Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πριν επέμβει εισαγγελέας...

Εγκληματική αδράνεια και καθυστερήσεις παρατηρούνται, όχι μόνο στο τεράστιο θέμα της διάθεσης των οικιακών απορριμμάτων, αλλά και στην εφαρμογή μέτρων και κατασκευή έργων για τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με θέμα "Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων". Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας περίπου 20 μεγάλες βιομηχανίες και 1.000 μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες παράγουν κάθε χρόνο 600.000 τόνους επικίνδυνα ή τοξικά απόβλητα, χωρίς να υπάρχουν χώροι για να τοποθετηθούν, ή να ανακυκλωθούν.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση των έργων για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τόνισε με νόημα ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα πρέπει να σπεύσει πριν προλάβει η δικαστική εξουσία. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα απειλεί να γίνει εκρηκτικό και "η έκπληξη θα είναι οδυνηρή, τη στιγμή που θα υποχρεωθούμε σε κλείσιμο παραγωγικών μας μονάδων". Επίσης, κατηγόρησε ευθέως όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, επειδή από το 1988 στη χώρα μας συζητείται η δημιουργία δύο ειδικών χώρων - ένας στη Βόρεια και ένας δεύτερος στη Νότια Ελλάδα - χωρίς έως σήμερα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπονται οι τρόποι μείωσης των τοξικών αποβλήτων κατά την παραγωγική διαδικασία, η ανακύκλωσή τους, κίνητρα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν μεθόδους μείωσης των αποβλήτων τους, αλλά και κατάλογος με τα συγκεκριμένα απόβλητα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα ή τοξικά και εμπίπτουν σ' αυτές τις διατάξεις. Ο υπουργός δεν εξήγησε βέβαια γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα η δημοσίευση αυτής της απόφασης, την οποία είχε παρουσιάσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη στους δημοσιογράφους, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της.

"Πρέπει να επισημανθεί ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα κατάλληλο και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, ικανό να επεξεργαστεί, με διεπιστημονική προσέγγιση, και να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων", τόνισε στο "Ρ" η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. "Λείπει, όμως - πρόσθεσε - η πολιτική βούληση, κάτι στο οποίο συνηγορούν η έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών και νομοθετικού πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα, όπως επισημάνθηκε και στην ημερίδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ