ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Μπορεί να γίνει αφετηρία νέων αγώνων

Την Πέμπτη, 5 Δεκέμβρη, η πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. «Εχουμε τη δύναμη», δηλώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις

Δυο μέρες απομένουν πριν από την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη και η συμμετοχή σε αυτή και στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει με συνέπεια την πολιτική της σκληρής λιτότητας. Ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, καταθέτει στις Βρυξέλλες το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2003 -2006». Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός, με την εισοδηματική πολιτική του 2,5% και όλες τις άλλες διατάξεις του προδιαγράφει ένα «μαύρο» 2003.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει διαθέσει όλες τις δυνάμεις του στο δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και καλεί τους εργαζόμενους να επιβάλουν, με τη συμμετοχή τους, την κλιμάκωση του αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο που υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών τους. Οι δυνάμεις που θα ανταποκριθούν στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα εκφράσουν αυτή ακριβώς την ανάγκη για κλιμάκωση και νέο περιεχόμενο του αγώνα.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΠΑΜΕ, καθώς τα αιτήματα που θέτει, ακόμη και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση όχι στη βάση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, αλλά υπό το πρίσμα των δεσμεύσεών της προς την Κομισιόν, το ευρωπαϊκό και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, το αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση είναι ο ταξικός, ισχυρός και ενωμένος αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο, στην προοπτική δημιουργίας μετώπου πάλης της εργατικής τάξης για αντίσταση στη συνολική κυβερνητική πολιτική.

«Εχουμε τη δύναμη»

Στην ανακοίνωση του Πανεργατικού Μετώπου που μοιράζεται εντατικά, το τελευταίο διάστημα, στις εξορμήσεις, τις περιοδείες, τις συσκέψεις, ή χέρι με χέρι στους δημόσιους υπάλληλους, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Συμμετέχουμε αποφασιστικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου που χτυπάει βασικά δικαιώματα και χειροτερεύει την κατάστασή των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάσταση της εργατικής τάξης. Κάνουμε δική μας υπόθεση την προετοιμασία της απεργίας, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές στους χώρους δουλιάς. Περιφρουρούμε τον αγώνα μας από κάθε απεργοσπαστική, υπονομευτική ενέργεια».

Η προειδοποίηση του ΠΑΜΕ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, λόγω της εκστρατείας απαξίωσης της απεργίας από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες σπέρνουν την ηττοπάθεια ή τον αποπροσανατολισμό, εκμεταλλευόμενες την αγανάκτηση πολλών εργαζομένων για την τακτική της πλειοψηφίας. Ωστόσο, η απεργία είναι των εργαζομένων και μόνο συμμετέχοντας στο δικό τους αγώνα, με τα δικά τους αιτήματα, μπορούν να αλλάξουν οι τακτικές, να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να χτυπηθούν οι δυνάμεις, που αποδυναμώνουν τη δράση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΠΑΜΕ τονίζει: «Εχουμε πλούσια πείρα, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Κάθε υποχώρηση, διστακτικότητα και αδιαφορία στοιχίζει ακριβά. Διευκολύνει την αντεργατική επίθεση, δίνει άλλοθι στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την παθητικότητα. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να εμποδίσουμε την αντιλαϊκή επίθεση, να διεκδικήσουμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αυτός ο αγώνας απαιτεί συνολική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, με τη λογική της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας. Πάνω απ' όλα προέχει το δυνάμωμα της αγωνιστικής συσπείρωσης, η καλή οργάνωση στους τόπους δουλιάς, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, η ουσιαστική λειτουργία και δράση των σωματείων σε αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση».

Τα κύρια ζητήματα

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση στην ΑΔΕΔΥ έχει σταθερή αντίθεση με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας, όσον αφορά στο νέο Μισθολόγιο. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση διαπραγματεύονται εδώ και δυο χρόνια για την εφαρμογή του, την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση δε συναντά κανένα εμπόδιο για να εφαρμόζει μια σκληρή εισοδηματική πολιτική και για τους δημόσιους υπάλληλους. Το κύριο είναι η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων άμεσα, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ στηρίζει το αίτημα για: κατώτερο μισθό 350.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ. και αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Η κύρια σύνταξη να υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού.

Μέσα από το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα, έτσι όπως τις έχει συγκεντρώσει και ιεραρχήσει στο διαβόητο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», το οποίο εμπεριέχει και τις κατευθύνσεις για τη γενικότερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ δηλώνει: Οχι στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης - παραγωγικότητας. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ζητήματα. Μονιμοποίηση των εκτάκτων. Οχι στην άρση της μονιμότητας. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, των νόμων ενάντια στη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, καθώς και του αντιδημοσιοϋπαλληλικού σχεδίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Περιοδείες

Συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό, οι προσπάθειες εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την προπαγάνδιση της απεργίας. Σήμερα στις 11 το πρωί ο Δ. Αγκαβανάκης θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στο ΚΕΠΥΟ. Αλλα στελέχη του ΠΑΜΕ θα βρεθούν σε υπηρεσίες του Δήμου Α.Λιοσίων και της Αθήνας, στα Γραφεία της ΕΣΔΚΝΑ, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Πολιτισμού, στο Τελωνείο Πειραιά και στο υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύξηση της δύναμης του ταξικού πόλου

Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί και οι απειλές των εργοδοτών, οι οποίοι στήριζαν μαζί με την κυβέρνηση το αντιΚΚΕ μπλοκ

Δυνατό «χαστούκι», στο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας, έδωσαν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι, με την ψήφο τους, στις εκλογές του Συνδικάτου τους, τάχτηκαν αταλάντευτα και αποφασιστικά στη γραμμή του ταξικού προσανατολισμού, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στις ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού της Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών, στους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, στους οποίους εδώ και μία 20ετία εμπιστεύονται το τιμόνι του Συνδικάτου τους. Οι κάλπες έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής και από τους 2.800 ψήφους που βρέθηκαν οι 1.400 ανήκαν στην ΑΕΜ (στηρίζεται από τις δυνάμεις που μετέχουν στο ΠΑΜΕ), δίνοντάς της ποσοστό 57,69% από 55%, που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές και 12 έδρες στην 21μελή διοίκηση!

Η σημασία αυτού του αποτελέσματος είναι τεράστια, καθώς σε αυτές τις εκλογές οι ψηφίσαντες μειώθηκαν περίπου κατά 400. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει καταδικάσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε σταδιακή συρρίκνωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μεταλλεργάτες ήδη να έχουν στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, αλλά και των μηχανισμών που αυτή είχε στήσει από κοινού με τους εργοδότες, οι οποίοι όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δούλεψαν ακριβώς, για να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές και να μετατρέψουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά σε μια συνδικαλιστική οργάνωση αποδυναμωμένη και υποταγμένη.

Στο «μαύρο», καθαρά αντιΚΚΕ μπλοκ, που είχαν συγκροτήσει οι συνδυασμοί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι συνδυασμοί «συνονθύλευμα» που χωρούσαν από ...«αριστερούς» μέχρι εργοδοτικούς οι κατανομές είναι οι παρακάτω: Η ΠΑΣΚΕ πήρε 333 και 3 έδρες, η ΔΑΚΕ 96 και καμία έδρα και το συνονθύλευμα εργοδοτικών - «αριστερών» πήρε 594 και 6 έδρες. Να σημειωθεί ότι το μπλοκ αυτό κατείχε τον ίδιο αριθμό εδρών και στην απερχόμενη διοίκηση, ενώ είχαν «κατέβει» με άλλους συνδυασμούς.

Η νίκη των ταξικών δυνάμεων, που καταγράφτηκε, αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η μάχη δόθηκε κυριολεκτικά με άνισους όρους. Οι μεταλλεργάτες ύψωσαν το ανάστημά τους, απέναντι σε αισχρούς εκβιασμούς, ταξίματα, δωροδοκίες με «ζεστό χρήμα». Είναι ενδεικτικό ότι η ΠΑΣΚΕ, με πρωτεργάτη τον Γιάννη Μίχα πρόεδρο του ΕΚΠ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και από...1η Γενάρη Νομάρχη Πειραιά, μοίραζε υποσχέσεις για προσλήψεις στα μεγάλα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα, εργοδότες και ΠΑΣΚίτες εκβίαζαν και απειλούσαν μεταλλεργάτες ακόμα και με απόλυση, αν έριχναν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΑΕΜ. Μάλιστα, τελευταία, όταν είδαν ότι οι «προσπάθειές τους» έπεφταν στο κενό, επιστράτευσαν ακόμα και τον ΟΑΕΔ! Αιφνιδιαστικά, πριν από 15 μέρες, είχε ανακοινωθεί ότι θα σταματούσε η καταβολή του εποχιακού επιδόματος ανεργίας, λόγω έλλειψης χρημάτων και την ίδια ακριβώς στιγμή οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έταζαν σε μεταλλεργάτες τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια... με αποδοχές ύψους εκατομμυρίων!

Οταν και πάλι ένιωσαν το «φτύσιμο» των μεταλλεργατών, οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές με πρωτεργάτη και πάλι τον Μίχα κατέφυγαν στις γνωστές μεθόδους της νοθείας, «κατεβάζοντας» δεκάδες μόνιμους εργαζόμενους από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στα οποία ο Μίχας παίζει καθαρά ρόλο εργοδότη), για να ψηφίσουν στη Ζώνη χωρίς, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, να είναι μέλη!

Τα θετικά αποτελέσματα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά αποτελούν κι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, εγγύηση για τους αγώνες που έρχονται και κυρίως ανεβάζουν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο τα καθήκοντα του Συνδικάτου: Να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του με τους μεταλλεργάτες, να οργανώσει τους παραπέρα αγώνες τους για την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων τους, για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Περιοδεία

Περιοδεία στην κεντρική υπηρεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα κάνει σήμερα στις 10 το πρωί ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της περιοδείας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5 του μήνα, αλλά και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους.

Κάλεσμα σε δασκάλους - καθηγητές

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν τον αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και να συμμετάσχουν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της Πέμπτης με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στις 10.30, απευθύνουν στους εκπαιδευτικούς οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Τους καλούν να δώσουν το «παρών» δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνηση, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου που χτυπά βασικά δικαιώματα και χειροτερεύει την κατάσταση των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάσταση της εργατικής τάξης. Να διεκδικήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και της Παιδείας, ουσιαστικές αυξήσεις και κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

Χτες, το ΔΣ της ΔΟΕ μαζί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έδωσε συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία, προβάλλοντας με ευθύνη της πλειοψηφίας αποκλειστικά τα οικονομικά αιτήματα, με κυρίαρχο εκείνο για την καθιέρωση νέου μισθολογίου, ενσωματωμένου στην κυβερνητική λογική και αφήνοντας στην άκρη τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν για τον κλάδο και την εκπαίδευση συνολικά με το νέο κύμα αντιεκπαιδευτικής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση.

Παράταση δύο ημερών δόθηκε στις αρχαιρεσίες του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμπόδισαν την προσέλευση των συνταξιούχων τις ώρες που ήταν ανοιχτή η κάλπη. Ετσι, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί την Τετάρτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ