Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Ράβουν το κοστούμι της νέας λιτότητας

Το "πράσινο φως" για την οριστική κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού έδωσε χτες ο Κ. Σημίτης

Την επαναβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 1998 θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου, μέσω της συρρίκνωσης των κοινωνικών κατακτήσεων, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1998.

Κατά τον Γ. Παπαντωνίου ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1998 "θα είναι ρηξικέλευθος στις δαπάνες (σ. σ. θα υπάρξει δηλαδή λιτότητα στο κοινωνικό του σκέλος) και συντηρητικός τους φόρους...".

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο προϋπολογισμός του 1998 θα είναι ισοβαρώς ισοσκελισμένος μεταξύ των εσόδων (αυξάνονται κατά 11%) και της περικοπής κοινωνικών δαπανών, για τις οποίες, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα προβλέπεται ονομαστική αύξηση 5,5%.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική δαπανών, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο κύκλο κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων μέσα από πολύμορφες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις. Στα πλαίσια αυτά, μέσω της δραστικής συρρίκνωσης φορέων του δημοσίου (προνοιακού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα), επιχειρούν μια σημαντική εξοικονόμηση δαπανών όχι πρόσκαιρη, αλλά οριστική. Τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των φορέων αυτών και η ολοκληρωτική λειτουργία τους με ανταποδοτικά κριτήρια. Σημαντική εξοικονόμηση πόρων προσμένουν και από την εφαρμογή των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας. Παρεμβάσεις όμως στην κατεύθυνση νέας συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών αναμένονται και στα εναπομείναντα λειτουργικά κονδύλια του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα σε τομείς, οι οποίοι - υποτίθεται - για κοινωνικούς λόγους θα εξαιρεθούν από το "πνεύμα" λιτότητας. Πέρσι π. χ. για δημαγωγικούς λόγους είχαν ανακοινώσει ότι οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας - Πρόνοιας θα ήταν έξω από το πνεύμα λιτότητας. Φέτος, δεν κάνουν ούτε καν αυτό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στα υπουργεία, μικρά και μεγάλα, θα υπάρχουν μικρές ονομαστικές αυξήσεις, οι λειτουργικές δαπάνες θα συμπιεστούν και φέτος, ενώ στην κλίνη του Προκρούστη αναμένεται να μπουν για μία ακόμη φορά οι επιχορηγήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου - σε ορισμένες περιπτώσεις και του ιδιωτικού - τομέα.

Στο σκέλος των εσόδων αναμένεται νέα δριμεία φορολογική επιδρομή, που θα πλήξει και πάλι τα λαϊκά εισοδήματα. Οριστική θεωρείται η απόφαση για την προώθηση νόθας τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας (μέχρι 6% αναφέρουν, αλλά μπορεί να "υποχωρήσουν" και στο 8%-9%) σε συνδυασμό με την αλλαγή της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, κάτι που θα επιβαρύνει τα "μεσαία" εισοδήματα.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξάνονται από 20% μέχρι και 55%. Αυξάνονται επίσης κατά 20% η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των "αντικειμενικών" κριτηρίων, τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μοτοσικλέτες κλπ. Από εκεί και πέρα προωθούνται μέτρα αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων και Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επιβολή τέλους στα κινητά τηλέφωνα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ