ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Ο χαρακτήρας των εξοπλισμών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλήθεια, μήπως έχετε σκεφτεί τις μέρες αυτές κάπως βαθύτερα το θέμα των εξοπλισμών, μια και είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας; Μάλλον, ναι. Πολύ περισσότερο, που τα δυσθεώρητα ποσά, τα οποία ξοδεύει κάθε χρόνο η χώρα, δεν τα πληρώνει ούτε ο Γ. Παπαντωνίου, ούτε ο Κ. Σημίτης, αλλά βγαίνουν από τις τσέπες όλων μας. Και, βέβαια, κάθε άλλο μας περισσεύουν...

Θέλουμε, όμως, να προσθέσουμε σε όσα έχετε σκεφτεί και κάποιες άλλες πλευρές. Βέβαια, το πρώτο και χαρακτηριστικό σημείο της φετινής απόφασης του ΚΥΣΕΑ - όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια - είναι πως εντάσσεται και αυτή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού. Πρώτα και κύρια, θέλει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας, της ταχύτατης αντιμετώπισης των όποιων «φαινομένων κρίσης» ανά τον κόσμο. Αλλωστε, κάθε άλλο παρά είναι σύμπτωση το γεγονός πως τόσο οι σχετικές με τον ευρωστρατό κατευθύνσεις, όσο και οι αποφάσεις της πρόσφατης ΝΑΤΟΪΚΗΣ Συνόδου της Πράγας, τονίζουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των στρατιωτικών μεταφορικών μέσων, όπως και των μέσων ενίσχυσης των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων αυτών, το προχτεσινό ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 44 μεταφορικών ελικοπτέρων, κόστους 651 εκατ. ευρώ και 16 επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», κόστους 683 εκατ. ευρώ.

... η άμυνα της χώρας...

Βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιχείρησε να δικαιολογήσει την αγορά των επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, λέγοντας ότι «προσδίδει μια πρόσθετη διάσταση σε πολεμικές επιχειρήσεις από το στρατό και επιπλέον είναι αναγκαία για ανακατάληψη νήσων και βραχονησίδων και συνθέτουν το οπλοστάσιο ενός σύγχρονου στρατού, ειδικά στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και ειδικότερα απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουμε...».

Σχετικά με τη δήλωση αυτή έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Πρώτον, δεν έρχεται σε αντίθεση και πολύ περισσότερο δεν απορρίπτει την εκτίμηση, περί του ΝΑΤΟικού προσανατολισμού της αγοράς. Δεύτερον, η άμυνα του Αιγαίου μπορεί να εξασφαλιστεί με πολύ ασφαλέστερους και, ταυτόχρονα, πολύ οικονομικότερους τρόπους, απ' ό,τι τα πανάκριβα ελικόπτερα.

Πέρα απ' αυτά, όμως, ο υπουργικός ισχυρισμός, καθώς παραδέχεται - εμμέσως πλην σαφώς - την ύπαρξη σοβαρών κινδύνων, ακόμη και ενδεχομένων κρίσεων στο Αιγαίο, θέτει ορισμένα γενικότερα ζητήματα. Και το πρώτο απ' αυτά είναι το κρίσιμο ερώτημα: Τι πρόβλημα είναι κυρίως η άμυνα της χώρας, πολιτικό ή στρατιωτικό και αν η απάντηση είναι το πρώτο, ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλισή της;

... και οι παράγοντες της εξασφάλισής της

Η αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα της Ελλάδας και, μάλιστα, από τις όποιες επεκτατικές και επιθετικές βλέψεις ή ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας, εξαρτάται κυρίως από τρεις πολιτικούς παράγοντες: Πρώτον, από το βαθμό συνοχής και ετοιμότητας των εργαζομένων και του λαού να υπερασπίσουν την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας. Βαθμός, που εξαρτάται πρωτίστως από την πολιτική των κυβερνώντων στο εσωτερικό της χώρας. Για παράδειγμα, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξασφάλιση της άμυνας του Αιγαίου προϋποθέτει την ουσιαστική, ολόπλευρη και αποφασιστική βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλιάς στα νησιά, όπως και της φιλολαϊκής ανάπτυξής τους. Δεύτερον, από τον απεγκλωβισμό και απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων, και της χώρας συνολικά, από τις κάθε είδους λυκοσυμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ευρωστρατού. Τρίτον, από την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής υπεράσπισης της ειρήνης, σεβασμού της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας κάθε χώρας, της μη επέμβασης της μιας στα εσωτερικά της άλλης, της φιλίας και ισότιμης συνεργασίας.

Σήμερα, εφαρμόζονται οι αντίθετες ακριβώς πολιτικές και στους τρεις παραπάνω τομείς. Και δεν αμφισβητούμε τους κινδύνους, που επικαλείται ο Γ. Παπαντωνίου, αλλά ο ισχυρισμός του βάζει και τα εξής ακόμη ερωτήματα: Πρώτον, συνεπάγεται ή όχι την αποτυχία και το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και γενικότερα; Και δεύτερον, το ενδεχόμενο κρίσης στο Αιγαίο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιθετικότητα της Τουρκίας ή, πρωτίστως, στο όλο πλέγμα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ανάμεσά τους και αυτών που πηγάζουν από τις επιδιώξεις της ελληνικής και τουρκικής ολιγαρχίας αντίστοιχα;


Με γεια μας!

Χρόνια τον επληρώναμε

- να κεφαλή χαζή μας -

χρόνια τον κύριο Κοκό

σαν να 'ταν νταβατζής μας

κι όταν μια μέρα

του 'παμε

«χάσου από 'δω τσογλάνι»,

νόμιζα πως τελειώσαμε

μ' αυτόν,

αλλά τι πλάνη!

* * *

Ο «Κώτσος» δες,

επέστρεψε

- ο λύκος πώς ν' αλλάξει; -

και τα κατάφερε καλά

δεκάδες δισ. ν' αρπάξει

και, να,

που θα πληρώσουμε

ξανά το «βασιλέα»,

έτσι κορόιδα πού 'μαστε

με... περικεφαλαία!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα μας βρουν απέναντί τους

Το δηλώνουν πλέον ευθέως. Η ελληνική προεδρία θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Θα είναι - και αυτή - μια προεδρία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ηδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να αναλάβει το βρώμικο έργο προώθησης των στόχων της Λισαβόνας. Η προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με σημαία την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η ελληνική προεδρία θα βάλει, και αυτή, το δικό της λιθαράκι στην «απορύθμιση»... Θα τεντώσει, ακόμα περισσότερο, τις εργασιακές σχέσεις, που είναι ήδη «λάστιχο».

Ως γνήσια «ευρωπαϊκή δύναμη», όπως δηλώνουν, άλλωστε, και οι άλλοι, ΝΔ και ΣΥΝ, θα συνδράμει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα... της εκμετάλλευσης, παίρνοντας από τις εργατικές οικογένειες και προσφέροντας ό,τι είναι δυνατό στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό, από ό,τι καθημερινά πράττει με συνέπεια και στο εσωτερικό της χώρας. Προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, επιδοτήσεις και ασυδοσία, καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, φοροκαταστολή των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και ωμή καταστολή στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στα εργοστάσια, στα δικαστήρια.

Σε όλο αυτό το «κόλπο γκρόσο», στη νέα επέλαση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, έχει και τους σωματοφύλακές της, όπως κάθε γνήσια δυναστεία. Δεν είναι μόνον ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, είναι και οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τιτλούχοι των μη κυβερνητικών, αλλά υποτακτικών σε αυτήν οργανώσεων. Οι συν-εταίροι της υποταγής αναλαμβάνουν και πάλι ρόλο. Χτες στήριξαν το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, προχτές υπονόμευσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σήμερα γίνονται και βαποράκια της ακόμη πιο βαθιάς ενσωμάτωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απέναντι σ' όλη αυτήν την πλημμυρίδα που έρχεται, για τους εργαζόμενους, ένας είναι ο μονόδρομος. Η πάλη και η αντίσταση με ξεκάθαρους στόχους, που θα αμφισβητούν ευθέως το «Τρίτο Ράιχ» των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης, δε θα γίνουν κλοτσοσκούφι ανάμεσα στους απολογητές του ιμπεριαλισμού, είτε εμφανίζονται σαν «ευρωπαϊστές», είτε σαν υπερασπιστές του αμερικάνικου «κέντρου». Δε θα πέσουν στην παγίδα των διαφόρων «φόρουμ», να διαλέξουν εκμετάλλευση διά χειρός φιλελευθέρων ή εκμετάλλευση με σοσιαλδημοκρατικό μείγμα. Θα σταθούν απέναντι με τα δικά τους αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τις σημαίες τους, σε όλες τις πτέρυγες της νέας τάξης του κεφαλαίου.

Μπροστά στην ελληνική προεδρία, στις πλάτες του ελληνικού εργατικού κινήματος, πέφτει μεγάλο βάρος. Απ' αυτήν την άποψη, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, στις 5 Δεκέμβρη, δεν πρέπει να αφεθεί να είναι μια «τουφεκιά στον αέρα», όπως ενδόμυχα ελπίζουν κάποιοι. Οι ταξικές δυνάμεις φιλοδοξούν να γίνει ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των λαϊκών αγώνων. Θα ακολουθήσει το συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στην Κοπεγχάγη και σε όλη την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας ετοιμάζονται, ώστε, σε κάθε βήμα της προεδρίας, σε κάθε εκδήλωση και φιέστα των υπαλλήλων της Κομισιόν, να νιώθουν την οργή τους. Να βλέπουν την απόφασή τους, να αντισταθούν στην Ευρώπη των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ