Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η κυβέρνηση τα στερεί από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας

Ετσι αιμορραγούν ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία

Τεράστιες ελλείψεις σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της ακτινολογίας, της διάγνωσης και επεμβατικής αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία δε διαθέτουν, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και τα μηχανήματα της παλιάς πλέον τεχνολογίας. Νοσοκομεία αιχμής όπως ο «Ευαγγελισμός» δε διαθέτουν ούτε μαγνητικό τομογράφο, με αποτέλεσμα να «αιμορραγούν» οικονομικά οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας και να χρυσοπληρώνουν για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, ενόψει του 13ου Πανελλήνιου Ακτινολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11-15 Δεκέμβρη 2002.

Οπως τονίστηκε, οι εξελίξεις της τεχνολογίας, όπως οι νέοι αξονικοί τομογράφοι πολλαπλών ανιχνευτών, επιτρέπουν την απεικόνιση των οργάνων και αγγείων του ανθρώπινου σώματος με άκρως λεπτομερειακές εικόνες και μάλιστα σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους. Την υψηλή τεχνολογία, όμως, εκμεταλλεύεται κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, αφού ακόμα και τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δε διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Σύμφωνα με τους ακτινολόγους, μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» και το Κρατικό της Νίκαιας θα έπρεπε να διαθέτουν τρεις αξονικούς και δυο μαγνητικούς τομογράφους το καθένα. Σήμερα, ο «Ευαγγελισμός», ο «Ερυθρός», το «Λαϊκό», το «Σωτηρία» διαθέτουν μόνο από έναν αξονικό τομογράφο.

Οι ειδικοί κατέρριψαν και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί του κόστους για τον εξοπλισμό των απαραίτητων μηχανημάτων. Οπως τόνισαν, ένας αξονικός τομογράφος πολλαπλών ανιχνευτών κοστίζει 350 εκατομμύρια δραχμές, ωστόσο αν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με το απαραίτητο προσωπικό, μπορεί να πραγματοποιεί 100 εξετάσεις την ημέρα και επομένως να κάνει απόσβεση μέσα σε λίγους μόνο μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ