Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις

Παράσταση στο υπουργείο Υγείας και περιοδεία στον «Ευαγγελισμό» έκαναν χτες δεκάδες συνδικαλιστές

Μπροστά στο υπουργείο Υγείας
Μπροστά στο υπουργείο Υγείας
Σημαντική παρέμβαση έκανε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), κόντρα στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τ' απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τα νέα χαράτσια που επιβάλλει στους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ηταν μια πρωτοβουλία που συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων, ενώ έδειξε να ενοχλεί τους «κυβερνητικούς επιτετραμμένους» σε δύο δημόσιους χώρους που έγιναν οι εξορμήσεις.

Δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ταυτόχρονα, περιοδεία στον Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό όμως το πώς αντιμετωπίστηκαν και οι δύο πρωτοβουλίες: Στον «Ευαγγελισμό» προσπάθησαν με τραμπουκισμούς και απειλές από ένστολους σεκιουριτάδες του Νοσοκομείου, να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να έρθουν σε επαφή με ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό και να τους ενημερώσουν.

Στο δε υπουργείο, δε βρέθηκε ούτε ένας από την πολυάριθμη πολιτική ηγεσία έστω για να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας. Φαίνεται ότι την κυβέρνηση την «βολεύει» να συνδιαλέγεται και να κάνει «διάλογο» μόνο με εκείνους τους συνδικαλιστές που παζαρεύουν δικαιώματα και κατακτήσεις και όχι με αυτούς που απαιτούν διασφάλιση και διεύρυνσή τους.

Στον «Ευαγγελισμό»

Οι προκηρύξεις του ΠΑΜΕ «αλλάζουν χέρια» και ο κόσμος ενημερώνεται
Οι προκηρύξεις του ΠΑΜΕ «αλλάζουν χέρια» και ο κόσμος ενημερώνεται
Σε αντίθεση με τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» που προφανώς την «ενοχλούσε» να μπουν οι συνδικαλιστές στο Νοσοκομείο και να μοιράσουν τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, ο κόσμος επικρότησε την πρωτοβουλία. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ενημερωθούμε, αντίθετα το θέλουμε», «αφήστε τους να φωνάζουν, εσείς καλά κάνετε και ενημερώνεται τον κόσμο», ήταν κάποια από τα λόγια προς τους συνδικαλιστές.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μοιράστηκε χέρι χέρι σε ασθενείς, επισκέπτες αλλά και το ιατρικό προσωπικό. Το θέμα άλλωστε επίκαιρο και αφορά τους πάντες, όλους τους ασφαλισμένους, υγιείς και ασθενείς, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Η εκτίμηση είναι ότι «τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, είναι ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων». Το γεγονός πως η «κυβέρνηση δεν αναπτύσσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία και αρνείται να αναπτύξει τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, να επανδρώσει επαρκώς τα ΚΥ αγροτικού τύπου» είναι μια επιπλέον απόδειξη για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Δηλαδή, την εμπορευματοποίηση και τη μετατροπή «σταδιακά των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος και τους ασθενείς σε πελάτες».

Χαρακτηριστικά όμως ήταν τα λόγια του ίδιου του κόσμου και κυρίως των συνταξιούχων: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς», «παίρνω 70.000 δραχμές σύνταξη και κάθε μέρα μας ζητάνε να πληρώνουμε περισσότερα», «μας λένε να πληρώσουμε απογευματινά ιατρεία και δε μας φτάνει η σύνταξη ούτε για να φάμε», «θέλουν να πεθαίνουμε για να τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους».

Αναρμόδιοι δήλωναν όλοι οι «παράγοντες» στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, όταν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, έφτασαν εκεί και ζήτησαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε κάποιον υπεύθυνο. Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Μαρία Μπελδέκου, μετά από μία ώρα, εδέησε να πληροφορήσει τους συνδικαλιστές ότι δεν είναι αρμόδια, αλλά σε ένδειξη... καλής θέλησης θα μπορούσε να δεχτεί μόνο 2-3 συνδικαλιστές. Μετά απ' αυτό, οι συνδικαλιστές αποχώρησαν αφού θυροκόλλησαν στην είσοδο του υπουργείου το ψήφισμά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμός των ταμείων για τρίτη μέρα(2012-01-28 00:00:00.0)
Απογευματινό χαράτσι 9,5 εκ. ευρώ(2004-03-03 00:00:00.0)
Υποκρισία και τσιμουδιά για το χαράτσι(2004-02-28 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία εργαζομένων για τις ελλείψεις(2002-02-28 00:00:00.0)
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα(2002-01-31 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και τη νέα χρονιά(2002-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ