Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - «ΦΙΑΤ»
Ξεκίνησαν οι απολύσεις

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησε χτες το πρώτο κύμα των απολύσεων των εργαζομένων στη ΦΙΑΤ. Συνολικά 5.600 άνθρωποι από όλη τη χώρα έλαβαν χτες επιστολές στις οποίες τους ανακοινώθηκε η «προσωρινή» τους απόλυση. 1.350 εργαζόμενοι στο Τουρίνο, 1.000 στο εργοστάσιο Αρέζε στο Μιλάνο, 1.200 στο Κασίνο, 250 σε διάφορα άλλα κέντρα και 1.800 (όλο το δυναμικό) στο εργοστάσιο Τέρμινι Ιμερέσε στη Σικελία (περιοχή στην οποία η ανεργία φτάνει το 25%).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πάντως συνεχίστηκαν και χτες με αμείωτη ένταση. Στο Τουρίνο οι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι απολυθέντες του Μιλάνο έκλεισαν κεντρική αρτηρία στα βόρεια της πόλης. Στη Σικελία, τέλος, οι απολυθέντες έκλεισαν το δρόμο Παλέρμο - Κατάνια.

Παράλληλα το σωματείο FIM των μεταλλεργατών που συμμετέχουν στις απεργίες στα εργοστάσια της ΦΙΑΤ, κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα της χώρας να προκηρύξουν γενική απεργία στο Τουρίνο για τις 13 Δεκέμβρη και να συνεχίσουν τις απεργίες και τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΦΙΑΤ υποστηρίζει ότι οι απολύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει ο υπερχρεωμένος αυτοκινητο-κατασκευαστικός βραχίονας της, ενώ σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο, που ενέκρινε και η κυβέρνηση την προηγούμενη Πέμπτη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι θα «επαναπροσληφθούν» μετά από ένα χρόνο (κατά τον οποίο θα λαμβάνουν ποσοστό των κανονικών μισθών τους). Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», η διεύθυνση της ΦΙΑΤ δε σχεδιάζει να επαναπροσλάβει περισσότερους από τους μισούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ