ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ανεργία φουντώνει, τα κοράκια σπεύδουν

Προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα, αγωνιστικά, πρέπει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να αποκαλύψουν και να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των συνεταίρων της για πλήρη ανατροπή των σημερινών εργασιακών σχέσεων. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα μετά και τις χτεσινές εξελίξεις όπου κυβέρνηση και παράγοντες της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, έψαλαν ύμνους στην «απασχολησιμότητα» και στην παραπέρα γενναία επιδότηση των εργοδοτών με πρόσχημα την ανεργία.

Στον αντίποδα αυτής της κατεύθυνσης η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη στις 6.30μμ οργανώνει σύσκεψη στο ΕΚΘ προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση με τη συναίνεση της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας του ΕΚΘ. Η σύσκεψη καλείται επίσης με στόχο να α σχεδιαστεί μέσα απ' αυτή η αγωνιστική αντίδραση του εργαζόμενου λαού της πόλης.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές. Τα στελέχη της «Εργατικής Ενότητας» καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση διότι ήδη φαίνεται πως με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας που διαρκώς αυξάνεται και στη Θεσσαλονίκη, έχει μπει σε εφαρμογή σχέδιο παραπλάνησης με στόχο την ενσωμάτωση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης η οποία ήδη προωθεί σχετικό νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οπως έγινε γνωστό ειδικά για την περιοχή, τα υπουργεία Οικονομίας-Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προχωρούν στη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την ανάληψη συντονισμένης και συστηματικής δράσης, ώστε μέσα στο Δεκέμβρη να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Και πώς θα γίνει αυτό; Με τοπικές πολιτικές ανάπτυξης της απασχόλησης, στο πλαίσιο υλοποίησης των οποίων θέλουν να κάνουν συνένοχους και τους φορείς του νομού.

Και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο έγκλημα τόσο η Νομαρχία όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η Νομαρχία οργανώνει σχέδια για την απασχόληση με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στη δυτική ύπαιθρο που αυξάνει συνεχώς λόγω της συρρίκνωσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την απασχόληση, που θα υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα «Μέτρο 5.3 του ΠΕΠ» (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Κεντρικής Μακεδονίας. Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ενέργειες στήριξης της επιχειρηματικότητας, βελτίωσης της απασχολησιμότητας και παρεμβάσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Και αυτό το σχέδιο όπως και του ΕΚΘ, που έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, βλέπουν την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τα γνωστά προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης, διασύνδεσης των επιχειρήσεων και δικτύωσης των ανέργων με γραφεία ενημέρωσης για τις θέσεις απασχόλησης και φυσικά από την επιδότηση των θέσεων εργασίας (κι άλλα λεφτά στους εργοδότες), αλλά και από την επιδότηση νέων μορφών απασχόλησης. Στηρίζονται δηλαδή στη λογική διαχείρισης της ανεργίας, με οδηγό την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή τη μισή δουλιά με μισή ασφάλιση κλπ.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο της ευλαβικής πίστης που εκφράζουν όλοι τους στους «νέους εθνικούς» στόχους κεφαλαίου και κυβέρνησης για «ανάπτυξη», «ανταγωνιστικότητα», «ευελιξία».

Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα χτες στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, και είχε ως θέμα «περιφερειακή ανάπτυξη, σύγκλιση και απασχόληση».

ΛΑΡΙΣΑ
Η ελπίδα στην ταξική πάλη!

Ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες

Πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» τους στην ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ), στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.

Μιλώντας, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, τόνισε ότι οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται «στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η ΝΔ, μια πολιτική που στο όνομα της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αναιρεί εργατικά δικαιώματα». Καταλήγοντας, ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν με ταξικούς αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, που έχει σαν αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνεί καθημερινά συναδέλφους.

Το θέμα των επαγγελματικών ασθενειών ανέλυσε στην ημερίδα ο Σπ. Δρίβας, ειδικός γιατρός Εργασίας, ο οποίος υπογράμμισε πως για τη σωστή και νομοθετικά θεσμοθετημένη εφαρμογή των διαδικασιών πρόληψης και εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου στην Ελλάδα απαιτείται τόσο η ανάπτυξη της ειδικότητας «Ιατρική της Εργασίας», όσο και η δημιουργία δημόσιων υποδομών πρόληψης και εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου.

Στο στόχο της εγγενούς ασφάλειας στους χώρους εργασίας και το ρόλο του τεχνικού ασφάλειας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων. Και υπογράμμισε πως η προάσπιση της ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να ενταχθεί οργανικά στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΟΝΕ. Τόνισε ότι «η ουσιαστική λύση απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του και να επιβάλει δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που ο κοινωνικός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία», το οποίο θα συγκροτήσει υπηρεσίες σε δύο κατευθύνσεις: Στην πρωτογενή παραγωγή έργου για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, στην άσκηση ελέγχου από το κράτος για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας και στην άσκηση εργατικού ελέγχου από εργατικές επιτροπές, τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (επιχείρηση), όσο και σε δευτεροβάθμιο (κλάδος, δήμος κλπ.).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας κοστίζουν...

Η κατάσταση στην υγεία και την ασφάλεια της εργασίας στην Ελλάδα είναι θλιβερή, αφού όλες οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν και αδιαφορούν επιδεικτικά, καθώς πολύ απλά τα μέτρα κοστίζουν και κυρίως στους εργοδότες. Την παραπάνω κατάσταση κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας της Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Γι' αυτό το λόγο, όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Εταιρείας, θα δημιουργήσουν ένα κέντρο αναφοράς επαγγελματικού κινδύνου για την υποστήριξη των θυμάτων. Θύματα όπως οι 51 εργαζόμενοι της «ΕΛΛΕΝΙΤ» στη Νέα Λαμψάνη, οι οποίοι όπως καταγγέλθηκε είχαν πεθάνει μέχρι το 1990 από καρκίνο χωρίς κανένας να παρέμβει.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, η καταγραφή, διάγνωση και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών - βασικός παράγοντας πρόληψης - είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα και την τρομερή έκταση που έχουν πάρει τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας διαθέτει για όλη την Ελλάδα μόνο ένα γιατρό Εργασίας! Ηθελημένα όπως τόνισαν δημιουργείται έλλειψη ειδικευμένων ιατρών Εργασίας, ενώ υπάρχει τάση να καταργηθούν και οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές κινδύνου του ΕΣΥ. Ο λόγος για όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε, είναι ότι τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν και γι' αυτό συντηρείται αυτή η κατάσταση που συμφέρει τους εργοδότες, οι οποίοι στην ουσία δεν πιέζονται από κανέναν.

Είναι ενδεικτικό όπως σημείωσαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, στην Ελλάδα δηλώνονται μόνο το 39% των ατυχημάτων. Ακόμα στον κατάλογο της Γιούροστατ με αναγνωρισμένα επαγγελματικά νοσήματα των ασφαλιστικών οργανισμών των κρατών - μελών της ΕΕ το 1996 η Ελλάδα έχει δηλώσει μόλις 86 (μόνο από ασφαλισμένους του ΙΚΑ) όταν στη Σουηδία με ανάλογο συνολικό αριθμό ασφαλισμένων με την Ελλάδα δήλωσαν 1.063...

«ΚΕΡΑΦΙΝΑ»
Διώχνει παλιούς, παίρνει φτηνούς

Με 24ωρη απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι στην «ΚΕΡΑΦΙΝΑ», εργοστάσιο παρασκευής ειδών υγιεινής στην Κόρινθο, στην εργοδοτική αυθαιρεσία της διοίκησης, η οποία προχώρησε στην όγδοη απόλυση από την αρχή του έτους. Το κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση επαναπρόσληψη του ηλεκτρολόγου Κώστα Διδασκάλου, ο οποίος δούλευε στην επιχείρηση τα τελευταία 15 χρόνια. Ο εργοδότης, με τον «αέρα» των κυβερνητικών μέτρων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, απολύει εργάτες που δουλεύουν στο εργοστάσιο περισσότερο από 15 χρόνια και τους αντικαθιστά, ενίοτε, με νέους, υπογράφοντας μαζί τους δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας με όρους πραγματικής εξαθλίωσης.

Οι εργαζόμενοι, στο πλευρό των οποίων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γραμματέα Ειρήνη Ακαρέπη, τόνισαν πως η 24ωρη απεργία ήταν μόνο η αρχή των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους αν το επόμενο διάστημα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ