ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Το Κυπριακό και η ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το βάρος των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης πέφτει εξ ολοκλήρου, πλέον, στην απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και, βέβαια, στην εξασφάλιση της σχετικής απόφασης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κοινότητας στην Κοπεγχάγη, στις 13 και 14 Δεκέμβρη, γράφουν όλα τα σχετικά ρεπορτάζ. Κι από κοντά, ο Κ. Σημίτης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν και ξανατονίζουν πως θα απαιτήσουν μια «καθαρή» απόφαση ένταξης, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Βέβαια, κοντός ψαλμός αλληλούια, που λέει κι ο λαός μας, αφού λίγες μέρες απομένουν ακόμη, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Ετσι κι αλλιώς, όμως, δεν είναι λίγες και οι μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες στην υπόθεση του Κυπριακού, είτε επαληθευτούν οι προβλέψεις των κυβερνώντων είτε όχι. Πρώτον, το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν» έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης του προβλήματος, βάζοντας στο περιθώριο όλες τις μέχρι πρότινος σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεύτερον, εάν υπάρξει απόφαση ένταξης, η τελευταία θα αφορά ουσιαστικά στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου και αυτό ανοίγει το δρόμο, για κάθε λογής υποσημειώσεις και αστερίσκους, είτε αυτοί διατυπωθούν επισήμως, είτε όχι. Αλλωστε, τόσο οι εντεινόμενες συνεχώς αντιθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και οι διαπλεκόμενες με αυτές περιφερειακές αντιθέσεις της περιοχής μας, όσο και οι τελευταίες εμπειρίες (εκβιαστικά τελεσίγραφα Ανάν, ρόλος ΗΠΑ και ΕΕ, κλπ.) είναι αρκετά αποκαλυπτικές και για το τι θα επακολουθήσει.

Οι κοινές διαπιστώσεις

Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση των ελάχιστων, καθημερινών οικονομικών αναγκών της. Μπορεί να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά οι κάθε λογής «έχοντες και κατέχοντες» έχουν διαφορετική γνώμη. «Η ακρίβεια είναι αίσθηση των καταναλωτών» είχε πει ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Διαπίστωση με την οποία συμφώνησε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος. «Μην μιλάτε για πληθωρισμό και προκαλείτε πανικό» σημείωσε ο τελευταίος. Συνεπώς, ούτε ακρίβεια, ούτε πληθωρισμός υπάρχει κατά τους προαναφερθέντες. Απλώς, ο ελληνικός λαός έχει παραισθήσεις!

Να υποθέσουμε, ότι δεν έχουν ούτε καν την παραμικρή αίσθηση της πραγματικότητας; Ισως, αν κρίνουμε, απ' όσα έλεγε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, (αρμόδιος για τα θέματα αγοράς) ο οποίος δήλωνε, σοβαρά σοβαρά, ότι θα αγοράζουμε το αρνί τα Χριστούγεννα προς 1.200 δραχμές το κιλό! Οσο για τους βιομηχάνους, ε, αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι ισχύει στην αγορά. Αλλά γιατί να μιλήσουν; Αφού, η κυβέρνηση, και τα συμφέροντά τους εξυπηρετεί μέχρι κεραίας, και προέδρους σε ΔΕΚΟ τους διορίζει και, όταν κάνουν διάφορες εκδηλώσεις, οι δημόσιες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη χορηγία, κοινώς τα έξοδα...

Μπορούν να απαντήσουν;

Γρηγοριάδης Κώστας

Από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστό το διαβόητο σχέδιο Ανάν, το ΚΚΕ ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή πρέπει να γίνει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 13 του Δεκέμβρη, για λόγους κατανοητούς στον καθένα.

Τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση και αφού το ΚΚΕ επανέλαβε αρκετές φορές το αίτημά του, η κυβέρνηση αποδέχτηκε να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, όπου όλοι θα τοποθετηθούν και θα πάρουν τις ευθύνες τους, αλλά την όρισε για τις 17 του Δεκέμβρη. Δηλαδή, αμέσως μετά, τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για ποιο λόγο έγινε αυτό. Και μη μας πουν, ότι το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν επέτρεπε τον καθορισμό μιας κάποιας άλλης ημερομηνίας, πριν τη σύνοδο κορυφής. Ας μας επιτρέψουν, ν' ακούμε βερεσέ τέτοιες δικαιολογίες...

Εθνική «ντροπή»

Αυτό, είναι από τα απίστευτα και αποτελεί πρόκληση ολκής. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2002-2006» (ΕΠΣΑ) που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, δεν ήταν στην ελληνική αλλά στην ...αγγλική γλώσσα. Μάλιστα, καλά διαβάσατε. Στην αγγλική! Να θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη πήρε έτοιμο από τις Βρυξέλλες το ΕΠΣΑ 2002-2006 και δεν πρόλαβε να το μεταφράσει στα ελληνικά ή μήπως θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και για την πλήρη κατάργηση της ελληνικής γλώσσας;

Ο,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, το λιγότερο πρόκειται για εθνική ντροπή και σαφέστατο δείγμα εθνικής υποτέλειας.

«Διαζύγιο» με την πραγματικότητα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των άλλων είπε: «Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό γλιστράει ολοένα και περισσότερο σε μια εθνικίζουσα λογική. Το ΚΚΕ θέλει να είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Ομως στην Κύπρο βλέπει μόνο Ελληνες και Τούρκους. Εκεί δε βλέπει πλούσιους και φτωχούς. Δε βλέπει εργάτες και εργοδότες. Δε βλέπει συντηρητικά και προοδευτικά κόμματα». Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ως θεματοφύλακας του μαρξισμού, συμπλήρωσε: «Αυτή η ανάλυση συνιστά διαζύγιο του ΚΚΕ από τη μαρξιστική ανάλυση»..!

Ας αρχίσουμε από τα «διαδικαστικά». Πάει πολύ, λοιπόν, να εγκαλεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ για «εθνικίζουσα λογική» το ΚΚΕ όταν ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τα συλλαλητήρια του 1992. Τότε που το ΚΚΕ, μόνο του, κόντρα σε όλα τα ρεύματα δήλωνε την αντίθεσή του στην εθνικιστική υστερία για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας, εισπράττοντας λοιδορίες και απειλές. Τότε που η ηγεσία του ΣΥΝ συμμετείχε στην εθνικιστική υστερία και δήλωνε από το χώρο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης: «Είμαστε όλοι εδώ, πλην... Λακεδαιμονίων».

Οσον αφορά στην ουσία, η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντόπουλου επιβεβαιώνει γιατί δεν πρέπει να μιλάει κανείς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ συντάχθηκε με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία υπέρ του «σχεδίου Ανάν» όχι απλώς ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης, αλλά και ως βάση συμφωνίας. Ακόμη και για τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτού του σχεδίου, το μόρφωμα που θα προκύψει από την εφαρμογή του, θα ενισχύει τα δύο «συστατικά κράτη», δηλαδή θα νομιμοποιεί το χωρισμό της Κύπρου σε ένα ελληνικό και σε ένα τουρκικό κράτος.

Και ενώ με το «σχέδιο Ανάν», το οποίο υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, έχουμε τον πιο σαφή διαχωρισμό του κυπριακού λαού σε Ελληνες και Τούρκους, ο ίδιος κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί επιμένει για μια λύση που θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους κατοίκους του νησιού να ζουν κάτω από την κοινή στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να είναι πολίτες της, ανεξαρτήτως της εθνικής τους προέλευσης...

Τέλος, θα πρέπει να αποδώσουμε στη «μαρξιστική ανάλυση» του ΣΥΝ την υποστήριξη ενός σχεδίου το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο «συστατικών κρατών» η λύση θα δίνεται από τους δύο «αλλοδαπούς πολίτες», μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου... Εδώ έχουμε ένα πραγματικό διαζύγιο του κ. Κωνσταντόπουλου με την πραγματικότητα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνος του ο πρόεδρος του ΣΥΝ σ' αυτή την εκστρατεία συκοφάντησης του ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των θέσεων του Κόμματος επί του «σχεδίου Ανάν» και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εχει και ΣΥΝεταίρους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ευρωλαγνική μυωπία

ΤΑΧΥΤΑΤΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΗ μείωση του δημόσιου χρέους εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, με βάση το νέο σύμφωνο σταθερότητας που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κυβέρνηση. Ως προς το πρώτο σκέλος της φράσης δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Συμφωνούμε.

Θα έχουμε δραστική μείωση είναι σίγουρο. Και στους μισθούς και στις συντάξεις και στις (όποιες) αποταμιεύσεις μισθωτών και μικρομεσαίων. Και μιλάμε για ένα σύμφωνο σταθερότητας που χαρακτήρισε ανελαστικό μέχρι κι ο Πρόντι.

Ολα αυτά βέβαια κάποτε, μόλις ολοκληρωθούν οι προσπάθειες θα καταλήξουν προς το συμφέρον μας και θα ζούμε ευτυχισμένα σε πλήρη ευημερία. Πότε; Την απάντηση στο ερώτημα μπορεί φυσικά να τη δώσει η «μεταφυσική οικονομική πολιτική».

Εκτός από τη «δημιουργική λογιστική» ο Χριστοδουλάκης φτιάχνει νέα τάση και στην οικονομική πολιτική. Μπράβο του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το Παρατηρητήριο Απασχόλησης -λέει- διαπίστωσε μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, το ποσοστό της οποίας έπεσε κάτω από το 10%, κι έχουμε μόλις 420 χιλιάδες άνεργους στη χώρα!

Αλήθεια πού ακριβώς το έχουν στήσει αυτό το παρατηρητήριο και ποιους έχουν βάλει για παρατηρητές; Μάλλον έχουν ένα μικρό προβληματάκι «ευρωλαγνικής μυωπίας» και χρειάζονται επειγόντως οφθαλμίατρο οι παρατηρητές.

Τώρα, βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις τι να σου κάνει και η επιστήμη; Πώς να δει, όποιος δε θέλει να δει κι ακόμα χειρότερα προσπαθεί να μη δούμε κι εμείς αυτά που δε θέλει να δει;

Τελικά όμως, ό,τι και να λένε τα κάθε λογής «παρατηρητήρια», οι νέοι άνθρωποι που βγαίνουν σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε «αγορά εργασίας», βλέπουν και «παρατηρούν» από κοντά την πραγματικότητα, που καμιά σχέση δεν έχει με αυτές τις εκτιμήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ