Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παρεμβάσεις των παρευρισκομένων

Μετά την εισήγηση του Γ. Χώτου, το λόγο πήραν πολλοί από τους συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος.

Ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, υπογράμμισε τις αδυναμίες - αντικειμενικές και υποκειμενικές - που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του εκλογικού αγώνα για το Δήμο της Λάρισας, ενώ αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ώστε να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί η συνεργασία, τόνισε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η αντιπολιτευτική τακτική της παράταξης του δήμου και ταυτόχρονα να οργανωθεί και να δρα ένα κίνημα διεκδίκησης στην πόλη, στο οποίο θα συμπαραταχτούν όλες οι «ζωντανές» δυνάμεις.

Ο Δ. Παγώνας, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, αναφέρθηκε σε αδυναμίες, που κατά τη γνώμη του εμφανίστηκαν στους τρόπους και τις μεθόδους επαφής με τον κόσμο που ακολούθησαν οι επικεφαλής των αγωνιστικών συνδυασμών για τη Νομαρχία και το Δήμο Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δούλεψε πολύ σκληρά τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, καταφέρνοντας να επανεγκλωβίσει πολλούς από τους ψηφοφόρους του που είχαν απομακρυνθεί και δήλωναν ότι θα στήριζαν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς.

Ο Χ. Αρχοντής, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, εκτιμώντας ότι οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού έχουν ακόμα ηγετική θέση στην κοινωνία και διαπιστώνοντας ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια δε βρίσκει διέξοδο προς τ' αριστερά, υπογράμμισε την ανάγκη έντασης της δουλιάς, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας και από κάτω και από πάνω.

Ο Ν. Γερογιάννης, νεοεκλεγείς δήμαρχος Νέσσωνος, μετέφερε την εμπειρία μιας πετυχημένης μάχης που δόθηκε στο δήμο του, τονίζοντας ότι στη συνεργασία που επιτεύχθηκε χώρεσαν ισότιμα όλες οι δυνάμεις της αριστεράς. Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι η δημοτική κίνηση της οποίας προΐστατο, είχε συχνή παρέμβαση για τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και τους δήμους καθ' όλη την τετραετία που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ο Δ. Χατζής, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, υποστήριξε ότι ήταν ολοκληρωμένη η παρέμβαση του αγωνιστικού συνδυασμού για τη νομαρχία σχετικά με το αγροτικό πρόβλημα, αλλά και για άλλα λαϊκά προβλήματα. Μίλησε, όμως, για περίεργες «σούπες» που εμφανίστηκαν σε ψηφοδέλτια συνδυασμών καποδιστριακών δήμων.

Ο Γ. Αλεξούλης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, σημείωσε ότι οι τοπικές εκλογές δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή των αγωνιστικών συνδυασμών και της συνεργασίας που επιτεύχθηκε. Εξέφρασε, όμως, τον προβληματισμό του αν ο ΣΥΝ ήταν πραγματικά σύμμαχος και συνεργάτης εκεί όπου συμμετείχε.

Ο Ν. Γκαγκάς, πρώην αντιδήμαρχος Λάρισας, υπογράμμισε ότι οι συμμαχίες πρέπει να έχουν ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αφορούν σε καπιταλιστικές επιλογές.

Ο Απ. Καλογιάννης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, υποστήριξε ότι για να πετύχει η συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανάγκη να στηρίζεται και να προβάλλει περισσότερο τα τοπικά ζητήματα, ενώ διαπίστωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν «φόρα» όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις της αριστεράς, «για να πάμε όλοι μαζί», όπως είπε.

Ο Κ. Κωστόπουλος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, είπε ότι οι συνεργασίες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Ο Γ. Λιώτας, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, αφού υπογράμμισε ότι πάντα μετά από μια συνεργασία τ' αποτελέσματα είναι θετικά, τόνισε πως πρέπει να διαγνωστούν οι αδυναμίες και να γιατρευτούν.

Ο Ν. Καραγιαννίδης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι δε δούλεψαν όσο θα έπρεπε συλλογικά στις εκλογές.

Ο Γ. Δαούλας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημείωσε ότι όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεργάζονται με τον Κόκκαλη και τον Βαρδινογιάννη, έτσι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις. Κι αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε αυτό, η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έκαναν ό,τι ήθελαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ