ. Μίλερ με τον Θ. Πάγκαλο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν "προχώρησε".Η ελληνική πλευρά, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, "απαντά" στις αμερικανικές προτάσεις για ΜΟΕ με την υπογράμμιση της ετοιμότητάς της να συνομιλήσει για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Σε αυτή τη θέση στάθηκαν, άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, "γοητεύει" την Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί πως η συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο οδηγεί, τελικά, στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επανέλαβε πάντως, ότι (όσο δεν προχωρά η συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση) η Ελλάδα υποστηρίζει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πριν την υιοθέτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ