ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 12ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Νέες δυνάμεις στη μάχη

Μετά την Αθήνα, αποφάσεις παίρνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας για την οργάνωση συλλαλητηρίων αντίστασης και αντεπίθεσης -ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» -ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς δηλώνουν τη συμμετοχή τους. Τα περισσότερα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα να γίνουν στις 12 του Δεκέμβρη (μέρα που θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη), αλλά ορισμένα θα γίνουν μία ή δύο μέρες νωρίτερα.

Σε Αθήνα και Πειραιά

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 του Δεκέμβρη, στα Προπύλαια, στις 6.30 το απόγευμα. Ανάλογο συλλαλητήριο διοργανώνει και η Επιτροπή Πειραιά της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», για την Τρίτη, στις 10 του Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή.

Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου και τον καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων που συμμετέχουν στην Αθήνα, θα γίνει σύσκεψη τη Δευτέρα, 2 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος). Σύσκεψη, επίσης, διοργανώνει και η Επιτροπή Πειραιά στις 2 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη


Φωνή αντίστασης θα υψώσει και στη Θεσσαλονίκη ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, στις 12 Δεκέμβρη, την ίδια μέρα που οι ηγέτες της ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα δρομολογούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών.

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Και καλεί το λαό, μαζικά να πάρει μέρος, να συστρατευτεί στον κοινό αγώνα και να στείλει πανίσχυρο μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της ΕΕ και των ηγετών της.

Με ανακοίνωσή της η επιτροπή Θεσσαλονίκης της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», επισημαίνει ότι στην Κοπεγχάγη, οι 15 ηγέτες, «θα επικυρώσουν τη διεύρυνση της ΕΕ, τη συγκρότηση ευρωστρατού, θα επεξεργαστούν και θα δρομολογήσουν αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί και ο κρατικός προϋπολογισμός, που κατέθεσε η κυβέρνηση και αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Τους στόχους των «15» θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2003».

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. «Υπάρχει λύση για το λαό. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», τονίζει και καλεί το λαό, με τη μαζική συμμετοχή του στη διαδήλωση να πει ΟΧΙ στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, να απαιτήσει καμία συμμετοχή της Ελλάδας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. Να πει ΟΧΙ στις νέες ΝΑΤΟικές απειλές της συνόδου της Πράγας, ΟΧΙ στον ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Να διεκδικήσει Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. Να καταδικάσει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και το «σχέδιο Ανάν», που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.

Στη Λάρισα

Παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων» και της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ πραγματοποιείται την Τετάρτη, 11 Δεκέμβρη στη Λάρισα, μία μέρα, πριν, δηλαδή την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι φορείς.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, όλα τα λαϊκά στρώματα του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, για να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος λαών και χωρών και στα αντιδημοκρατικά, αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζονται. «Η αλήθεια είναι -τονίζει- ότι δυναμώνει η επιθετικότητα της εργοδοσίας, των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, παίρνονται μέτρα κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της. Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέο πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ. Με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης πάνε να κλείσουν το Κυπριακό στις συμπληγάδες της διχοτόμησης, νομιμοποιώντας τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο».

Και υπογραμμίζει ότι απαιτείται η «συσπείρωση με ταξικό προσανατολισμό, συντονισμός της δράσης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τη νεολαία και η συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου, που θα δίνει τη μάχη αποτελεσματικά και με προοπτική ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για ν' ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική που θα υπηρετεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα».

Στην Κόρινθο

Διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας, ύστερα από συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη και στην οποία συζητήθηκαν ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2003 και οι αποφάσεις του οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Εκτιμήθηκε πως είναι απαραίτητο η εργατική τάξη, ο λαός να εκφράσει αγωνιστικά την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου και την κυβέρνησης, να προβάλει τα δικά του αιτήματα.

Για την προετοιμασία της συγκέντρωσης η Συντονιστική αποφάσισε την πραγματοποίηση σύσκεψης την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Εθνικής Αντίστασης 5, στην Κόρινθο).


ΚΟΖΑΝΗ
Συγκροτήθηκε επιτροπή της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003»

Συγκροτήθηκε στην Κοζάνη επιτροπή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Συμμετέχουν φορείς και προσωπικότητες της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης οι οποίοι συσπειρώνονται κάτω από το κάλεσμα για αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αλληλεγγύη για διαρκή αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Στη διάρκεια της ιδρυτικής εκδήλωσης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, σημειώθηκε η ανάγκη, να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο το ρόλο και τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και την ανάγκη της οργανωμένης αντίδρασης σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε συντονισμό με τα κινήματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων. Αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στις κεντρικές παρεμβάσεις που θα οργανώσει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αλλά και η συμμετοχή στις μεγάλες διαδηλώσεις του Ιούνη του 2003.

Παράλληλα εξειδικεύτηκε και ένα πρόγραμμα δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Σημειώθηκε πως οι συνιστώσες της Κίνησης μέσα από την αυτοτελή δράση στο χώρο τους θα πρέπει να συμβάλουν με πολύμορφες παρεμβάσεις στην επιτυχία των σκοπών της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ειδικότερα ορίστηκε ότι το Γενάρη του 2003 θα γίνουν εκδηλώσεις σε αγροτικούς δήμους της Κοζάνης με θέμα την ΚΑΠ και τις συνέπειες στους αγρότες και την οικονομία του νομού. Το Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων θα οργανωθούν εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών στη δουλιά, στη μόρφωση, στην υγεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το Μάρτη με συνεργασία της ΕΕΔΥΕ και της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων θα οργανωθούν εκδηλώσεις για τον ευρωστρατό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τον Απρίλη θα γίνουν εκδηλώσεις για την ανεργία, τη μαύρη εργασία, τις παράνομες υπερωρίες και άλλα εργασιακά προβλήματα.

Στην ιδρυτική συνάντηση συμμετείχαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Στραβού, γραμματέα της ΝΕ Κοζάνης. Επίσης, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, της ΚΝΕ, της γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξιούχων, του Σωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, συνδικαλιστές της ΔΕΗ, η Αγωνιστική Συσπείρωση Καθηγητών (ΜΕ), αγροτοσυνδικαλιστές του νομού, καθώς και όσοι υπέγραφαν το κάλεσμα για την ιδρυτική συνάντηση: Μ. Αμπατζίδης, μέλος ΔΣ ΟΣΝΙΕ και ΝΤ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, Αγ. Γαβριηλίδης ΔΠΕ, Χ. Δαλαμήτρος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Β. Δεληολάνης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Α. Λάγγας, πρ. Σωματείου Γουνεργατών, Ν. Μάτσος, Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης, Γ. Μητσιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης, Αθ. Μωραΐτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Κοζάνης, Π. Σιάμινος, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ