Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύξηση της δύναμης του ταξικού πόλου

Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί και οι απειλές των εργοδοτών, οι οποίοι στήριζαν μαζί με την κυβέρνηση το αντιΚΚΕ μπλοκ

Δυνατό «χαστούκι», στο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας, έδωσαν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι, με την ψήφο τους, στις εκλογές του Συνδικάτου τους, τάχτηκαν αταλάντευτα και αποφασιστικά στη γραμμή του ταξικού προσανατολισμού, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στις ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού της Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών, στους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, στους οποίους εδώ και μία 20ετία εμπιστεύονται το τιμόνι του Συνδικάτου τους. Οι κάλπες έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής και από τους 2.800 ψήφους που βρέθηκαν οι 1.400 ανήκαν στην ΑΕΜ (στηρίζεται από τις δυνάμεις που μετέχουν στο ΠΑΜΕ), δίνοντάς της ποσοστό 57,69% από 55%, που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές και 12 έδρες στην 21μελή διοίκηση!

Η σημασία αυτού του αποτελέσματος είναι τεράστια, καθώς σε αυτές τις εκλογές οι ψηφίσαντες μειώθηκαν περίπου κατά 400. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει καταδικάσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε σταδιακή συρρίκνωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μεταλλεργάτες ήδη να έχουν στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, αλλά και των μηχανισμών που αυτή είχε στήσει από κοινού με τους εργοδότες, οι οποίοι όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δούλεψαν ακριβώς, για να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές και να μετατρέψουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά σε μια συνδικαλιστική οργάνωση αποδυναμωμένη και υποταγμένη.

Στο «μαύρο», καθαρά αντιΚΚΕ μπλοκ, που είχαν συγκροτήσει οι συνδυασμοί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι συνδυασμοί «συνονθύλευμα» που χωρούσαν από ...«αριστερούς» μέχρι εργοδοτικούς οι κατανομές είναι οι παρακάτω: Η ΠΑΣΚΕ πήρε 333 και 3 έδρες, η ΔΑΚΕ 96 και καμία έδρα και το συνονθύλευμα εργοδοτικών - «αριστερών» πήρε 594 και 6 έδρες. Να σημειωθεί ότι το μπλοκ αυτό κατείχε τον ίδιο αριθμό εδρών και στην απερχόμενη διοίκηση, ενώ είχαν «κατέβει» με άλλους συνδυασμούς.

Η νίκη των ταξικών δυνάμεων, που καταγράφτηκε, αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η μάχη δόθηκε κυριολεκτικά με άνισους όρους. Οι μεταλλεργάτες ύψωσαν το ανάστημά τους, απέναντι σε αισχρούς εκβιασμούς, ταξίματα, δωροδοκίες με «ζεστό χρήμα». Είναι ενδεικτικό ότι η ΠΑΣΚΕ, με πρωτεργάτη τον Γιάννη Μίχα πρόεδρο του ΕΚΠ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και από...1η Γενάρη Νομάρχη Πειραιά, μοίραζε υποσχέσεις για προσλήψεις στα μεγάλα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα, εργοδότες και ΠΑΣΚίτες εκβίαζαν και απειλούσαν μεταλλεργάτες ακόμα και με απόλυση, αν έριχναν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΑΕΜ. Μάλιστα, τελευταία, όταν είδαν ότι οι «προσπάθειές τους» έπεφταν στο κενό, επιστράτευσαν ακόμα και τον ΟΑΕΔ! Αιφνιδιαστικά, πριν από 15 μέρες, είχε ανακοινωθεί ότι θα σταματούσε η καταβολή του εποχιακού επιδόματος ανεργίας, λόγω έλλειψης χρημάτων και την ίδια ακριβώς στιγμή οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έταζαν σε μεταλλεργάτες τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια... με αποδοχές ύψους εκατομμυρίων!

Οταν και πάλι ένιωσαν το «φτύσιμο» των μεταλλεργατών, οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές με πρωτεργάτη και πάλι τον Μίχα κατέφυγαν στις γνωστές μεθόδους της νοθείας, «κατεβάζοντας» δεκάδες μόνιμους εργαζόμενους από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στα οποία ο Μίχας παίζει καθαρά ρόλο εργοδότη), για να ψηφίσουν στη Ζώνη χωρίς, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, να είναι μέλη!

Τα θετικά αποτελέσματα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά αποτελούν κι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, εγγύηση για τους αγώνες που έρχονται και κυρίως ανεβάζουν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο τα καθήκοντα του Συνδικάτου: Να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του με τους μεταλλεργάτες, να οργανώσει τους παραπέρα αγώνες τους για την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων τους, για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ