ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν πρωθυπουργός από το «παράθυρο»;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο έχει απαγορευτεί το να αναλάβει την πρωθυπουργία, θέτει υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στο Σίιρτ κατά τις αρχές του 2003, όπως ανακοίνωσε χτες το Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στην περίπτωση που εκλεγεί - και όλα δείχνουν ότι δε θα έχει πρόβλημα να το πετύχει -, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος θα μπορέσει να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, τον οποίο για την ώρα κατέχει ο υπαρχηγός του (και θεωρούμενος από πολλούς ως «εγκέφαλος» του πολιτικού Ισλάμ) Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η «ευκαιρία» αυτή προέκυψε όταν έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται λόγω παρατυπιών οι εκλογές στην περιφέρεια αυτήν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και ότι θα επαναληφθούν, πιθανώς στις αρχές Φλεβάρη. Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι ο ηγέτης του μόνου άλλου κόμματος που κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στηρίζει την προσπάθεια του καταδικασθέντος για «πρόκληση θρησκευτικού μίσους»Ερντογάν να ανέλθει στην πρωθυπουργία. Είναι εξάλλου γνωστός ο διακαής πόθος όχι μόνον της κυρίαρχης τάξης αλλά και των υπόλοιπων παραγόντων που συναποτελούν την εξαιρετικά ιδιόμορφη τουρκική πολιτική ελίτ για μια «σταθερή κυβέρνηση», την οποία θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει το «μουσουλμανο-δημοκρατικό» πείραμά του.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Φουντώνουν οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις...

ΣΕΟΥΛ.--

Φουντώνει μέρα με τη μέρα το μαζικό κίνημα διαδηλώσεων στη Νότια Κορέα με αιχμή του δόρατος τα κατά καιρούς έκτροπα και οι βαρβαρότητες των περίπου 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα. Το περασμένο 48ωρο, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες κάθε ηλικίας και από κάθε επαγγελματική κατηγορία πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σεούλ, καταγγέλλοντας το ειδικό στρατιωτικό σύμφωνο της χώρας τους με τις ΗΠΑ και τη στάση ατιμωρησίας που τηρούν τα αμερικανικά στρατοδικεία για τα κατά καιρούς εγκλήματα Αμερικανών πεζοναυτών κατά αθώων Νοτιοκορεατών πολιτών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομάδας Νοτιοκορεατών πολιτών έξω απ' το Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Χένρι Χάιντ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Χάιντ ανακοίνωσε τη ματαίωση ταξιδιού αντιπροσωπείας γερουσιαστών στη Σεούλ, με το σκεπτικό πως αυτό θα ενέτεινε περαιτέρω την παρούσα φάση έντασης...

Το τελευταίο ατιμώρητο έγκλημα Αμερικανών πεζοναυτών καταγράφτηκε τον περασμένο Ιούνη με δράστες δύο μεθυσμένους πεζοναύτες που οδηγούσαν σε κατάσταση μέθης και θύματα δύο ανήλικες μαθήτριες. Πριν δυόμισι βδομάδες, αμερικανικό στρατοδικείο αθώωσε τους δύο δράστες και έκτοτε οι πορείες διαμαρτυρίας αλλά και άλλες πολύμορφες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά...

ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις μαθητών και δασκάλων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και δάσκαλοι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, της συντηρητικής κυβέρνησης του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση 5.600 θέσεων εργασίας σχολικών επιμελητών και βοηθών και στην παράλληλη άρση 20.000 συμβολαίων νεαρών βοηθών, που φρόντιζαν για την εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

Τα σωματεία των Γάλλων δασκάλων που οργάνωσαν τη διαδήλωση υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ξοδεύει πολύ περισσότερα για την εθνική άμυνα και για την αστυνομία, σε βάρος της Παιδείας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Λειψό το σύμφωνο για «ειρήνη» στην επαρχία Ατσεχ

ΓΕΝΕΥΗ.- Εκπρόσωποι του αυτονομιστικού κινήματος «Κίνημα Λευτεριά στο Ατσεχ» και αξιωματούχοι της ινδονησιακής κυβέρνησης υπέγραψαν χτες στη Γενεύη σύμφωνο με στόχο την «άμεση παύση πυρός» και τη διεξαγωγή εκλογών που θα επιτηρηθούν, όταν αυτές γίνουν, από ομάδα ξένων εκλογικών παρατηρητών. Ωστόσο, το σύμφωνο άφησε ανεπίλυτο ένα απ' τα βασικά αιτήματα του αυτονομιστικού κινήματος που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση απ' το 1975: το τελικό καθεστώς διοίκησης μίας επαρχίας που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Σουμάτρας και είναι γνωστή για τα πλούσια αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο...

Οι αυτονομιστές ζητούσαν ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας Ατσεχ, οι Ινδονήσιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιπρότειναν καθεστώς ευρείας αυτονομίας. Εως και χτες, οπότε υπεγράφη το σύμφωνο εκεχειρίας, αυτή η βασική διαφορά παρέμενε αγεφύρωτη. Ο δε εκπρόσωπος των αυτονομιστών ανταρτών επισήμανε πως η οργάνωσή του «θα συνεχίσει τον αγώνα για ανεξαρτησία» και πως το σύμφωνο θα τεθεί υπό την κρίση του λαού της επαρχίας...

Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν ο Αμερικανός στρατηγός Αντονι Ζίνι που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτονομιστών και ινδονησιακής κυβέρνησης ως απεσταλμένος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ και ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Μπούτιμιρ Λότσαρ.

ΙΤΑΛΙΑ - «ΦΙΑΤ»
Ξεκίνησαν οι απολύσεις

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησε χτες το πρώτο κύμα των απολύσεων των εργαζομένων στη ΦΙΑΤ. Συνολικά 5.600 άνθρωποι από όλη τη χώρα έλαβαν χτες επιστολές στις οποίες τους ανακοινώθηκε η «προσωρινή» τους απόλυση. 1.350 εργαζόμενοι στο Τουρίνο, 1.000 στο εργοστάσιο Αρέζε στο Μιλάνο, 1.200 στο Κασίνο, 250 σε διάφορα άλλα κέντρα και 1.800 (όλο το δυναμικό) στο εργοστάσιο Τέρμινι Ιμερέσε στη Σικελία (περιοχή στην οποία η ανεργία φτάνει το 25%).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πάντως συνεχίστηκαν και χτες με αμείωτη ένταση. Στο Τουρίνο οι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι απολυθέντες του Μιλάνο έκλεισαν κεντρική αρτηρία στα βόρεια της πόλης. Στη Σικελία, τέλος, οι απολυθέντες έκλεισαν το δρόμο Παλέρμο - Κατάνια.

Παράλληλα το σωματείο FIM των μεταλλεργατών που συμμετέχουν στις απεργίες στα εργοστάσια της ΦΙΑΤ, κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα της χώρας να προκηρύξουν γενική απεργία στο Τουρίνο για τις 13 Δεκέμβρη και να συνεχίσουν τις απεργίες και τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΦΙΑΤ υποστηρίζει ότι οι απολύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει ο υπερχρεωμένος αυτοκινητο-κατασκευαστικός βραχίονας της, ενώ σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο, που ενέκρινε και η κυβέρνηση την προηγούμενη Πέμπτη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι θα «επαναπροσληφθούν» μετά από ένα χρόνο (κατά τον οποίο θα λαμβάνουν ποσοστό των κανονικών μισθών τους). Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», η διεύθυνση της ΦΙΑΤ δε σχεδιάζει να επαναπροσλάβει περισσότερους από τους μισούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ