Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η ελπίδα στην ταξική πάλη!

Ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες

Πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» τους στην ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ), στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.

Μιλώντας, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, τόνισε ότι οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται «στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η ΝΔ, μια πολιτική που στο όνομα της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αναιρεί εργατικά δικαιώματα». Καταλήγοντας, ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν με ταξικούς αγώνες ενάντια στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, που έχει σαν αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνεί καθημερινά συναδέλφους.

Το θέμα των επαγγελματικών ασθενειών ανέλυσε στην ημερίδα ο Σπ. Δρίβας, ειδικός γιατρός Εργασίας, ο οποίος υπογράμμισε πως για τη σωστή και νομοθετικά θεσμοθετημένη εφαρμογή των διαδικασιών πρόληψης και εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου στην Ελλάδα απαιτείται τόσο η ανάπτυξη της ειδικότητας «Ιατρική της Εργασίας», όσο και η δημιουργία δημόσιων υποδομών πρόληψης και εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου.

Στο στόχο της εγγενούς ασφάλειας στους χώρους εργασίας και το ρόλο του τεχνικού ασφάλειας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων. Και υπογράμμισε πως η προάσπιση της ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να ενταχθεί οργανικά στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΟΝΕ. Τόνισε ότι «η ουσιαστική λύση απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του και να επιβάλει δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που ο κοινωνικός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία», το οποίο θα συγκροτήσει υπηρεσίες σε δύο κατευθύνσεις: Στην πρωτογενή παραγωγή έργου για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, στην άσκηση ελέγχου από το κράτος για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας και στην άσκηση εργατικού ελέγχου από εργατικές επιτροπές, τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (επιχείρηση), όσο και σε δευτεροβάθμιο (κλάδος, δήμος κλπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπαιδαγώγησε με τη ζωή και τη δράση του (2010-04-07 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς (2008-07-12 00:00:00.0)
Ανυπεράσπιστοι οι εργαζόμενοι απέναντι σε χιλιάδες κινδύνους (2005-12-09 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε κι άλλος οικοδόμος (2002-10-15 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα (2002-09-19 00:00:00.0)
Εκοψε την επιδότηση από τους ενοχλητικούς (2001-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ