Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο Γοργοπόταμο

Και ξάφνου ακούστηκε βροντή ψηλά απ' τη Σπερχειάδα

φωνή μεγάλη έσυρε του Στεφανή η καλύβα.

Εδώ 'μαστε ψηλά βουνά, μη σκιάζεστε κανέναν

είμαστε αντάρτες του ΕΛΑΣ, ελπίδα της Πατρίδας

σήμερα δέκα κι είκοσι, ταχιά δέκα χιλιάδες

κι έχουμε πρώτον αρχηγό τον Αρη Βελουχιώτη.

Κι άστραψε ο Γοργοπόταμος, και βρόντηξε η Γκιώνα

και τα βουνά αντιλάλησαν, ΕΛΑΣ για την Ελλάδα!

Ορμούν στου τρένου τις γραμμές, τσακίζουν τους φασίστες

βάζουν φωτιά στα θέμελα, στου γιοφυριού τις ρίζες

κι όλα με μιας τινάχτηκαν και γίνανε λαμπάδα.

Η λαϊκή μούσα, με ποιήματα και τραγούδια που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται στους αιώνες, έψαλλε το λαμπρό κατόρθωμα στο Γοργοπόταμο, ένα από τα κορυφαία γεγονότα στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) κατά των δυνάμεων του φασιστικού άξονα.

Τη νύχτα εκείνη, 25 προς 26 του Νοέμβρη, του 1942, «άστραψε ο Γοργοπόταμος». Και η αστραπή εκείνη σκόρπισε με τη φλόγα της τα σκοτάδια της κατοχικής νύχτας και γέμισε με φως και ελπίδα τις καρδιές των σκλάβων της φασιστικής τυραννίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.

Στο Γοργοπόταμο, λοιπόν, θα χτυπήσει πάλι μεθαύριο, την Κυριακή, 1η του Δεκέμβρη, η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης. Αψηφώντας αρρώστιες και γεράματα, οι βετεράνοι αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, αλλά και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, ο αγώνας του οποίου ήταν η συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, θα «βροντήξουν» πάλι, συμβολικά, το αντάρτικο ντουφέκι, θα δηλώσουν για μια ακόμα φορά την πίστη τους στα πανανθρώπινα ιδανικά εκείνου του ηρωικού ξεσηκωμού, που όμοιό του έχει να παρουσιάσει μονάχα το μεγάλο Εικοσιένα, και θα φωνάξουν την πραγματική αλήθεια για το ιστορικό γεγονός. «Τη γέφυρα του Γοργοπόταμου», θα πει από το βήμα ο ασπρομάλλης αγωνιστής, «δεν την γκρέμισαν οι 12 Αγγλοι σαμποτέρ, σε συνεργασία με δυνάμεις του στρατηγού Ζέρβα, όπως μετέδωσε την άλλη μέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου. Ο ίδιος ο Γουντχάουζ, αρχηγός, ουσιαστικά, της αποστολής των Αγγλων σαμποτέρ, ομολόγησε αργότερα ότι, χωρίς τον Αρη, η επιχείρηση στο Γοργοπόταμο δε θα πετύχαινε. Υπάρχουν ακόμα στη ζωή αγωνιστές - αυτόπτες μάρτυρες, που βεβαιώνουν ότι τα "παλικάρια" του Ζέρβα, που είχαν αναλάβει να εξουδετερώσουν την αντίσταση της εχθρικής φρουράς στο βόρειο βάθρο, άρχισαν να υποχωρούν, με κίνδυνο να ματαιωθεί η επιχείρηση. Και χρειάστηκε να ρίξει ο Αρης την προσωπική εφεδρεία του στη μάχη, για να εξουδετερωθεί η αντίσταση και να γίνει η ανατίναξη. Αν δεν υπήρχαν τότε εκείνα τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και ο αθάνατος αρχηγός τους, Γοργοπόταμο δε θα είχαμε εμείς σήμερα να τιμούμε και να γιορτάζουμε».

«

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος», θα πει στη συνέχεια ο ομιλητής, «οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ δηλώνουμε παρόντες στο προσκλητήριο του αγώνα. Με μπροστάρη και οδηγό το ΚΚΕ, να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι των αδίστακτων πολεμοκάπηλων της αμερικανοΝΑΤΟικής ληστοσυμμορίας, που απειλούν με ολοκληρωτικό αφανισμό τον πλανήτη μας.

Τιμή και δόξα στον αθάνατο Βελουχιώτη και στα παλικάρια του, που δημιούργησαν το Επος του Γοργοπόταμου»!


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ