Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκοψε την επιδότηση από τους ενοχλητικούς

Λίγο πριν μετατεθεί από το υπουργείο Εργασίας ο σημερινός υπουργός Τύπου υπέγραψε απόφαση, με την οποία έκοψε την οικονομική ενίσχυση, που διέθετε η Εργατική Εστία προς το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση

Μία από τις τελευταίες αποφάσεις του πρώην υφυπουργού Εργασίας και νυν υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, Χρ. Πρωτόπαππα, ήταν να κόψει την οικονομική ενίσχυση που ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας είχε αποφασίσει να δώσει στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προκειμένου να τη διαθέσει για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση. Την απόφαση αυτή υπέγραψε ο Χρ. Πρωτόπαππας στις 11/10/2001, μόλις 12 μέρες πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας και μόλις 5 μέρες μετά την επίσκεψή του στη Λάρισα, όπου είχε «κοντραριστεί» με το Εργατικό Κέντρο της πόλης, μ' αφορμή το περιβόητο «πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Λάρισα».

Ως γνωστόν, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διαφώνησε με την «ιδεολογία» και αντέδρασε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στην επιδότηση των επιχειρηματιών και, μάλιστα, με χρήματα των εργαζομένων, αφού τα κονδύλια που προβλέπεται να διατεθούν θα αντληθούν από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Για να συμμετάσχει, δε, με εκπρόσωπό του στη δομή στήριξης του προγράμματος, έθεσε τέσσερις συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι περιόριζαν, σ' ένα βαθμό, το μέγεθος της «κονόμας» των επιχειρηματιών και διασφάλιζαν ότι κάποια - έστω λίγα - από τα διαθέσιμα κονδύλια θα πήγαιναν για τους ανέργους.

Ο τότε υφυπουργός Εργασίας, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τους όρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ταξικής διοίκησής του - στην αίθουσα της Νομαρχίας Λάρισας, όπου ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος, προχώρησε σε επίθεση κατά του Τ. Τσιόγκα, προέδρου του ΔΣ του ΕΚΛ και βουλευτή του ΚΚΕ - κατηγορώντας την ότι δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας κι επιχειρώντας, έτσι, να τη φέρει σε αντίθεση με τους ανέργους της περιοχής.

Βεβαίως, τον Χρ. Πρωτόπαππα δεν τον ενοχλούσε μόνο η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων, αλλά τον ενοχλούν γενικότερα οι ταξικές θέσεις του και η σταθερή αγωνιστική αντίθεσή του στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Δικαίωμά του να ενοχλείται από το γεγονός ότι υπάρχουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που εναντιώνονται στα αντεργατικά σχέδια μιας κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται εκδικητικά σε βάρος ενός από τα μαζικότερα και δυναμικότερα Εργατικά Κέντρα της χώρας μας, όπως είναι το ΕΚΛ.

Αύριο η ημερίδα

Πάντως, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί - αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Λάρισας - η ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν. Εισηγητές θα είναι ο Γ. Ρωμανιάς, μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με θέμα «Οι προοπτικές της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», και ο Θ. Κακαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κεντρικό Συμβούλιο του ΙΚΑ με θέμα «Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση - Κρατικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, παροχή υπηρεσιών υψηλού κινδύνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ