ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαθητική κινητοποίηση την Τρίτη

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή το αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στον αυταρχικό σχολικό κανονισμό

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας

Eurokinissi

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας
Μετά τους μαθητές στην Αθήνα και τη δυναμική τους πορεία στο κέντρο της πόλης τη σκυτάλη παίρνουν την Τρίτη οι μαθητές στον Πειραιά. Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή 8 σχολείων, οι μαθητές θα προχωρήσουν την Τρίτη σε συγκέντρωση και πορεία στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή. Επίσης, αποφάσισαν το Σάββατο 14 Δεκέμβρη να προχωρήσουν σε συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.

Οι μαθητές σε ανακοίνωση του Συντονιστικού τους με πολύ παραστατικό τρόπο σημειώνουν ότι ζουν καθημερινά τα αποτελέσματα του σχολείου που τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει: Οταν πετάγονται εκτός του σχολείου όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τεράστια ποσά στα φροντιστήρια. Οταν τρέχουν αδιάκοπα όλη μέρα μεταξύ σπιτιού - σχολείου - φροντιστηρίου. Οταν τους λένε ότι, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, θα ελέγχουν και το τι κάνουν, τι λένε μέσα και έξω από τα σχολεία, έτσι ώστε να μην έχουν άποψη και αν την έχουν να την ξεχάσουν. Και οι μαθητές υπογραμμίζουν: «Πάνω από όλα μας θέλουν να μη διεκδικούμε, να μην αγωνιζόμαστε, να μετατρέψουμε τα 15μελή - 5μελή μας σε τουριστικά - και μόνο - γραφεία. Και αν δεν ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του διευθυντή μας - ηγέτη, έρχονται ποινές. Να μη βγάζουμε τσιμουδιά για τα άθλια κτίρια που μας στοιβάζουν, για τα βιβλία που μας παρέχουν σκόρπιες και αποσπασματικές γνώσεις».

Και οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά καταλήγουν ότι δε θα αφήσουν να περάσει αυτή η κατάσταση. Απαιτούν δημοκρατία μέσα στα σχολεία, να μη περάσει ο νέος σχολικός κανονισμός και οι εσωτερικοί κανονισμοί που θίγουν την προσωπικότητα και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η υπονόμευση των μαθητικών οργάνων. Παλεύουν, επίσης, για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, διεκδικώντας: κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία, καθηγητές, ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Αρχισε χτες το 6ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των Πανεπιστημίων. Διενεργείται στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η χτεσινή πρώτη μέρα πέρασε με την επικύρωση των αντιπροσώπων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας δείχνουν την αύξηση των συλλόγων που κατέγραφε στη δύναμή της, σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο που έγινε πριν δύο χρόνια.

Γύρω στις 8 χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο και η επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων και του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου. Ο Π. Ευθυμίου ισχυρίστηκε ότι κοινή μέριμνα της κυβέρνησης και γενικά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι η διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που λέγεται εκπαίδευση και προσπάθησε έτσι να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Εκ μέρους της ΝΔ μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας Γ. Καλός, ο οποίος άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση για τις μειωμένες δαπάνες που αφορούν την Παιδεία, αλλά και για το ότι δεν έχει προωθήσει τα νομοσχέδια για την αυτοτέλεια, την αξιολόγηση, τα μεταπτυχιακά, που στην πραγματικότητα όμως θα υποβαθμίσουν την ανώτατη εκπαίδευση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε για τη διαστρέβλωση και την καταστροφική εφαρμογή πολλές φορές της επιστήμης στον καπιταλισμό και ανέδειξε την ανάγκη συμπόρευσης των επιστημόνων και της διανόησης με τα λαϊκά στρώματα για να ξαναβρεί η επιστήμη την κοινωνική της αποστολή. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε κριτική και στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, γιατί παρά το δίκαιο των αιτημάτων που είχαν οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, δεν έβαζαν στο επίκεντρο τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σήμερα στο χώρο των Πανεπιστημίων και τον κοινωνικό ρόλο που θα πρέπει να είναι η πρωταρχική ιδιότητα των Πανεπιστημιακών.

Στο συνέδριο χαιρέτισε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος υποστήριξε ότι η εκπαίδευση θα 'πρεπε να είναι φθηνότερη και καλύτερη.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν: ο πρύτανης του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κριτικός για τη στάση των πανεπιστημιακών απέναντι στις εξελίξεις που επί της ουσίας ιδιωτικοποιούν τα Πανεπιστήμια, ο πρύτανης του «Χαροκοπείου» Γ. Καραμπατζός. Επίσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Σήμερα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και τον προγραμματισμό δράσης το επόμενο διάστημα και οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

Συνεχίζεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Με εκπαιδευτικούς κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διαγωνίζονται συνολικά για 2.743 θέσεις συνεχίζεται σήμερα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, διαγωνίζονται εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων για 178 θέσεις, ΠΕ02 Φιλολόγων για 1.102 θέσεις, ΠΕ03 Μαθηματικών 483 θέσεις, ΠΕ04 Φυσικών για 470 θέσεις, ΠΕ09 Οικονομολόγων για 237 θέσεις, ΠΕ10 Κοινωνιολόγων για 43 θέσεις, ΠΕ13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών για 46 θέσεις, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας για 184 θέσεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κατάληψη της Πρυτανείας

Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται η Πρυτανεία και οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, προχώρησαν χτες το πρωί, από τις 7.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, του Χημικού, των Νηπιαγωγών (και του Ιστορικού) με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων. Οι φοιτητές κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, απαιτώντας δωρεάν φοίτηση, στέγαση και συγκοινωνία. Στον αγώνα τους αυτό εναντιώνονται συνολικά στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και απαιτούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι που έφτασαν εκεί το πρωί για να πάνε στη δουλιά τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 Δεκέμβρη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλούν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Αττικής. Διεκδικούν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, αύξηση δαπανών για την Παιδεία, ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών καθώς και του καθηκοντολογίου. Ζητούν επίσης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και σταθερό ωράριο εργασίας.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η ημερίδα για την Παιδεία

Ημερίδα με θέμα «Οι σύγχρονες μορφωτικές, γνωσιολογικές και εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης», διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.

Εισηγητές της ημερίδας είναι:

  • Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Το 12χρονο σχολείο ως εναλλακτική πρόταση».
  • Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, καθηγητής του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Το σχολείο του προσώπου».
  • Αστέριος Λάμπρου, εκπαιδευτικός, με θέμα: «Τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στη μαθητική νεολαία της Πάτρας».
  • Ευδοκία Στάμου, ψυχολόγος - εκπαιδευτικός, με θέμα: «Γονείς και σχολείο».
  • Κωνσταντίνος Μπάλας, εκπαιδευτικός Α'βάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Η Α'βάθμια εκπαίδευση σήμερα».

Συνάντηση με τους δασκάλους που απασχολούνται στη διευρυμένη ζώνη των Ολοήμερων Τμημάτων, ειδικοτήτων και Ολυμπιακής Παιδείας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 9 του Δεκέμβρη το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη 2 - Αγ. Αντώνης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ