Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑΣ
Παραδέχονται αδυναμίες, δίνοντας αόριστες υποσχέσεις

Αποκαλυπτικές συζητήσεις Επίκαιρων Ερωτήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα και Λ. Κανέλλη

Την έλλειψη δυνατότητας πλήρους λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Θεσσαλίας παραδέχτηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Τσιόγκα.

Ο υφυπουργός Υγείας επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατάσταση λέγοντας πως «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός. Καταφέραμε να πάρουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Αυτό δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης», προσθέτοντας πως μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουν εγκριθεί και άλλες προσλήψεις και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως είπε «θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του νοσοκομείου ξεπερνώντας το 60 - 65%».

Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι αιτία της κατάστασης είναι η «έναρξη λειτουργίας χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, χωρίς το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό», σημειώνοντας πως σήμερα το νοσοκομείο «λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και τους νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού χωρίς βεβαίως να καλύπτει τις ανάγκες των Θεσσαλών ασθενών». Κατέληξε, τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη εξ ολόκληρου της κυβέρνησης με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στον τομέα της Υγείας», ζητώντας «να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, ώστε το νοσοκομείο να λειτουργήσει ολοκληρωμένα».

Το Κρατικό Νίκαιας

Με γενικότητες απάντησε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και τη λύση των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο νέος υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι «πέραν των συνηθισμένων» αλλά στην απάντησή του περιορίστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις για τη λύση τους.

Για το πρόβλημα των προμηθειών του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά είπε ότι αυτό θα λυθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις προμήθειες και την πληρωμή των χρεών, ενώ για το προσωπικό είπε ότι έχουν ήδη εγκριθεί 120 νέες προσλήψεις νοσηλευτών και βρίσκονται στο ΑΣΕΠ. Οσο δε για το κτιριακό είπε ότι έχουν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών και για την επισκευή των θαλάμων.

Η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι ο υφυπουργός θα μπορούσε να είχε δώσει συγκεκριμένες και ειδικότερες δεσμεύσεις, αν ήταν στην πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νοσοκομείου τα οποία στα λόγια αναγνώρισε και ο ίδιος. Μιλάμε, τόνισε, για ένα νοσοκομείο με οργανισμό 450 κλινών που όμως σήμερα λειτουργεί 730 κλίνες. Μιλάμε, είπε, για νοσοκομείο στο οποίο λιμνάζουν στα θεμέλιά του νερά και θα έπρεπε ο υφυπουργός να μην προσφέρει γενικόλογες λύσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, συνέχισε η Λ. Κανέλλη, είναι ότι τα χειρουργεία προσαρμόζουν το πρόγραμμα των εγχειρήσεων ανάλογα με τα αποθέματά τους και με τεχνολογία και υλικά της δεκαετίας του 1980. Ολα αυτά κατέληξε οδήγησαν τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κάτι που σημαίνει ότι δεν πήραν επαρκείς απαντήσεις και εγγυήσεις για την επίλυση των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ