Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Εκτός δράσης Κύπρος και Αιγαίο!
  • Κόλαφος για την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, που ικανοποιεί τις αξιώσεις της Αγκυρας
  • Απειλεί με βέτο, αλλά είναι αβέβαιο αν στο τέλος θα «αντέξει»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την «πλάτη στον τοίχο», βρίσκεται η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να εξαιρέσουν το Αιγαίο και την Κύπρο από τα πεδία δράσης του ευρωστρατού!

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι, τάχα, ο ευρωστρατός θα προστατεύει τα σύνορα της χώρας, οι «εταίροι» στην ΕΕ, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, προκρίνουν ένα «συμβιβασμό» με την Τουρκία, στη βάση ότι ο ευρωστρατός «δε θα επεμβαίνει στις διαφορές των συμμάχων του ΝΑΤΟ», όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, στρουθοκαμηλίζοντας, είχε εναποθέσει στην ΕΕ τη «λύση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαίες, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη πιστεύει ότι η συνεπής επίδειξη υποτέλειας απέναντι στους «συμμάχους» στο τέλος θα «εκτιμηθεί»! Ταυτόχρονα, είναι αναγκασμένη να απειλεί με βέτο στην περίπτωση που θα έρθει το θέμα για απόφαση στα όργανα της ΕΕ, απειλή, όμως, που είναι αμφίβολο αν στο τέλος θα υλοποιήσει.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος είπε ότι «η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εξαίρεση γεωγραφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας, ιδιαίτερου εθνικού συμφέροντος, από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)». «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η ΕΕ στη Νίκαια και αυτό το θεσμικό πλαίσιο που όλοι έχουμε ψηφίσει πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στο «Ρόιτερ» διπλωματών μετά τον τέταρτο γύρο συνομιλιών στην Αγκυρα μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Τούρκων αξιωματούχων την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Βρετανών διπλωματών, έγινε αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας να μη χρησιμοποιείται ο ευρωστρατός σε κρίσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Σχετικές διαβεβαιώσεις φέρεται ότι έδωσε ο διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Ρίκετς.

Στο βαθμό που επισημοποιηθούν αυτές οι επιλογές των «συμμάχων», τότε είναι φανερό ότι επιβραβεύεται η Αγκυρα, η οποία είχε απειλήσει με «βέτο» στη χρήση ΝΑΤΟικών μέσων και υποδομών από τον ευρωστρατό, αν η ίδια δε συμμετέχει αποφασιστικά (ή ισότιμα) στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αν αυτές πραγματοποιηθούν σε περιοχές που άπτονται των «ζωτικών συμφερόντων» της (Αιγαίο, Κύπρος, Ιράκ, κλπ.). Οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι και η ΕΕ αντιγράφει τη «φόρμουλα» του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν πρόκειται να παρέμβουν σε ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Και αυτό, τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ!

Η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «ο εκβιασμός που επιχειρεί η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει. Η ΝΔ απορρίπτει κατηγορηματικά τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Πρόοδο διαπιστώνει η Αγκυρα

«Πρόοδο» στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, διαπιστώθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφστατ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ντιριόζ δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα ενημέρωσε τον κ. Βερχόφστατ για τις θέσεις της. Στις προηγούμενες επαφές για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Ντιριόζ και πρόσθεσε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία.

Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην ευρωπαϊκή συνάντηση στο Λάκεν, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το θέμα. «Ο Βέλγος πρωθυπουργός μάς είπε ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των υποψήφιων χωρών - μελών στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση, αλλά πρόσθεσε ότι το Βέλγιο, που προεδρεύει της ΕΕ, υποστηρίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας», είπε ο κ. Ντιριόζ.

Ο κ. Ντιριόζ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του Βέλγου πρωθυπουργού συζητήθηκε και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ