ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Το ΠΑΜΕ καλεί στην όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή

Στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί, η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίησή τους σε όλο το δημόσιο τομέα. Αλλωστε η προσήλωση της κυβέρνησης στη σκληρή εισοδηματική πολιτική λιτότητας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αυταπάτες και η μαζική συμμετοχή των υπαλλήλων θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Με όλες τις δυνάμεις τους και χωρίς σταματημό τα μέλη και τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συνεχίζουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, προβάλλοντας αυτό που φοβάται η κυβέρνηση: τον ταξικό και ενωμένο αγώνα ενάντια -συνολικά- στην πολιτική της. Καλούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα, επιβάλλοντας τα δικά τους σύγχρονα αιτήματα σύμφωνα με τις πραγματικές δικές τους ανάγκες.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, για να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η ανάγκη της κλιμάκωσης του αγώνα με το ανάλογο περιεχόμενο.

Μπροστά στην απεργία το ΠΑΜΕ προβάλει τα αιτήματα: Κατώτερος μισθός 350.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ. και αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Κύρια σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. ΟΧΙ στη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης - παραγωγικότητας. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ζητήματα. Αναδρομική καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους και διπλασιασμός του. Αφορολόγητο όριο 5.000.000 δρχ. για τους εργαζόμενους. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. ΟΧΙ στη μορφωτική υποβάθμιση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δημόσια Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. ΟΧΙ στα υπερκέρδη και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Μονιμοποίηση των εκτάκτων. ΟΧΙ στην άρση της μονιμότητας. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και των νόμων ενάντια στη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, καθώς και του αντιδημοσιοϋπαλληλικού σχεδίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της περιόδου 1990 - 2002. Δημόσια δωρεάν καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμία ιδιωτική, επιχειρηματική δραστηριότητα. ΟΧΙ στην «καρτοπερίθαλψη». Πλήρης συνταξιοδότηση με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες - στα 55 και 50, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αμεση καταβολή όλων των κρατικών και εργοδοτικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και άμεση επιστροφή όλων των «κλεμμένων» από το Ταμείο Πρόνοιας και από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μήνυμα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και του συγκεκριμένου διεκδικητικού πλαισίου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες απλώνουν οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ με περιοδείες και εξορμήσεις που θα συνεχιστούν μέχρι και τη μάχη της περιφρούρηση της απεργίας. Για να μη χαριστεί η απεργία σε κανέναν, κόντρα στις διάφορες προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού να υπονομευτεί και να απαξιωθεί η κινητοποίηση για να δικαιολογήσει μετά η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ τις όποιες εξελίξεις.

Ενάντια σ' αυτή τη λογική το ΠΑΜΕ επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από συντονιστικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, θα πρέπει να καθορίσουν και το πραγματικό διεκδικητικό περιεχόμενο της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση και την προοπτική αυτού του αγώνα».

Οπως τονίζει, άλλωστε, σε άλλο σημείο: Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις προωθούνται από την κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Στη Δημόσια Διοίκηση εξειδικεύονται με το κυβερνητικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» αλλά και με άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο η κρατική μηχανή να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της νέας τάξης πραγμάτων».

«Κρίσιμοι τομείς, τονίζει, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. Η μονιμότητα στην πράξη καταργείται, οι ευέλικτες μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις γενικεύονται και στο Δημόσιο. Η αγοραστική δύναμη των μισθών μας έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Η εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική της "αύξησης" του 2,5% για το 2003 θα εντείνει τη σε βάρος μας λιτότητα και με δεδομένο μάλιστα τη νέα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 12.000 δρχ. που με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο θα μας παρακρατούν από 1/1/2003, θα έχουμε και ονομαστική μείωση των αποδοχών μας. Τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος που αυθαίρετα η κυβέρνηση περιέκοψε για πολλά χρόνια, τώρα πάλι αρνείται να τα καταβάλει. Παραπέρα με βάση το πόρισμα της επιτροπής μισθολογίου του ΥΠΕΣΔΑ, από 1/1/2004 θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο που θα συνδέεται με την παραγωγικότητα - αξιολόγηση, χειραγώγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος μας».

Περιοδείες

Σήμερα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σε μονάδες του τελωνείου, στο δήμο Αχαρνών, στο Εθνικό Τυπογραφείο και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Σύνταγμα. Περιοδείες θα γίνουν ακόμα σε πολλά σχολεία.

  • Ξεχωριστές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων με ομόφωνη απόφαση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία έχει προκηρύξει και 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 και 13 Δεκέμβρη. Σε αγωνιστική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Αρκαδίας όλους τους δημόσιους υπάλληλους του νομού.
Συνελεύσεις

Την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή τους θα κάνουν οι φαρμακοϋπάλληλοι της Αθήνας σήμερα Τετάρτη, 4 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του σωματείου (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος, 7ος όροφος). Οι εκλογές του σωματείου, για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνουν σε περίπου 15 μέρες.

  • Τη Γενική Συνέλευσή του θα κάνει αύριο Πέμπτη 5 του Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις, στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου και στο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.
«Δώστε μας δύναμη... »

Περιοδεία του Τ. Τσιόγκα, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, σε εργασιακούς χώρους της Λάρισας.

«Δώστε μας δύναμη. Ετσι, θα παλέψουμε για σας με περισσότερες δυνάμεις» είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ σε εργαζόμενους της Λάρισας, στα πλαίσια περιοδείας του, χτες, σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς.

Περιοδεύοντας στα εργοστάσια ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΕΧΤΙΛ, ΡΑΠΤΕΞ, ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, ΠΡΟΞΥΛ, καθώς και σε σούπερ μάρκετ, ο Τ. Τσιόγκας είχε άμεση επαφή με τους εργαζόμενους και ο διάλογος που αναπτύχθηκε, για τις αιτίες των προβλημάτων τους και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ήταν ιδιαίτερα γόνιμος και εποικοδομητικός.

Η περιοδεία εντάσσεται στην πανεξόρμηση του ΚΚΕ σε χώρους δουλιάς, που γίνεται με αφορμή και την κατάθεση της Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στα εργασιακά ζητήματα. Οπως τόνισε, μιλώντας στους εργαζόμενους ο Τ. Τσιόγκας, αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι μια σειρά αντεργατικών μέτρων που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της ανατροπής των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Υπογράμμισε πως η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και συνολικότερα η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύουν στην κατάργηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, που με αγώνες κατακτήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ