ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ποια δημοκρατία, ποιο ωράριο, ποια δικαιώματα;

Γυμνή, στυγνή, όπως ακριβώς τη βιώνουν παρουσίασαν χτες οι ναυτεργάτες την κατάσταση στα πλοία, στη διάρκεια περιοδείας του Σπ. Στριφτάρη

«Οποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι, βλέπει τον καταπέλτη» (δηλαδή τον πετάνε έξω από το βαπόρι, απολύεται!). Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η κατάσταση που επικρατεί στα πλοία της ακτοπλοΐας, όπως την είδε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις των ναυτεργατών για τα εργατικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, για τον αν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις και γενικά για τη ζωή τους στα καράβια. Οι απόψεις αυτές θα μεταφερθούν από τους βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με την ψευδαίσθηση ότι οι ναυτεργάτες στα ακτοπλοϊκά είναι κοντά στα σπίτια τους, ξεζουμίζονται κανονικά. Δουλεύουν στην καλύτερη περίπτωση 12 ώρες τη μέρα, ενώ την εποχή της αιχμής φτάνουν και στις 18, ακόμα και στις 20 ώρες. Ετσι το αν οι καμπίνες του πληρώματος βρίσκονται πάνω ή κάτω από το γκαράζ του πλοίου (σε πολλά είναι ακόμα κάτω από το γκαράζ) ή αν είναι εσωτερικές ή εξωτερικές (πληρώματα της μηχανής που δεν έχουν εξωτερικές καμπίνες είναι υποχρεωμένα να ζουν με τεχνητό φωτισμό μη βλέποντας τον ήλιο για μέρες), αποκτά δευτερεύουσα σημασία, αφού το κύριο ζήτημα είναι: κοιμούνται;

Φυσικά, η εντατικοποίηση της δουλιάς δεν είναι κάτι δεμένο με το επάγγελμα. Σε πλοία με ελληνική σημαία που κάνουν δρομολόγια στη Φινλανδία έχει κατακτηθεί τα πληρώματα να δουλεύουν μια μέρα και μία να έχουν ρεπό με πλήρης αποδοχές.

«Γιατί οι ναυτικοί να μην παίρνουν άδεια όπως όλοι οι εργαζόμενοι; είναι ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε κατά τη συζήτηση του Σπ. Στριφτάρη με τους ναυτικούς. Σε ένα άλλο πλοίο, που είναι καινούριο, μπαίνει το ζήτημα, αν εδώ τα πράγματα από την άποψη των συνθηκών δουλιάς είναι διαφορετικά. «Το καράβι είναι καινούριο, αλλά "καλά" σε καράβι δε γίνεται», είναι η απάντηση. Ο ναυτικός δεν μπορεί να έχει τη στοιχειώδη συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο δουλιάς του, όπως οι εργαζόμενοι στη στεριά. Σύμφωνα με το νόμο, συνδικαλιστική διεκδίκηση στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί στάση!

«Τα πλοία είναι των ναυτικών και όχι των εφοπλιστών. Αν δεν υπήρχαν οι ναυτεργάτες από μόνες τους οι λαμαρίνες δε βγάζουν κέρδος», δήλωσε ο Σπ. Στριφτάρης και αφού πρόσθεσε πως όσα είδε και άκουσε θα τα μεταφέρει στη Βουλή, κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυνταχθεί στην κατεύθυνση να αναπτύξει τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι στη στεριά, γιατί στα πλοία ούτε αυτά τα ελάχιστα υπάρχουν.

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΦΩΚΑΣ»
Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα...

Από τη χτεσινή περιοδεία στου «Φωκά»
Από τη χτεσινή περιοδεία στου «Φωκά»
Πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες του πολυκαταστήματος «ΦΩΚΑΣ» στην Ερμού, με τα στολίδια, για να προσελκύσουν όσο δυνατόν περισσότερους πελάτες, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που πλησιάζουν οι γιορτές, εργάζονται δεκάδες εμποροϋπάλληλοι. Πάντα χαμογελαστοί και εξυπηρετικοί, όπως τους έχει διδάξει ο εργοδότης, όσες ώρες κι αν έχουν περάσει όρθιοι κι ας μην έχουν κάνει διάλειμμα. Και όλα αυτά για έναν ψωρομισθό! Κι όμως μόλις πρόσφατα όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι όρθωσαν αγωνιστικό ανάστημα και με κινητοποιήσεις διεκδίκησαν αυτά που δικαιούνται και ένα κομμάτι από αυτά που καρπώνεται ο εργοδότης από την υπερεκμετάλλευσή τους. Και δε λύγισαν, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές που δέχτηκαν από την εργοδοσία, η οποία έφτασε μέχρι το σημείο να φωνάξει την αστυνομία για να συλλάβει συνδικαλιστές που τους υπερασπίζονταν.

Γι' αυτό, οι περισσότεροι δέχτηκαν με ενθουσιασμό χτες το μεσημέρι τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη και το κλιμάκιο της ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων του Κόμματος, που περιόδευσαν στο πολυκατάστημα, μοιράζοντας και κυρίως συζητώντας την Επερώτηση του Κόμματος για την κυβερνητική πολιτική στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, τους μισθούς, το ωράριο, τις ελαστικές μορφές εργασίας. Θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως τους έλεγε και ο βουλευτής και κυρίως τους νέους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στο πολυκατάστημα, καθώς όπως είπε οι καινούριοι νόμοι που έρχονται θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη ειδικά γι' αυτούς. Κάτι στο οποίο συμφωνούσαν οι περισσότεροι και το έδειχναν, έστω κουνώντας το κεφάλι, αφού «δεν μπορούσαν να μιλήσουν».

Οπως σημειώνει άλλωστε μεταξύ άλλων η Επερώτηση: «Για την επιβολή και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων εντείνεται ο εκβιασμός σε βάρος των εργαζομένων, με αιχμή το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο δημιουργεί και οξύνει η αντεργατική πολιτική που ασκείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και έχει ως κίνητρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».

Στους πέντε ορόφους όπου έγινε η περιοδεία, ο βουλευτής βρέθηκε και μίλησε με όλους τους εργαζόμενους, καλώντας τους να δείξουν αγωνιστικότητα και ενότητα και τους ζητούσε να πουν και αυτοί την άποψή τους. Κάτι που όσο κι αν ακούγεται τόσο απλό, είναι ακριβώς το πιο δύσκολο μέσα στους εργασιακούς χώρους, όπως τα πολυκαταστήματα και όχι τυχαία αρκετοί έμεναν με τα χείλη σφιχτά κλεισμένα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό καθώς σε κάθε τμήμα που πήγαινε το κλιμάκιο, όταν τους ρώταγε ο βουλευτής, τα μάτια των εργαζομένων έψαχναν να βρουν μήπως τους βλέπει κάποιος προϊστάμενος από αυτούς που γύριζαν εκεί κοντά, ενώ οι κάμερες του κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραφαν συνεχώς τα πάντα ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους. Από κοντά και ο «σεκιούριτι», που αν και όπως υποστήριξε δεν του ζητήθηκε από τη διεύθυνση, πήρε από «μόνος του την πρωτοβουλία» να ακολουθήσει κατά πόδας τον βουλευτή και «επαγρυπνούσε».

Σε επαγρύπνηση όμως καλούσε και ο Α. Τζέκης τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους, που - όπως είπε - νομίζουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν και τα ξεχνούν όλα με το φραπέ. Κάτι στο οποίο μια νέα εργαζόμενη του απάντησε αμέσως χαρακτηριστικά: «Αυτό θέλουν, να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι όσο και αν το προσπαθούν». Αγωνιστείτε για τα δίκια σας σημείωνε ο βουλευτής, λέγοντας στους εργαζόμενους να μην τους απασχολεί μόνο το να δουλεύουν, αλλά και το περιεχόμενο της εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις, η ασφάλιση και να παλεύουν γι' αυτά.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ
Στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Από εννιά έως δέκα ώρες τη βδομάδα εργάζονται παραπάνω οι εμποροϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να τους καταβάλλεται η υπερωριακή αμοιβή, ενώ βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη με την απειλή της απόλυσης.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση τους οδήγησε σε κινητοποιήσεις και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης έφερε χτες στη Βουλή το θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή του.

Ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας που κλήθηκε να απαντήσει, ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από τους μέχρι τώρα μόλις 49 ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης έχουν διαπιστωθεί 36 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και ακολουθήθηκε η «νόμιμη διαδικασία», δηλαδή η αναζήτηση «γραπτών εξηγήσεων» μετά από τις οποίες οι Επιθεωρήσεις Εργασίας θα προβούν σε «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Κατά τον υφυπουργό αυτή ήταν η «νόμιμη και σωστή διαδικασία», ενώ ξεχνώντας την απροκάλυπτα φιλοεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας από όλες τις πλευρές»!

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι όταν είδαν ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν τίποτα για την αντιμετώπιση των παρανομιών, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και με δυναμική κινητοποίηση έκλεισαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα μετά τις οκτώ το βράδυ. Η δε Αστυνομική Διεύθυνση μόνο μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις αναγκάστηκε να κάνει ελέγχους και να υποβληθούν μηνύσεις.

Ο βουλευτής είπε ότι οι ελλείψεις στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις είναι μεγάλες και υπογράμμισε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εμποροϋπάλληλοι είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση. Τόνισε δε, «είχαμε επισημάνει στο παρελθόν όταν ψηφίζονταν οι σχετικοί νόμοι ότι ο εργατικός μεσαίωνας είναι μπροστά μας και τον ζούμε σε καθημερινή βάση. Εκείνο που πρέπει να κάνει τουλάχιστον η κυβέρνηση, εάν σέβεται τον εαυτό της, είναι να επιβάλει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τον όρο ελέγχου όλων αυτών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ