Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύμφωνο σε βάρος του αλβανικού λαού

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το "Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας", επειδή είναι σε βάρος του λαού της γείτονος χώρας

Παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αλβανία, η κυβέρνηση έφερε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κύρωση "Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας". Το σύμφωνο αυτό είχε υπογραφεί το Μάρτη του 1996 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και τον τότε ομόλογό του Σ. Μπερίσα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μπ. Αγγουράκης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο επειδή μεταξύ άλλων πρόκειται για μία συμφωνία ανισότιμη σε βάρος του αλβανικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας εάν δεν υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην υπό κύρωση σύμβαση ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα επέμβασης στα εσωτερικά της γείτονος χώρας, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη εξέγερση του αλβανικού λαού και στη στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε. Τόνισε ότι απουσιάζει από τη σύμβαση κάθε αναφορά στο χτύπημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ παραγνωρίζεται ο ρόλος των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας όσον αφορά την ανάπτυξη της φιλίας των λαών. Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι με το σύμφωνο σπρώχνεται η Αλβανία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπογράμμισε ότι το μέλλον των λαών της περιοχής περνάει μόνο μέσα από την ισότιμη συνεργασία και τη φιλία και όχι από το μάντρωμα σε διάφορους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθύμισε δε ότι η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια είναι αποτέλεσμα της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τις σημερινές εξελίξεις. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η επίκληση των αρχών των διάφορων διεθνών οργανισμών περί ελευθερίας και δημοκρατίας που υπάρχουν στο σύμφωνο είναι αυτές που οδήγησαν στη μέχρι πρότινος κατάσταση στην Αλβανία και στην εξέγερση του λαού της. Οι "αρχές" αυτές ίσχυαν όταν επιβαλλόταν σκληρή δίωξη σε οποιαδήποτε αναφορά στις κομμουνιστικές ιδέες.

Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε πως με την πρόβλεψη του συμφώνου για "καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης" θα συνεχιστεί το πογκρόμ κατά των απλών Αλβανών εργαζομένων που δουλεύουν στη χώρα μας, ενώ κατήγγειλε ότι η "καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας", που επίσης προβλέπεται, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για να χτυπηθούν δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό. Με την κύρωση της σύμβασης συμφώνησε ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, επειδή όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός της δεν εξασφαλίζεται ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Από τη μεριά του ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ικανοποιεί την αλβανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα ότι η αλβανική κυβέρνηση πιέζει εδώ και καιρό για την κύρωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ