Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ολοκληρώθηκε η άσκηση "Νικηφόρος '97"

Με τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών που χρησιμοποίησαν τη νέα αεροπορική βάση της Πάφου έληξε η άσκηση

ΠΑΦΟΣ (Του απεσταλμένου μας ΚΥΡ. ΖΗΛΑΚΟΥ).-

Η αμυντική επάρκεια της Κύπρου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, καλείται να υπηρετήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο,το σκοπό της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ό,τι, βέβαια, συνεπάγεται αυτή η προοπτική, αφού είναι σαφές ότι θα επιταχύνει και θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης "Νικηφόρος '97", ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε λόγο για σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής του ενιαίου Αμυντικού χώρου των δύο χωρών και χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις "μικροπαλικαρισμούς". Η χτεσινή τελική φάση της άσκησης έγινε σε δύο στάδια, η μια σε περιοχή έξω από τη Λευκωσία, και η άλλη στην περιοχή της Λάρνακας. Στη διάρκειά της έγιναν πτήσεις ελληνικών μαχητικών διαφόρων τύπων, τα οποία έκαναν προσβολές στόχων επί του εδάφους, έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ενώ, για πρώτη φορά, πήραν μέρος σε μεγάλες ασκήσεις και τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης Τ-80.

Επίσης τα ελληνικά μαχητικά έκαναν χρήση της νέας αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο της Πάφου,όπου άλλα στάθμευσαν και άλλα προσέγγισαν για ανεφοδιασμό και έφυγαν για ελληνικά αεροδρόμια. Στο ίδιο αεροδρόμιο προσγειώθηκε, χτες, προερχόμενο από τη Λάρνακα και το μεταγωγικό C-130 που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στην Κύπρο, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα που γίνονται εκεί. Για την προστασία του αεροδρομίου αυτού προορίζονται και οι υπό παραγγελία ρώσικοι πύραυλοι S-300. Την περιοχή πάντως που βρίσκεται στη ΝΔ Κύπρο και χτες αεροφωτογράφισαν τουρκικά αεροσκάφη.

Στο θαλάσσιο χώρο του τριγώνου Κρήτη - Ρόδος - Κύπρος σημειώθηκαν και χτες περισσότερες από 45 παραβάσεις του ελληνικού και κυπριακού FIR, τις οποίες ακολούθησαν αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν από το παρατηρητήριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος, ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ν. Βορβολάκος, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων και πολύς κόσμος. Να σημειωθεί ότι τον κύριο όγκο των τμημάτων που συμμετείχαν αποτελούσαν επίστρατοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ