Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ασφαλώς και δεν "ενήργησε αυτοβούλως" ούτε "ήταν τρελός", όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, ο πλοίαρχος Χουσεϊν Τσιφτσί, εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, όταν την περασμένη Πέμπτη ζητούσε να μη "χρησιμοποιηθεί η νήσος Γαύδος" σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, λόγω του αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος (!).

Οπως επιβεβαιώθηκε - λίγα 24ωρα μετά την επιθετική και επεκτατική αυτή ενέργεια - από τις δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τούρκος αξιωματικός απλά εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, στα πλαίσια της γενικότερης τακτικής της Αγκυρας, με την οποία αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο και επιχειρεί να επιβάλει τις αξιώσεις της.

Είναι φανερό πως η ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών. Στην πραγματικότητα η Αγκυρα επεκτείνει τις "γκρίζες" βλέψεις της και άρα και το "εύρος" των ελληνοτουρκικών "διαφορών" και διαπραγματεύσεων σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

***

Απέναντι στην κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία δεν πρέπει να ξαφνιάζει, το ζητούμενο είναι ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως αποδείχτηκε, τόσο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, όσο και του Θ. Πάγκαλου, η κυβέρνηση επανέλαβε τη γνωστή τακτική της καταγγελίας και καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και "απείλησε" (!) ότι θα θέσει το θέμα στους "Ευρωπαίους συμμάχους". Πρόκειται για συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής και της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία "εγκαινιάστηκε" τη νύχτα της 30ής του Γενάρη 1996 και συνεχίζει στην ίδια γραμμή πλεύσης: Η κυβέρνηση Σημίτη επιμένει αμετανόητα να αναθέτει την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών" στις "καλές υπηρεσίες" των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης γίνεται περισσότερο προκλητική και εξοργιστική, αν παρθεί υπόψη πως οι ΗΠΑ και οι κυριότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι ευνοούν διαπραγματεύσεις για ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα ευνοούν σχέδια διχοτόμησής του και εγκαθίδρυσης ενός νέου "στάτους" υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ.

Είναι τυχαίο άραγε, για να μην ανατρέξουμε στο παρελθόν, που οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία απέφυγαν να καταδικάσουν την πρόσφατη επιθετική ενέργεια της Αγκυρας, που εκδηλώθηκε με την αμφισβήτηση ιδιοκτησίας της Γαύδου;

Αντίθετα, η στάση τους ενθάρρυνε τον Τούρκο πρωθυπουργό να δηλώσει μετά παρρησίας ότι το νομικό καθεστώς της Γαύδου αποτελεί "αντικείμενο πολιτικής διένεξης".

Αλήθεια, τι απέγιναν οι "επιτυχημένες" επισκέψεις του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου, κατά δήλωσή του, είχε εξασφαλίσει την κατανόηση και την πλήρη στήριξη των ελληνικών δικαίων από τους συμμάχους;

Η στάση αυτή των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων είναι η βασική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να στρουθοκαμηλίζει και να βαδίζει ακάθεκτη τον επικίνδυνο και ολισθηρό για τα εθνικά συμφέροντα δρόμο της υποτέλειας και της υποταγής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με υπευθυνότητα και κατά τρόπο επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και υπερασπίζεται τα ελληνικά δίκαια. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε την περασμένη βδομάδα στην εντυπωσιοθηρική κίνηση της ματαίωσης της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Θ. Πάγκαλου και Ε. Γκιονενσάι, στο Βερολίνο. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, όσο και αν διαφημίστηκε ως "εθνικά υπερήφανη", στην πραγματικότητα δεν καταφέρνει τίποτα περισσότερο από το να ενισχύει το ρόλο των επιδιαιτητών, οι οποίοι σπεύδουν να καταλάβουν το κενό που δημιουργείται με τη διακοπή των απευθείας συνομιλιών.

Μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η πολιτική αυτή βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία της ΝΔ, η οποία επικροτεί τις ανώδυνες για τους "συμμάχους" κυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς και τη γραμμή της δήθεν υπερήφανης υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων;

***

Είναι σαφές ότι η πολιτική και η τακτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπαγορεύεται από τις επιθυμίες και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και κυρίως στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η τακτική των καταγγελιών και της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας δεν ενοχλεί καθόλου τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, αντίθετα. Η διατήρηση του κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών ευνοεί τις δικές τους "διαμεσολαβήσεις".

Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μπορεί να γίνει από μία διαμετρικά αντίθετη πολιτική, η οποία ξεκινά από τη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής και της κυβέρνησης Σημίτη "εγκαινιάστηκε" τη νύχτα της 30ής του Γενάρη 1996 και συνεχίζει στην ίδια γραμμή πλεύσης: Επιμένει αμετανόητα να αναθέτει την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών" στις "καλές υπηρεσίες" των ΗΠΑ και της ΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ