Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Αγωνιστική στάση και αξιοπρέπεια

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία, κόντρα στην εμπορευματοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία
«Οχι στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Ειδική Αγωγή». «Αύξηση των κοινωνικών δαπανών - δουλιά για όλους. Οχι στη φορολόγηση των επιδομάτων».

Με τα δυο πανό να δίνουν το στίγμα των διεκδικήσεών τους, εκατοντάδες Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), οι γονείς και κηδεμόνες τους, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην εκπαίδευση, στην εργασία.

Με τη δυναμική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος, και την εξίσου δυναμική πορεία στο υπουργείο Υγείας, τα ΑμΕΑ απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την απαράδεκτη πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για παρακράτηση 1,5% από τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Επίσης ζήτησαν την κατοχύρωση και επέκταση των αναπηρικών επιδομάτων σε ύψος που να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για δημόσια δωρεάν για όλους Υγεία - Πρόνοια, Εκπαίδευση.

Στις ομιλίες που έγιναν στη συγκέντρωση, οι εκπρόσωποι των συλλόγων όλων των κατηγοριών των αναπήρων ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταλήστευση των επιδομάτων τους, τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων τους. Το ίδιο μήνυμα έστελναν και τα δυναμικά συνθήματα, που δε σταμάτησαν να φωνάζουν στιγμή οι συγκεντρωμένοι: «Οχι χαράτσι στα επιδόματά μας, με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», «Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι φιέστες κυβερνητικές», «Μίζες, απάτες και εμπαιγμός, αυτοί είναι η ΕΣΑΕΑ και ο εκσυγχρονισμός», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Ο Τ. Τσιόγκας

«Το ΚΚΕ υιοθετεί όλα τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής και συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε», εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Ταυτόχρονα, κάλεσε τα ΑμΕΑ να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στους καρεκλοκένταυρους που εκμαυλίζουν τους αναπήρους και να αγωνιστούν, από κοινού με την εργατική τάξη, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τα επιδόματα της πείνας, την ανεργία.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Η πορεία

Στη συνέχεια, τα ΑμΕΑ, φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου επιδίωξαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους και να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Στην άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί μαζί τους, τα ΑμΕΑ απάντησαν με καθιστική διαμαρτυρία και νέα δυναμικά συνθήματα: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι της ελεημοσύνης και της επαιτείας», «Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε». Μετά από μια ολόκληρη ώρα που τα ΑμΕΑ παρέμειναν στο πεζοδρόμιο μπροστά στο υπουργείο, κανονίστηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Θάνο.

Σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη πρόταση της ΕΣΑΕΑ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα κουβεντιάσει με την Επιτροπή τις αντιρρήσεις της, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πρότασης. Στο αίτημα των ΑμΕΑ για τον οικονομικό έλεγχο της ΕΣΑΕΑ - σε βάρος της οποίας εκκρεμούν ποινικές διώξεις για οικονομικές ατασθαλίες - και των οργανώσεων - μελών της και τον εκδημοκρατισμό του αναπηρικού συνδικαλιστικού κινήματος αρνήθηκε να πάρει θέση για την οργάνωση που χρηματοδοτεί, αλλά δεν ελέγχει, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να παρέμβει στα εσωτερικά των οργανώσεων. Για το ζήτημα της αύξησης των κοινωνικών δαπανών, είπε ότι περιμένει εξειδικευμένες προτάσεις για τις κατηγορίες όλων όσων δεν παίρνουν επιδόματα ή παίρνουν χαμηλά. Οι προτάσεις, ωστόσο, είναι κατατεθειμένες εδώ και χρόνια και τίποτα δεν έχει υιοθετηθεί.

Πάντως, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει και με τη Συντονιστική Επιτροπή για όλα αυτά τα ζητήματα.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των ΑμΕΑ δόθηκε στις 13 Νοέμβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τη διεύρυνση της Συντονιστικής Επιτροπής και την αγωνιστική προετοιμασία του εορτασμού της 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας των ΑμΕΑ.

  • Η ΕΣΑΕΑ κυκλοφόρησε χθες ανακοίνωση, στην οποία, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, κατήγγειλε τους ανάπηρους, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για λαϊκισμό, παραπληροφόρηση και ...μια σειρά ακόμα φανταστικά παραπτώματα.

Μάλιστα, η ανακοίνωση στάλθηκε την ίδια ώρα που τα ΑμΕΑ στους δρόμους του αγώνα αναιρούσαν στην πράξη τις συκοφαντίες, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες και διεκδικώντας αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ