Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Φορτώθηκε «καθήκοντα» ο Γ. Παπανδρέου

Ενημερωμένος από πρώτο χέρι για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και φορτωμένος με καθήκοντα για την προώθησή τους επιστρέφει από την Ουάσιγκτον ο Γ. Παπανδρέου. Τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ελληνα ομόλογό του. Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αποτελεί αυτές τις μέρες η διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κ. Πάουελ χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» το «σχέδιο Ανάν» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου, τοποθετούμενες μέχρι τις 30 Νοέμβρη, κατά τρόπο που θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. «Στο διάστημα που απομένει ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα εκτιμήσουμε εάν έχει σημειωθεί πρόοδος και θα δούμε τι περιθώρια έχουμε και αν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί στην Τουρκία, είτε ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είτε "ημερομηνία για ημερομηνία"».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη χτεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το «σχέδιο Ανάν», δήλωσε ότι την εκλαμβάνει ως «αίτημα για προδιαπραγμάτευση πριν από τη διαπραγμάτευση. Εκτιμώ ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Θα μπορούσε ωστόσο να εκληφθεί και ως ένα θετικό πρώτο βήμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Ντενκτάς θα αντιληφθεί ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε τα παιχνίδια, να σοβαρευτούμε και να δούμε ότι οι δύο λαοί έχουμε μια κοινή μοίρα. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με την απόφαση για ένα ενιαίο κράτος».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξάλλου «συγκινητική» τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τους Τουρκοκυπρίους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Επανέλαβε την ευχή για λύση του πολιτικού προβλήματος πριν από τις 12 Δεκέμβρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ακόμη και στο αίτημα για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρούνται τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Αναφερόμενος σε όσα διεμείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της 12ης Δεκεμβρίου».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ ο Κ. Πάουελ εξέφρασε το θαυμασμό του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ