Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρό χαστούκι στην υποτέλεια

"Δεν επιδιώκουμε την ένταση και την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας (σ. σ. της Ελλάδας και της Κύπρου)". Με αυτή την "εύηχη" φράση ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έγιναν χτες μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, προσπάθησε να εξωραϊσει την κυβερνητική πολιτική και να καταδείξει ότι πρόκειται για μια πολιτική "αγαθών προθέσεων", που αποσκοπεί στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πρόκειται για ωραίες διακηρύξεις για να είναι αληθινές και βέβαια απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Και η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη κινείται στον αντίποδα αυτών των διακηρύξεων, ακριβέστερα τις υπονομεύει, επειδή ακριβώς έχει αναθέσει την επίλυση του συνόλου σχεδόν των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Απόρροια αυτής της πολιτικής ήταν αυτόματα το Αιγαίο να μετατραπεί σε "θάλασσα υπό αμφισβήτηση", με εμφανή την επιδίωξη των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν καθεστώς συγκυριαρχίας, ακριβώς για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντά τους στην περιοχή, που δεν είναι άλλα από την προστασία των "δρόμων του πετρελαίου". Τα αμερικανικά σχέδια βολεύουν, σε δεύτερο πλάνο, την επιθετικότητα της Αγκυρας, η οποία σπεύδει να επωφεληθεί για τους δικούς της λόγους. Στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Χωρίς την αμερικανική ενθάρρυνση, η Αγκυρα δε θα προχωρούσε σε πρωτοφανείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας.

- Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ποτέ δεν έχει καταδικάσει τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε έχει αποκηρύξει τις εδαφικές βλέψεις της Αγκυρας που εκφράστηκαν με σαφή τρόπο με την κρίση στα Ιμια, αλλά και στη συνέχεια. - Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ουσιαστικά καθαγιάζουν και ευλογούν το "δόγμα" που εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ ότι "δεν ισχύει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο" (!). Ακριβώς γιατί συμφωνούν ότι στο Αιγαίο, όπως και σε δεκάδες άλλες περιοχής της Γης, πρέπει να εφαρμοστεί το Δίκαιο της νέας τάξης, με "αδέκαστους" επιδιαιτητές... τους ίδιους.

- Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που πιέζει συστηματικά και επίμονα κυρίως τις ελληνικές κυβερνήσεις, για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία ουσιαστικά υλοποιούν την ιδέα της αμερικανικής επικυριαρχίας.

Η κυβέρνηση Σημίτη, λοιπόν, λέει τη μισή αλήθεια, υποστηρίζοντας, όπως άλλη μια φορά επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι "η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος στο Αιγαίο". Κυρίως όμως προσφέρει χείριστες υπηρεσίες, θέτοντας στο απυρόβλητο την πολιτική και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, τα οποία, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά, αφού τα ομολογεί "κατ' ιδίαν".

* * *

Το χειρότερο είναι ότι επιμένει δογματικά στη συνέχιση της ίδιας εθελόδουλης και υποτελούς πολιτικής, προσδοκώντας ότι στο πλαίσιο της νέας τάξης και της άνευ όρων υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα "εθνικά συμφέροντα". Αποδέχεται ουσιαστικά τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", αφού αποδέχεται και... προωθεί την παραπομπή του εδαφικού καθεστώτος των Ιμια στη Χάγη. Αποδέχεται την εφαρμογή του "Δικαίου της Νέας Τάξης" και προχωρά σε... διάλογο για το Αιγαίο μέσα από τα ΜΟΕ. (Αλήθεια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αντελήφθησαν την τουρκική επιθετικότητα από την "εικόνα" που τους δίνει το υπουργείο Αμυνας, μέσω του στρατηγείου στη Νάπολη της Ιταλίας...).

Το χειρότερο είναι ότι, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Κ. Σημίτη, έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ στον "σύγχρονο ΟΗΕ" για την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών".

Ετσι, δε διστάζει να διατυπώνει τα παράπονά της για την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας, από τη σκοπιά των συμφερόντων... των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. "Ο διεθνής παράγων θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες συμπεριφορές στη ΝΑ Μεσόγειο δημιουργούν γενικότερα προβλήματα για τη διεθνή τάξη και με αυτή την έννοια η Τουρκία θα πρέπει να κληθεί να αντιμετωπίσει πιο υπεύθυνα τις εξελίξεις στην περιοχή", εκλιπαρούσαν οι Α. Τζοχατζόπουλος και Δ. Ρέππας.

Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να εισπράξουν την ειρωνική απάντηση του "μάγου" Ρ. Χόλμπρουκ ότι "εξάπτεστε ιδιαίτερα γύρω από το θέμα" (!), καθώς και ότι "οι ασκήσεις στο Αιγαίο (σ. σ. αυτό είναι που "είδε" τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή) είναι σπατάλη χρημάτων" (!).

* * *

Το "σκηνικό πολέμου" που στήθηκε στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ηχηρό χαστούκι στην πολιτική της υποτέλειας. Η κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι "ψιχαλίζει" και ετοιμάζεται να κατρακυλήσει πιο βαθιά στον ολισθηρό αυτό κατήφορο, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και υποθηκεύοντας την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Από την άλλη, είναι αφέλεια να περιμένει από την κυβέρνηση Σημίτη να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Η επιβολή μιας πολιτικής τέτοιας που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της περιοχής είναι δική τους υπόθεση. Κόντρα στην κυρίαρχη επιδίωξη να παραμείνει στο περιθώριο των εξελίξεων, που δρομολογούνται ερήμην τους και σε βάρος τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
... με την «τρομοκρατία» (2002-05-09 00:00:00.0)
Εκτός δράσης Κύπρος και Αιγαίο! (2001-11-29 00:00:00.0)
ΝΑΤΟς ο υπονομευτής (1997-10-31 00:00:00.0)
Εξωραϊσμός της πολιτικής της υποτέλειας (1997-07-23 00:00:00.0)
ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ (1996-07-05 00:00:00.0)
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ