Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΦΓΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Διαφωνίες σχεδόν σε όλα

Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας στη διάσκεψη της Βόννης

Associated Press

Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας στη διάσκεψη της Βόννης
ΒΟΝΝΗ.-

«Μην περιμένετε να λυθούν τα προβλήματα δεκαετιών με τις συνομιλίες λίγων ημερών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στις παρατάξεις κατά τη μεταβατική περίοδο στο Αφγανιστάν είναι περισσότερο από μεγάλα» υπογράμμιζε, χτες, ο Φραντσέσκ Βεντρέλ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του και προσπαθώντας να περιορίσει τις προσδοκίες από τη Διάσκεψη των αφγανικών παρατάξεων, ο Βεντρέλ δήλωνε ότι «η διάσκεψη πιθανότατα δε θα ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας, αλλά μάλλον θα διαρκέσει μέχρι τις 5 του Δεκέμβρη, οπότε θα συγκληθεί στο Βερολίνο μια πρώτη διάσκεψη των χωρών - δωρητών για την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν».

Δεύτερη μέρα, χτες, της Διάσκεψης και έγιναν ορατές διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό της 11μελούς αντιπροσωπείας της Β. Συμμαχίας, που έχει μετονομαστεί από την έναρξη των συνομιλιών σε Ενιαίο Μέτωπο. Ο συμμετέχων Μοχάμεντ Ναντέγκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Β. Συμμαχίας, υπογράμμιζε ότι «κατ' αρχάς υπάρχει πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας. Η εθνότητα των Ουζμπέκων (5% - 6% του αφγανικού πληθυσμού) είναι παντελώς απούσα ενώ οι Χαζάρας (18% - 20%) έχουν έναν εκπρόσωπο: εμένα. Ουσιαστικά, από το εσωτερικό του Αφγανιστάν εκπροσωπούνται μόνο Τατζίκοι και Παστούνς, ενώ παρευρίσκονται πολλοί από το εξωτερικό που δεν εκπροσωπούν κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό τους».

Την ίδια στιγμή, ο Γιουνούς Κανούνι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Β. Συμμαχίας και υπουργός Εσωτερικών της τατζικικής καταγωγής, δήλωνε ότι «η ατμόσφαιρα είναι καλή και μπορούν να επιτευχθούν βήματα που θα διευκολύνουν περαιτέρω συμφωνίες». Εντούτοις, κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Β. Συμμαχία «διαφωνεί κατηγορηματικά με την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Μπορεί να υπάρξει ασφάλεια σε ικανοποιητικό βαθμό και χωρίς αυτήν». Η ανάπτυξη, όμως, διεθνούς δύναμης είναι όρος που θέτει ο πρώην βασιλιάς Ζάχερ Σαχ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, στις ποικίλες συζητήσεις που διεξάγονται, είτε σε ολομέλεια, είτε ανά θέματα, είτε ανά παρατάξεις, έχει συμφωνηθεί μόνο ότι μια «μεταβατική διοίκηση» θα λειτουργήσει ως εκτελεστική εξουσία, το πολύ για 6 μήνες, οπότε και θα συγκληθεί εκτάκτως η Λόγια Τζίργκα για να επιλέξει μια «προσωρινή κυβέρνηση και μια προσωρινή Σούρα (Βουλή), που θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση Συντάγματος εντός μιας 2ετίας, το οποίο θα εγκριθεί από άλλη Λόγια Τζίργκα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές». Επίσης, συμφωνήθηκε να «αποδοθεί ένας σημαντικός ρόλος στον Ζάχερ Σαχ» αλλά δε διευκρινίστηκε τι σημαίνει αυτό.

Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες του ΟΗΕ, υπάρχουν διαφωνίες και ως μοναδικό μέσο πίεσης χρησιμοποιείται ο εκβιασμός της παροχής βοήθειας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν. «Κανένα σοβαρό αποτέλεσμα» δεν αναμένει από τη Διάσκεψη στη Βόννη και ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόοδος θα επιτευχθεί από συνομιλίες μόνο εντός του Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ