Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Οργασμός διαβουλεύσεων

Αποδέχεται, κατ' αρχάς, η Ουάσιγκτον τη γαλλική πρόταση για απάλειψη της πρόβλεψης για αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ από ένα πρώτο κείμενο ψηφίσματος

NEA ΥΟΡΚΗ-ΜΟΣΧΑ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Σκληρή διπλωματική μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά και από την επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ουάσιγκτον αποδέχεται τη γαλλική πρόταση για «δύο φάσεων» απόφαση, δηλαδή πρώτα να ενημερώσουν οι επιθεωρητές το Συμβούλιο αφού επιστρέψουν στο Ιράκ και μετά να εξεταστεί η διεθνής αντίδραση. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν έτοιμοι να προβούν και σε περαιτέρω υποχωρήσεις, χωρίς, όμως, να διευκρινίζουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν. Εξίσου σιβυλλική στάση τηρούν και τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν, ανοιχτά, εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στα αμερικανικά σχέδια, καθώς αν και αντέδρασαν θετικά στην αμερικανική «προσφορά», επίσης, δε διευκρίνισαν αν θα επιμείνουν στις πιέσεις τους.

«Το κλειδί της επίλυσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται στα χέρια της Γαλλίας», εκτιμούσαν, χτες, διπλωμάτες του ΟΗΕ αλλά και των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι την «ηγεσία» των τριών διαφωνούντων μονίμων μελών φαίνεται να έχει αναλάβει το Παρίσι. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσιγκτον υποχωρεί από την απαίτησή της για πρόβλεψη αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης μέσα στο κείμενο ενός πρώτου ψηφίσματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έτοιμη να «διαπραγματευτεί», τουλάχιστον, το αίτημά της για συμμετοχή μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις επιθεωρήσεις και για δημιουργία «οδικών ζωνών ασφαλείας» στο Ιράκ, από στρατιώτες του ΟΗΕ.

Γάλλοι διπλωμάτες δήλωναν ότι «μέχρι στιγμής είναι αποδεκτές οι αμερικανικές τροποποιήσεις» αλλά δεν αποσαφήνιζαν αν θα εντείνουν τις πιέσεις για απόσυρση και των δύο προαναφερόμενων αμερικανικών αιτημάτων. Εντούτοις, ως ένδειξη για συνέχιση των πιέσεων εκλάμβαναν πολλοί αναλυτές τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, κατά την τελετή έναρξης του τριήμερου συνεδρίου των 55 γαλλόφωνων χωρών στη Βηρυτό, όπου κυριαρχεί το θέμα του Ιράκ.

Ο Σιράκ τόνισε ότι «στο σύγχρονο κόσμο η στρατιωτική δράση δεν μπορεί παρά να είναι η ύστατη λύση και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί παρά μόνον ως νόμιμη άμυνα ή στο πλαίσιο απόφασης των αρμόδιων διεθνών οργανισμών», και κατέληξε ότι «ο κόσμος οφείλει να αντισταθεί σε τυχοδιωκτικούς πειρασμούς». Στην αντιφώνησή του, ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια με πρόσχημα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ θα είναι υποκριτική, αφού ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Ισραήλ».

Θετική, πλην εξίσου σιβυλλική, ήταν και η πρώτη αντίδραση της Μόσχας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωνε ότι, σε περίπτωση που το Ιράκ αποδειχθεί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και δε συμμορφωθεί, η Ρωσία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αποδεχτεί να συζητήσει σκληρά μέτρα εναντίον του, ίσως ακόμη, αν καταστεί αναγκαίο, και τη στρατιωτική δράση. Παρ' όλα αυτά, ο Ιβανόφ επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά πολιτικά και διπλωματικά περιθώρια» και ότι «μόνον οι επιθεωρητές είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν για το ιρακινό οπλοστάσιο».

Παρά το «διπλωματικό προβάδισμα» των «αντιρρησιών», πάντως, και ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον-Λονδίνο και Παρίσι- Μόσχα συνεχίζονται, τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όσο και ο Βρετανός ομόλογός του έσπευσαν να υπενθυμίσουν τα «όρια». Ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των επιθεωρητών, την Πέμπτη αργά το βράδυ, ξεκαθάριζε ότι «η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να πράξει όπως επιθυμεί, χωρίς περαιτέρω εξουσιοδότηση αφού έχει ήδη εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου, προκειμένου να αμυνθεί». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Τζακ Στρο, ο οποίος τόνισε ότι «Ουάσιγκτον και Λονδίνο διατηρούν το δικαίωμά τους για μονομερή δράση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», σε περίπτωση που ο ΟΗΕ «αποτύχει να επιβάλει τις αποφάσεις του».

Κίνηση καλής θέλησης

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε, χτες, ότι επιστρέφονται, με 5 φορτηγά, στο Κουβέιτ τα αρχεία του, από το υπουργείο Εξωτερικών, το τμήμα Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία η ιρακινή ηγεσία κρατούσε από την εποχή της 7μηνης κατοχής του Κουβέιτ. Οπως έγινε γνωστό, η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε αποδεχτεί το Ιράκ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Συνόδου, στη Βηρυτό, το Μάρτη.

Επίσης, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο Ισπανός εμπορικός ακόλουθος ανακοίνωσε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος προς την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του, η οποία «συντάσσεται με τις ΗΠΑ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο (2003-04-18 00:00:00.0)
Βήματα προόδου διαπιστώνουν οι επιθεωρητές (2003-02-11 00:00:00.0)
«Το Ιράκ δεν αποτελεί κίνδυνο, ο Μπους ψεύδεται» (2002-11-06 00:00:00.0)
Μπους: ΄Η αποφασίζετε επέμβαση ή προχωρούμε μόνοι (2002-09-24 00:00:00.0)
«Δεν αποδέχεται» την αποστολή επιθεωρητών (2000-08-25 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή (1997-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ