Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Προάσπιση της Υγείας και της Ασφάλισης

Περιοδεία στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» πραγματοποίησε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ
«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ
«Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ως μοχλός για την αντιμετώπιση ζωτικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία και η φτώχεια, όχι μόνο δε θα έχει κανένα όφελος για το λαό, αλλά θα οδηγήσει στην παραπέρα συμπίεση του εργατικού δυναμικού. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους πρέπει να διεκδικήσουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, να προασπίσουν και να απαιτήσουν τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δέχονται νέα ισχυρότερη επίθεση».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, περιόδευσε χτες στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και είχε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων και τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς. Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Βασίλης Τουμπέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στο βουλευτή του ΚΚΕ τις έντονες ανησυχίες τους για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, με τα κύματα απολύσεων, τους απλήρωτους εργαζόμενους, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο «Υγεία» επισήμαναν ότι η αλλαγή των συνθηκών νοσηλείας (περιορισμός του χρόνου θεραπείας, συχνή εναλλαγή των ασθενών) έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλη πίεση οι ήδη υπηρετούντες. Πέραν των άλλων, η έλλειψη κατάλληλων αποδυτηρίων και χώρου για το διάλειμμα των νοσηλευτών έχει καταργήσει στην ουσία την 20λεπτη διακοπή που δικαιούνται.

Κλίμα φόβου, όμως, ανάμεσα στους εργαζόμενους δημιουργούν και η εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού του νοσοκομείου, που χρονολογείται από το 1976 και προβλέπει μεγάλες ποινές - το τελευταίο διάστημα πολλοί εργαζόμενοι τιμωρήθηκαν με αναφορά ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα - αλλά και το γεγονός ότι σε κάθε σημείο του νοσοκομείου έχουν τοποθετηθεί κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν τους εργαζόμενους. «Εχουν τοποθετηθεί παντού κάμερες. Παρακολουθούν όλες μας τις κινήσεις. Δουλεύουμε συνέχεια κάτω από το "μάτι" μιας κάμερας», τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη μεγάλη ανισότητα των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Η επιχείρηση πάει καλά. Κατέχει το 20% της αγοράς του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Εχει ξεκινήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων. Ετοιμάζονται νέα κτίρια στην οδό Κηφισίας», επισήμανε πάντως απ' την πλευρά του ο Λ. Καβαλαγιός, προσωπάρχης του θεραπευτηρίου.

«Τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου επέβαλαν την υπονόμευση του δημόσιου τομέα Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού. Είναι τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που επιβάλλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, προκαλούν τους πολέμους, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αφού ό,τι δεν μπορούν να επιβάλουν με οικονομικούς μοχλούς, επιχειρούν να το επιβάλουν με τη δύναμη των όπλων», τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος.

«Το τι θα κατακτήσετε εξαρτάται από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες που θα κάνετε», υπογράμμισε στους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε: Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που θα ξανάρθουν στην επιφάνεια με νέα επικοινωνιακή τακτική.

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο στα πλαίσια ενός ισχυρού κρατικού τομέα», επισήμανε τέλος ο Αντ. Σκυλλάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ