Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς ψευδαισθήσεις

Τρεις είναι οι πλευρές της προχτεσινής ευρείας, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψης για τα ναρκωτικά στο Μέγαρο Μαξίμου, που μπορούν να επισημανθούν: Ο πρωθυπουργός άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των προσπαθειών απεξάρτησης στις θεραπευτικές κοινότητες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την επικέντρωση στην αποποινικοποίηση της χρήσης - αν και άφησε ανοιχτό να ακολουθήσει ό,τι συναποφασιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου και εξετάζεται το θέμα. Ο πρωθυπουργός δεν εξαίρεσε απ' τη γενική λιτότητα την πρόληψη και αποθεραπεία των εξαρτημένων ατόμων. Από ορισμένες πλευρές παρουσιάστηκε μια ευφορία και θαυμασμός - ότι να δηλαδή, ο πρωθυπουργός δείχνει... ευαίσθητος στο πρόβλημα των ναρκωτικών! Ομως ένας πρωθυπουργός όφειλε από τις πρώτες μέρες της θητείας του να επικεντρώσει στο θέμα των ναρκωτικών. Αλλά η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών επικέντρωσε στη λιτότητα και έτσι παραλίγο να κλείσει το "18 Ανω" ενώ έγιναν δραματικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων(ΚΕΘΕΑ) - με αναμενόμενο έλλειμμα στο τέλος του 1997. Οι εκπρόσωποι των"στεγνών" προγραμμάτων έθεσαν αυτά τα θέματα - όπως και εκείνο της επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των αποθεραπευμένων. Επίσης έδωσαν έμφαση στην αντιμετώπιση των διάφορων ναρκο - θεωριών και ζήτησαν να σταματήσει η προπαγάνδισή τους από μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις ήταν καθαρός: Μην... εφησυχάζετε σε όσα δίνει το κράτος. Χρειάζεται... συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανάπτυξη του... εθελοντισμού καθώς οι απαιτούμενοι πόροι είναι μεγάλοι. Δηλαδή, λιτότητα και σε εκείνα τα παιδιά που πασχίζουν να κατακτήσουν ξανά την ίδια τη ζωή. Ετσι επανέλαβε πράγματα που έχουν δοκιμαστεί ξανά - όπως η λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής - ή ανακοίνωσε πάλι τη λειτουργία σταθμών πρόληψης σε ορισμένους νομούς, οι οποίοι μετά από μια τριετία συγχρηματοδότησης θα φορτωθούν στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση προς τα προγράμματα υποκατάστασης, που έχουν - όπως έχει αποφασίσει - ως τελικό στόχο την απεξάρτηση. Εάν απαλείψει και αυτόν το περιορισμό, τότε θα μεταθέσει την εξάρτηση, απ' το εξάρτηση από την ηρωίνη στην εξάρτηση από μεθαδόνη, "καταδικάζοντας τον εξαρτημένο να παραμείνει διά βίου αλυσοδεμένος σ' αυτόν τον τρόπο ζωής της μιζέριας και της δυστυχίας", όπως υπογράμμισαν τα παιδιά του "18 Ανω" στο υπόμνημά τους.

Και για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η χρήση των ναρκωτικών είναι τρόπος ζωής και ο τοξικομανής εκφράζει με τον πιο δραματικό- και ταυτόχρονα αποκρουστικό - τρόπο την κρίση του συστήματος και των αξιών της εποχής. Και τούτη η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά με τα μέτρα που παίρνει ορθώνει όλο και πιο πολλούς φραγμούς στους νέους σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για τους απασχολήσιμους νέους ενώ τώρα οι σύμβουλοί του προτείνουν ένα ασφαλιστικό σύστημα που εφάρμοσε στη Χιλή ο φασίστας Πινοσέτ με τις υποδείξεις του Αμερικανού οικονομολόγου Φρίντμαν - που τώρα ζητάει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Αυτή η διαστροφή των εννοιών και η διάλυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών - κι όχι της χυδαίας κοινωνικής αλληλεγγύης των εκσυγχρονιστών - προοιωνίζονται νέα αδιέξοδα για το σύνολο των νέων και όλη την κοινωνία. Η πολιτική αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενιαία πάλη, που θα προβάλλει και θα διεκδικεί την ουσιαστική πρόληψη και θα διευρύνει τα προγράμματα απεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ