Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιτυχία της γενικής απεργίας

Χιλιάδες κόσμου στις συγκεντρώσεις

Associated Press

Χιλιάδες κόσμου στις συγκεντρώσεις
ΡΩΜΗ-ΤΟΡΙΝΟ.-

«Κλειστόν λόγω απεργίας»... καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας, της CGIL αλλά και των εργατικών ενώσεων βάσεις των Cobas. Η επιτυχία της απεργίας πολύ μεγάλη, και εκτός της «παράλυσης» που προήλθε στη χώρα σύμφωνα με το χαρακτηρισμό όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων, εκατομμύρια Ιταλοί, εργάτες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές έδωσαν μαχητικό «παρών» στις διαδηλώσεις που έγιναν σε 120 πόλεις της ιταλικής επικράτειας.

Η οκτάωρη απεργία ουσιαστικά παρέλυσε την Ιταλία, αφού ακινητοποιήθηκαν όλα τα μεταφορικά μέσα. Η Alitalia ακύρωσε 275 πτήσεις, τρένα, πλοία και αστικές συγκοινωνίες ακινητοποιήθηκαν, ενώ κλειστά ήταν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CGIL, η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις ήταν μεγαλύτερη απ' όσο είχαν υπολογίσει οι οργανωτές, καθώς τα δύο άλλα εργατικά συνδικάτα, του CISL και του UIL, αυτή τη φορά δε συμμετέχουν στην απεργία, καθώς από τον Ιούλη υπέγραψαν «κοινωνικό συμβόλαιο» με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αιχμή του δόρατος η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα του άρθρου 18 όπου δίνεται το «πράσινο φως» στους εργοδότες να προχωρούν απροσκόπτως σε απολύσεις. Εντούτοις απεργοί και διαδηλωτές κατήγγειλαν συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις απολύσεις των 8.000 εργαζομένων στη Fiat. Ο ΓΓ της CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι, κατήγγειλε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα προκαλέσει πάνω από 200.000 ανέργους, ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει μία βιομηχανική πολιτική για το πρόβλημα της Fiat. Παράλληλα κάλεσε τη βιομηχανία και την κυβέρνηση να μην προβούν στις απολύσεις που ανακοίνωσε η Fiat, γιατί αυτό θα πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές.

Πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν σε 120 πόλεις, αλλά η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, όπου είναι η έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και στο Μιλάνο όπου και στις δύο σχεδόν συμμετείχαν πάνω από 250.000. Στη Φλωρεντία συμμετείχαν πάνω από 200.000, στη Ρώμη περισσότεροι από 150.000, στην Μπολόνια 85.000, στη Νάπολι επίσης 85.000, στη Γένοβα 70.000, στη Βενετία πάνω από 50.000, σε Παλέρμο και Μπρέσια 30.000, Μόντενα 25.000. Περισσότεροι από 20.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Μπάρι, στην Κατάνια, στην Πάντοβα, στο Σαλέρνο, στο Πράτο... και πολλές χιλιάδες σε άλλες 100 πόλεις. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν «Ανάπτυξη-απασχόληση-δικαιώματα- Μία απεργία για την Ιταλία», «Ενάντια στην οικονομική ενοποίηση» και «Εργάτες και φοιτητές, ενωμένοι για τα δικαιώματά μας».

Ισως μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές της χθεσινής γενικής απεργίας ήταν αυτό που έλαβε χώρα στη συγκέντρωση που έγινε στη Νάπολι. Οταν εμφανίστηκε ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, πρώην γγ των Δημοκρατικών της Αριστεράς, αποδοκιμάστηκε από τους διαδηλωτές κυρίως του μπλοκ των «Νο Global», που αποτελείται από τους Dissobienti, Κίνημα Ανέργων της Νάπολι και τους Giovani Comunisti, δηλαδή τη Νεολαία της Επανίδρυσης. «Προσοχή, ένας επικίνδυνος νεοφιλελεύθερος έχει διεισδύσει στην πορεία», είπαν. Αργότερα, ο Φραντσέσκο Καρούζο, από τους Dissobienti, δήλωσε: «ο ντ' Αλέμα απ' τη μια διαδηλώνει μαζί μας κατά της κυβέρνησης και απ' την άλλη είναι με αυτούς που θέλουν τον πόλεμο και κηρύσσει το νεοφιλελευθερισμό και τη συνεννόηση. Η παρουσία του είναι ανεπιθύμητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ