Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ολα τα μάτια στραμμένα στην Ιρλανδία

Από τη μία τα οικονομικά συμφέροντα και από την άλλη ο λαός... «Οχι στη Νίκαια»

Associated Press

Από τη μία τα οικονομικά συμφέροντα και από την άλλη ο λαός... «Οχι στη Νίκαια»
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«θρίαμβος ή τραγωδία;» Το ερώτημα πλανάται σε όλη την Ευρώπη και όλοι κοιτούν με αγωνία, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Νίκαιας, το δεύτερο κατά σειρά, αναμένεται να κρίνει πολύ περισσότερα από την ίδια τη συνθήκη. Η προϊστορία του «ΟΧΙ» που είπαν οι Ιρλανδοί στις 7 του Ιούνη του 2001, τρομάζει...

Εξάλλου, η απόρριψη ήταν ένα ηχηρό ράπισμα προς το ιρλανδικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο, κυρίως προς την ΕΕ που επέμενε και επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά λαούς, δικαιώματα, κατακτήσεις... Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιρλανδία, τη μόνη χώρα εκ των 15 κρατών - μελών της ΕΕ που πραγματοποίησε δημοψήφισμα με αρνητική έκβαση για την ΕΕ, όλα τα κόμματα της τάξης πραγμάτων της χώρας στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τη συνθήκη, τα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας, καθώς λιγότερο από 10% των βουλευτών ήταν κατά. Η ηγεσία του εργατικού κινήματος ήταν υπέρ, όπως και τα ΜΜΕ. Παρόλη την πίεση όμως, το 54% των Ιρλανδών απέρριψε τη συνθήκη.

Εξάλλου, όπως τονίζουν και τα κόμματα και οι οργανώσεις (Κόμμα Εργατών - WP, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργατών, Σιν Φέιν, Οχι στη Συνθήκη της Νίκαιας, Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ουδετερότητα, Πράσινοι) που καλούν τον ιρλανδικό λαό να καταψηφίσει εκ νέου τη συνθήκη της Νίκαιας, οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε η συνθήκη παραμένουν, όπως ανεργία, δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας αλλά με χαμηλότερες αποδοχές και ταυτόγχρονη αποψίλωση βασικών εργατικών κατακτήσεων, εγκατάλειψη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ουδετερότητας της χώρας που είχε συμπεριληφθεί στη Συνθήκη της Σεβίλλης, αλλά ανατράπηκε στη Συνθήκη της Νίκαιας κ.ά. «Η ιρλανδική εργατική τάξη ελάχιστα επωφελήθηκε από τον Κέλτικο Τίγρη» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στο αποκαλούμενο «ιρλανδικό θαύμα ή Κέλτικό Τίγρη» που συντελέστηκε με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ...

Οι δυνάμεις που αντιτίθενται στη Συνθήκη της Νίκαιας, αν και γνωρίζουν ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, οι πιέσεις και οι επεμβάσεις στα εσωτερικά τους απ' όλες τις πλευρές είναι αφόρητες -ενδεικτικό είναι ότι εκατομμύρια ευρώ, έχουν δαπανηθεί προκειμένου η έκβασή του δημοψηφίσματος να είναι θετική αυτή τη φορά, προκειμένου, όπως τονίζει το βρετανικό BBC, να «μην αντιμετωπίσει η ΕΕ μία θύελλα»- διεύρυναν ακόμη τους στόχους τους, τονίζοντας ότι ένα «όχι», είναι πράξη αντίστασης στη Συνθήκη και την ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανική τρομοκρατία...

Ευρωπαϊκός πανικός

Οσο για την ΕΕ, μία αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος είναι «όχι μόνο ένα πρόβλημα, αλλά μία τραγωδία» ως προς τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, και πληθώρα Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά το πέρας συνάντησής του με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο Πρόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψήφος των Ιρλανδών πολιτών θα είναι «ευνοϊκή», δηλώνοντας μάλιστα συγκρατημένα αισιόδοξος «διότι όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πλέον τη σημασία της ψήφου των Ιρλανδών». Σε συνέντευξή του, δε, που δημοσιεύτηκε στη «Le Monde», ο Ρομάνο Πρόντι κάνει λόγο για «κατακλυσμό» από ένα πιθανό ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σταματήσει, καθώς θα καταστεί στην ουσία άκυρη.

Τον κώδωνα του κινδύνου από ενδεχόμενη απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας έκρουσε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, επισημαίνοντας ότι η Ιρλανδία θα «σπείρει ένα πικρό σπόρο» εάν αυτή τη φορά δεν εγκρίνει τη συνθήκη, ανοίγοντας το δρόμο της ένταξης 10, σε πρώτη φάση, κρατών στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η διαφορά υπέρ του «ναι» στη Συνθήκη της Νίκαιας με το 42% των ερωτηθέντων Ιρλανδών πολιτών να δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνθήκης, έναντι 29% που εμμένει στην απόρριψή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωσυνθήκη με το ζόρι (2008-07-08 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα ενισχύουμε την πάλη των λαών ενάντια στην ΕΕ (2008-06-21 00:00:00.0)
Δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση (2008-06-18 00:00:00.0)
Οταν ένας λαός θέλει, τότε μπορεί! (2008-06-15 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα (2002-10-14 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα (2002-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ