Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για «σχέδιο ειρήνευσης» πιέζουν οι ΗΠΑ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενα αμερικανικό «σχέδιο ειρήνευσης» φέρεται ότι μελετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, γι' αυτό και απέφυγε τις δηλώσεις, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, η ισραηλινή ηγεσία καλείται να εκφράσει τις πρώτες απόψεις της στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ουίλιαμ Μπερνς, που άρχισε, χθες, περιοδεία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα καταδίκαζε για άλλη μια φορά τη «δυσανάλογη χρήση βίας» απέναντι σε Παλαιστίνιους πολίτες με αφορμή τους 7 νεκρούς στη Ράφα, την Πέμπτη, από ισραηλινά πυρά, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και δύο παιδιά.

Τερματισμός των παλαιστινιακών επιθέσεων αυτοκτονίας, ολοκλήρωση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της Π. Αρχής, πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών και ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση μέχρι τα μέσα του 2003, είναι το πρώτο βήμα που προβλέπει το φερόμενο ως αμερικανικό σχέδιο. Μέσα στο 2004, προβλέπεται διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών και ίδρυση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους και οριστική συμφωνία μέσα στο 2006 είναι, σε γενικές γραμμές, τα υπόλοιπα 2 βήματα που συμπληρώνουν την αμερικανική πρόταση.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δε ζήτησε από τον Αριέλ Σαρόν μόνον αυτοσυγκράτηση, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη βάση του σχεδίου του, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μπορεί να το αξιοποιήσει ως μέσο άσκησης πίεσης στο νευρικότατο αραβικό κόσμο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν επισταμένα να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, ενώ αναμένεται, εντός των ημερών, η άφιξη, στο Ισραήλ, του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Ουίλιαμ Μπερνς, που χθες έφθασε στο Κάιρο.


Associated Press

Οι μοναδικές δηλώσεις, χθες, ήταν αυτές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνιζε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι καθόλα νόμιμος ηγέτης και χαρακτήριζε τραγικό λάθος κάθε απόπειρα εξοβελισμού του. Από την άλλη πλευρά, η Π. Αρχή δε σχολίασε τις αμερικανικές προτάσεις και μόνον ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κατηγορούσε το Ισραήλ ότι κάθε φορά «που γίνεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ο ισραηλινός στρατός προκαλεί ένταση».

Οργή στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία των 7 θυμάτων του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Στην κηδεία συμμετείχαν μέλη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, που ορκίστηκαν εκδίκηση. Παράλληλα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Ντουγκίτ, ένας ένοπλος της «Χαμάς» σκοτώθηκε και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών. Η παλαιστινιακή αστυνομία απαγόρευσε στη «Χαμάς» να κάνει διαδήλωση στην πόλη της Γάζας και έτσι οργανώθηκε μια μικρή συγκέντρωση στον καταυλισμό Τζαμπάλιγιε.

Την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, καταδίκασαν τόσο η ΕΕ, όσο και η Ρωσία, που υπογράμμισαν τη δυσανάλογη χρήση βίας από την ισραηλινή πλευρά, ενώ ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, κατέθεσε νέα προσφυγή στον ΟΗΕ, ζητώντας να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να «σταματήσουν οι βάρβαρες ισραηλινές πρακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ