Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντίθετοι οι εφοριακοί στην ιδιωτική ασφάλιση

Την έντονη αντίδραση των εφοριακών συνάντησαν τα σχέδια της κυβέρνησης που σε συνεργασία με την ηγεσία της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ - ΔΟΥ) επιχειρούν να επιβάλουν την ιδιωτική ασφάλιση στον κλάδο. Στην πρόσφατη τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Αττικής - Κυκλάδων, ύστερα από την παρέμβαση των στελεχών της ΔΑΣ, οι εφοριακοί απέρριψαν τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας της Ομοσπονδίας που επιχειρεί να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση υπό το μανδύα της «πρόσθετης νοσοκομειακής περίθαλψης». Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη της Παράταξης, είναι τουλάχιστον πρόκληση προς τους αγώνες των εργαζομένων και παρά την κάθετη απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος στην είσοδο των ιδιωτικών εταιριών στο χώρο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, να βρίσκονται συνδικαλιστές που σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση να προωθούν τέτοια σχέδια.

Πολύ περισσότερο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους. Εχουμε δηλαδή, μια κλασική περίπτωση όπου κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με όποιο τρόπο νομίζουν πιο πρόσφορο, να μεταφέρονται στα ταμεία ιδιωτικής εταιρίας. Το επιχείρημα που προβάλλεται από την ηγεσία της Ομοσπονδίας, είναι ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε ασφαλιστές», γι' αυτό και ανατίθεται στους ιδιώτες. Για το συγκεκριμένο νοσοκομειακό πρόγραμμα επιλέχτηκε η «Natiοnale-Nederlanden» και το ύψος του ασφαλίστρου θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Προκλητικό είναι και το δήθεν επιχείρημα ότι το πρόγραμμα της ομαδικής ασφάλισης, γίνεται «με σκοπό να καλύψει τα κενά που ούτως ή άλλως υπάρχουν στη σύστημα του δημοσίου». Από πότε ο αγώνας και η απαίτηση των δημοσίων υπαλλήλων για βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών της δημόσιας ασφάλισης και υγείας μπορεί να αντικατασταθεί από «προγράμματα» με τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές ασφαλιστικές εταιρίες; Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται η υιοθέτηση από πλευράς της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της θέσης για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης όπως επιχειρούν η κυβέρνηση και η ΝΔ με την ιδέα των «τριών πυλώνων».

Αντίθετα, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στον οποίο είναι ενταγμένοι 5.500 εφοριακοί, ψήφισε υπέρ της πρότασης της ΔΑΣ για δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων με μερική απασχόληση, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, αλλά και κατάργηση της ποσόστωσης και της λίστας φαρμάκων. Επίσης, οι εφοριακοί απαιτούν ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους, καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, 35ωρο με 7ωρο και πενθήμερο, μη εκχώρηση αντικειμένων δουλιάς σε ιδιώτες, κατάργηση της επιπλέον κράτησης του ΤΕΑΔΥ (6%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ