Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ράμσφελντ: «Δύσκολη και μακρόχρονη η αποστολή... »
  • Η CIA επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε πράκτοράς της στη Μαζάρ ε Σαρίφ, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το σοβαρό τραυματισμό, στην ίδια περιοχή, 5 πεζοναυτών
  • Για εκατόμβη αμάχων από τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν μιλούν δημοσιογραφικές πηγές

Αμερικανικό ελικόπτερο που συμμετέχει στις επιχειρήσεις

Associated Press

Αμερικανικό ελικόπτερο που συμμετέχει στις επιχειρήσεις
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΜΑΖΑΡ Ε ΣΑΡΙΦ.-

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πεζοναύτες καταφθάνουν στην αεροπορική βάση που έχει στηθεί στην έρημο λίγα χιλιόμετρα από την πολιορκούμενη Κανταχάρ. Η αμερικανική ηγεσία προειδοποιεί ότι το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του μουλά Ομάρ, του μπιν Λάντεν και τη διάλυση της Αλ Κάιντα κλιμακώνεται, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη και μακρόχρονη και ότι πιθανώς θα στοιχίσει αμερικανικές ζωές. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιωνόταν επισήμως η πρώτη αμερικανική απώλεια σε μάχες στο Αφγανιστάν, αλλά και οι πρώτοι τραυματίες.

Συνεχίζεται η ενίσχυση των δυνάμεων των Αμερικανών πεζοναυτών, που έστησαν τη βάση τους λίγο έξω από το Κανταχάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «μέχρι στιγμής, στην περιοχή έχουν αφιχθεί 600 πεζοναύτες και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός τους να φθάσει τους 1.000». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποιούσε ότι «οι ένοχοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου θα κυνηγηθούν μέχρι να μην έχουν πού αλλού να πάνε. Η κατάσταση επιφανειακά μπορεί να φαίνεται καλή στο Αφγανιστάν, αλλά εισερχόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς ανά πάσα στιγμή οι κατειλημμένες πόλεις μπορεί να πέσουν και πάλι στα χέρια των τρομοκρατών. Οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα είναι μακρόχρονες και ιδιαίτερα επικίνδυνες, αφού δεν έχουν πλέον ως στόχο τις πόλεις, αλλά πιθανά κρησφύγετα».

Παντού οι Αμερικανοί πεζοναύτες...

Associated Press

Παντού οι Αμερικανοί πεζοναύτες...
Ο Ράμσφελντ κατέληξε προειδοποιώντας ότι είναι «πιθανό να υπάρχουν θύματα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις». Ανάλογες δηλώσεις - προειδοποιήσεις έκανε, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Λε Μοντ», και ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Βόλφοβιτς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμιζε ότι «θα κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα, θα συλλάβουμε τους τρομοκράτες, θα καταστρέψουμε όλες τις διασυνδέσεις τους και όλους όσοι τους παρείχαν άσυλο, είτε είναι οι Ταλιμπάν, ή όποιοι άλλοι».

Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, με επίσημη ανακοίνωσή του, επιβεβαίωνε ότι ο «πράκτορας Τζόνι "Μάικ" Σπαν, που εργαζόταν στο μυστικό Διευθυντήριο Επιχειρήσεων, σκοτώθηκε σε ώρα υπηρεσίας, στην περιοχή κοντά στο φρούριο Καλάι Τζάγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν από την εξέγερση των ξένων αιχμαλώτων». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση νεκρού Αμερικανού στο Αφγανιστάν, αν και δε διευκρινίζεται τι ακριβώς αποστολή είχε ο Αμερικανός πράκτορας στην περιοχή. Παράλληλα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι 5 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν σοβαρά, ο ένας μάλιστα χαροπαλεύει, κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μαζάρ ε Σαρίφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τραυματισμός προκλήθηκε από αμερικανική βόμβα που εξερράγη «σε λάθος σημείο, σε λάθος χρόνο». Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική βάση στη Γερμανία.

Αντιφάσεις στο πεδίο των μαχών

Το βομβαρδισμό κτιρίου στην περιοχή Νταντ, κοντά στο Κανταχάρ, στο οποίο βρίσκονταν πολλά στελέχη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι, όμως, των Ταλιμπάν διέψευδαν την πληροφορία, υποστηρίζοντας ότι επλήγη μόνο η κατοικία ενός τοπικού αξιωματούχου των Ταλιμπάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο μουλάς Ομάρ είναι σώος και ότι είναι άγνωστο πού είναι ο μπιν Λάντεν, καθώς δε βρίσκεται στα εδάφη που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Μάλιστα, το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε μήνυμα του μουλά Ομάρ, ο οποίος κάλεσε τους μαχητές του να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην εγκαταλείψουν τα εδάφη που ελέγχουν. «Δεν είναι θέμα φυλών, αλλά θέμα Ισλάμ» φέρεται να καταλήγει ο μουλάς Ομάρ.

Το μήνυμα Ομάρ συνέπεσε με τις πληροφορίες που έφεραν τους Ταλιμπάν που ελέγχουν την πόλη Σπιν Μπολντάκ, νοτίως της Κανταχάρ, να διαπραγματεύονται την ειρηνική παράδοσή της σε φυλάρχους Παστούν που πρόσκεινται στη Β. Συμμαχία. Οι φύλαρχοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι απέστειλαν ανάλογη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία και στο Κανταχάρ. Πάντως, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση στο Πακιστάν να ανοίξει τα σύνορά του για να υποδεχτεί Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από το Κανταχάρ φοβούμενοι ολοκαύτωμα.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, υποστήριζε ότι «έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 40 τοποθεσίες εντός της χώρας που συνδέονται με την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής», αλλά δεν απέφυγε να πει οτιδήποτε για την πορεία των επιχειρήσεων αναφορικά με τον μπιν Λάντεν. Ούτε σχολίασε τις πληροφορίες που αναφέρει, χτες, η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (μετά την «Ιντιπέντεντ»), ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται στο υπόγειο καταφύγιό του Τόρα Μπόρα, έξω από την Τζαλαλαμπάντ.

«Απερίγραπτο μακελειό»

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η κατάσταση» υποστήριζαν οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν χτες ό,τι απέμεινε από το φρούριο Καλάι Τζάγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, μετά από 3 ημέρες ακατάπαυστων μαχών ανάμεσα στους εξεγερμένους ξένους αιχμαλώτους και τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και Αμερικανών και Βρετανών. Η Βόρεια Συμμαχία ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει πλήρως το φρούριο, αφού σκοτώθηκαν και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι, ενώ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών, που είναι Πακιστανοί, Τσετσένοι, Αραβες και Ουζμπέκοι, στους 450. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες άρχισε η εξέγερση.

Σε ένα άλλο μακελειό, όμως, αναφέρονται στο χτεσινό τους φύλλο οι εφημερίδες «Ιντιπέντεντ» και «Νιου Ζίλαντ». Υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 100 άμαχοι Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή γύρω από την πόλη Κχαναμπάντ του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν όλη την περιοχή, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μαζάρ ε Σαρίφ. Οι αμερικανικές αρχές δε σχολίασαν τις πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ