Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Από το Λευκό Οίκο άρχισε η εξέταση της έκθεσης

Ειδικοί του ΟΗΕ, αλλά και των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζουν, ταυτοχρόνως, τη διακήρυξη του ιρακινού οπλοστασίου

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στα χέρια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά ορισμένες τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, επρόκειτο να βρίσκεται, από αργά χτες το βράδυ, η πολυσέλιδη διακήρυξη του ιρακινού οπλοστασίου. Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και ο επικεφαλής των επιθεωρητών δήλωναν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι περισσότερες από 12.000 σελίδες που παραδόθηκαν από την ιρακινή ηγεσία στην αγγλική, αλλά και την αραβική γλώσσα. Ταυτοχρόνως, στον Κόλπο άρχιζε η αμερικανο-βρετανική διοικητική άσκηση «Ιντερναλ Λουκ» και η Ουάσιγκτον ενέτεινε τις προσπάθειες προσέλκυσης συμμάχων σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη, αν και διπλωμάτες σε Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία έκριναν ότι η παράδοση της ιρακινής διακήρυξης αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Με μια αιφνίδια απόφαση, την Κυριακή το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε να παραδοθεί το πλήρες κείμενο της ιρακινής οπλικής διακήρυξης, χωρίς καμία περικοπή, στα πέντε μόνιμα μέλη του. Την Παρασκευή είχε αποφασιστεί η διακήρυξη να εξεταστεί στην πλήρη μορφή της μόνον από τους ειδικούς του Οργανισμού και στη συνέχεια ένα «λογοκριμένο» κείμενο, χωρίς τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του ιρακινού οπλοστασίου, να δοθεί στη δημοσιότητα. Υποτίθεται ότι τα προληπτικά αυτά μέτρα ασφαλείας βασίζονταν στο σκεπτικό ότι δε θα έπρεπε οι πληροφορίες κατασκευής απαγορευμένων όπλων να φτάσουν σε «λάθος χέρια».

Το κομβόι των επιθεωρητών στη Βαγδάτη

Associated Press

Το κομβόι των επιθεωρητών στη Βαγδάτη
Εντούτοις, αργά την Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου θα παραλάβουν το πλήρες κείμενο, καθώς και οι 5 διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά και όπλα μαζικής καταστροφής και, κατά συνέπεια, δεν έχουν «να μάθουν τίποτε καινούριο». Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στα μη μόνιμα μέλη, όπως είναι η Συρία. Επίσης, πυροδότησε σειρά ειρωνικών σχολίων από αναλυτές, καθώς το σκεπτικό λήψης της απόφασης βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι οι 5 «ισχυροί» του ΟΗΕ διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με αυτά που απαιτούν, σήμερα, από το Ιράκ να εξαλείψει. Τα τραγελαφικά περιστατικά συνεχίστηκαν και χτες, καθώς το πλήρες κείμενο έφθανε στην Ουάσιγκτον πριν καν προλάβουν τα άλλα 4 μόνιμα μέλη να παραλάβουν τα αντίγραφά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γραφειοκρατική εμπλοκή, αφού ο ΟΗΕ δε διέθετε παρά μόνον 2 πρωτότυπα κείμενα της ιρακινής διακήρυξης.

Επί της ουσίας, οι 12.000 σελίδες αφορούν στο βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο του Ιράκ, ενώ άλλες 2.100 σελίδες αφορούν στο πυρηνικό του οπλοστάσιο. Οπως δήλωνε ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, στρατηγός Αμίρ αλ Σααντί, το υλικό που συγκεντρώθηκε στη διακήρυξη εμπεριέχει εκτενείς αναφορές για 800 τοποθεσίες εντός Ιράκ. Ο αλ Σααντί τόνισε ότι το Ιράκ, στο παρελθόν, είχε αποπειραθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και διαθέτει την τεχνογνωσία, αλλά όχι τα απαραίτητα υλικά. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έσπευσε να μιλήσει για «γνωστά στοιχεία εδώ και καιρό».

Εγρήγορση στην Ουάσιγκτον

Με προσοχή θα εξεταστεί η ιρακινή διακήρυξη, δήλωνε, μέσω του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος και επανέλαβε ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία επιλογή, αν και η, μέχρι στιγμής, συμπεριφορά της ιρακινής ηγεσίας κρίνεται ως «μη ικανοποιητική» από το Λευκό Οίκο. Η Ουάσιγκτον επιμένει, όπως και η Βρετανία, ότι το Ιράκ διαθέτει απαγορευμένα όπλα, εκδοχή που υποστήριξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, Μπομπ Γκράχαμ, αναφερόμενος σε, προσφάτως κατατεθείσα, έκθεση της CIA, που υποστηρίζει ότι οι Ιρακινοί έχουν «κινητά εργαστήρια κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής». Εντούτοις, αποδείξεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και η επικρατούσα εντύπωση είναι ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει το παν για να «ανακαλύψει αποδείξεις» στην ιρακινή διακήρυξη.

Ενώ οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται κανονικά στο Ιράκ, με την άφιξη 20 ακόμη επιθεωρητών, στο γειτονικό Κατάρ άρχισε η άσκηση «Ιντερναλ Λουκ», με στόχο τη δοκιμή των ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας και συντονισμού των αμερικανικών και όποιων συμμαχικών δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο, επιβλέπει την άσκηση και μετέφερε το κινητό επιτελείο του στη βάση Ας Σαγιλιγιάχ. Οπως σχολίαζαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ήδη, στον Κόλπο έχουν συγκεντρωθεί αρκετές αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξαπόλυση αμερικανικής επίθεσης στις αρχές Γενάρη.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επιμένει στις προσπάθειες «αλίευσης» συμμάχων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, έφθασε, χθες, στην Ιαπωνία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι, και θα μεταβεί, επίσης, σε Νότια Κορέα, Κίνα, Αυστραλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο (2003-04-18 00:00:00.0)
«Μεγάλους στόχους» και διαβουλεύσεις «υπόσχεται» ο Μπους (2003-01-29 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση γενικής αποσταθεροποίησης (2003-01-05 00:00:00.0)
Ποιοι προμήθευαν τα όπλα... (2002-12-25 00:00:00.0)
«Ελλειμματική» η ιρακινή έκθεση κατά την Ουάσιγκτον (2002-12-14 00:00:00.0)
Οργασμός διαβουλεύσεων (2002-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ