Τρίτη 1 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και τη νέα χρονιά

Στην επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας, με την εσπευσμένη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από την αρχή της νέας χρονιάς και μακριά από την αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας των νοσοκομείων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, προοιωνίζονται και άγαρμπες μετακινήσεις εργαζομένων στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), ούτως ώστε να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία, με δεδομένο ότι σε κάποια νοσοκομεία δεν υπάρχει προθυμία των εργαζομένων για συμμετοχή σε αυτά.

Οπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο (29.12.2001) ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας, το 90% των νοσοκομείων της χώρας είναι έτοιμα να θέσουν - σταδιακά - σε εφαρμογή τα ιδιωτικά ιατρεία από τις αρχές του 2002. Ωστόσο, στην Αττική μόλις 17 νοσοκομεία δηλώνουν έτοιμα, ενώ στην επαρχία τα νοσοκομεία που είναι έτοιμα είναι 83. Επίσης, 12 νοσοκομεία, εκ των οποίων 8 στην Αττική, έχουν προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας από το Μάρτη.

Ο υφυπουργός, την ίδια μέρα επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο που θα γίνονται τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και το βαθμό ετοιμότητας του νοσοκομείου και μιλώντας στους δημοσιογράφους για το μέτρο που αποτελεί την προέκταση της πολιτικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο. Υποστήριξε μάλιστα ότι σύντομα ο θεσμός θα καταξιωθεί στη συνείδηση πολιτών και εργαζομένων, αφού στοχεύει στην «αναβαθμισμένη ποιότητα περίθαλψης στους πολίτες» και στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στο βαθμό ετοιμότητας των απογευματινών ιατρείων, με δεδομένη την άρνηση, σε κάποια νοσοκομεία των εργαζομένων να συμμετάσχουν, ανέφερε ότι το θέμα θα λύνεται σε επίπεδο ΠεΣΥ. «Αν καταρχάς δεν είναι όλες οι προϋποθέσεις έτοιμες, δε θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά απογευματινά ιατρεία. Αλλά υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν με προσωπικό από τον ευρύτερο χώρο του ΠεΣΥ», είπε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στους οποίους η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους ιατρείο ως παράρτημα των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι να μεταφερθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές στα νοσοκομεία Χαϊδαρίου και «Παπαγεωργίου», ο Ε. Νασιώκας είπε ότι αυτό θα γίνει αλλά οι πανεπιστημιακοί θα λειτουργούν με κανόνες απογευματινών ιατρείων και ότι οι εισπράξεις τους θα γίνονται για λογαριασμό των νοσοκομείων!

Οι ασθενείς πάντως που θα προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία θα πληρώνουν βαριά χαράτσια τα οποία ανάλογα με το βαθμό του γιατρού, θα κυμαίνονται από 8.519 έως 30.668 δραχμές. Για μικρές και μεσαίες επεμβάσεις θα πληρώνουν από 17.037 έως 51.113 δραχμές (βλέπε σχετικό πίνακα).

Τα νοσοκομεία της Αττικής στα οποία θα αρχίσει η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων το Γενάρη είναι:

Α` ΠεΣΥ: Ευαγγελισμός, Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Ελ. Βενιζέλου, Πατησίων, Οφθαλμιατρείο, Αγία Ελένη, Ελπίς, Ερυθρός Σταυρός και Παμμακάριστος.

Β` ΠεΣΥ: Σωτηρία, ΚΑΤ, Κρατικό Αθήνας, Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο, Παίδων Πεντέλης και Ασκληπιείο Βούλας.

Γ` ΠεΣΥ: Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Θριάσιο.

Στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμα τα νοσοκομεία: Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, Αγιος Παύλος, Δερματικό Παθήσεων, Παπανικολάου, Γεννηματάς, Αγιος Δημήτριος, Παπαγεωργίου και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ