Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ακυρες - λόγω αποχής... - και αυτές οι εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η αποχή (της τάξης του 56%) στιγμάτισε τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σερβία και ως εκ τούτου - και αυτή τη φορά, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο... - Πρόεδρος δεν εξελέγη... Ωστόσο, το αναμενόμενο αδιέξοδο και σ' αυτές τις κάλπες «συνοδεύτηκε» απ' τις πολύ έντονες αντιδράσεις του υποψήφιου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ το μόνον βέβαιο, όσον αφορά στη ...γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στη Σερβία, είναι πως η πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου, Νατάσα Μπίτσιτς, θα αναλάβει προσωρινά, μετά τις πέντε Γενάρη (οπότε λήγει η θητεία του απερχόμενου Σέρβου Προέδρου Μίλαν Μιλουτίνοβιτς), καθήκοντα Προέδρου. Από κει και πέρα, και εντός εξήντα ημερών, η Μπίτσιτς θα πρέπει να προκηρύξει - για τρίτη φορά... - επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, εφ' όσον, βεβαίως, δεν έχουν προηγηθεί πρόωρες σερβικές βουλευτικές εκλογές...

Αναμέτρηση Κοστούνιτσα - Σέσελι...

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής κατεγράφη απ' τη σερβική εφορευτική επιτροπή ως εξής: Στις κάλπες προσήλθε το 44% των ψηφοφόρων. Οι τρεις υποψήφιοι κατέλαβαν τα ακόλουθα ποσοστά:

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα (αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας) ήρθε πρώτος με ποσοστό 57,44%. Ο Βόισλαβ Σέσελι (αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος) δεύτερος με ποσοστό 36,16%. Ο Μπόρισλαβ Πέλεβιτς (του Κόμματος Σερβικής Ενότητας) με 3,7%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν 2,73%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 43,8%, δηλαδή περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' το απαιτούμενο 50% που έχει προσδιοριστεί ως πλαφόν συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες στον πρώτο γύρο, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος.

Κοστούνιτσα: «Εκλογική κλεψιά»!

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Πρόεδρος της υπό «κατάργηση» ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατήγγειλε εκλογικά μαγειρέματα σε σχέση με τις λίστες των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, μίλησε για «εκλογική κλεψιά» και δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα! Σημείωσε πως θα καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, πως θα ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου και πως θα επιδιώξει αναλυτικό έλεγχο των καταλόγων με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, στελέχη της παράταξής του (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) κατήγγειλαν πως ο επίσημος αριθμός των περίπου 6.500.000 ψηφοφόρων δεν είναι ακριβής, επειδή κάπου 650.000 είναι «ανύπαρκτοι», δηλαδή αποβιώσαντες, επί δεκαετίες μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού κλπ... Επιπλέον, επέρριψαν ευθύνες και γι' αυτόν τον ατελέσφορο εκλογικό γύρο στον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο ίδιος ο Ζόραν Τζίντζιτς, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα το μεσημέρι της Κυριακής, και όντας σίγουρος για το εκλογικό αδιέξοδο, επέρριψε τις ευθύνες για «πιθανή αποτυχία» στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Κοστούνιτσα, υπαινισσόμενος, παράλληλα, την τροποποίηση του σερβικού Συντάγματος, προκειμένου ο Πρόεδρος να εκλέγεται ενδεχομένως απ' το σερβικό Κοινοβούλιο και όχι απ' τους Σέρβους ψηφοφόρους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ